به گزارش خبرنگار بخش تجسمی ایسنا، «هنر مفهومی» یا کانسپچوال آرت گونه ای در تولید اثر هنری محسوب میشود که انقلابی در هنرهای تجسمی به پا کرد. این گونه بیش از آنکه بر زیبایی بصری یک نقاشی یا عکس تأکید داشته باشد، به مفهومی که پشت آن وجود دارد، توجه میکند.
در همین راستا جملهی معروفی میان هنرمندان این سبک وجود دارد: «هنری که مخاطب را به تفکر وا ندارد، زائد است.»
«فرانسیس آلیس» هنرمندی است که آثارش در زمرهی این سبک قرار میگیرند. این هنرمند که در سال ۱۹۵۹ در بلژیک متولد شده، از برجستهترین هنرمندان معاصر محسوب میشود که همچنان جنبه سیاسی سنتِ هنر مفهومی را زنده نگاه داشته است.
او تجربهی برگزاری نمایشگاههای انفرادی و گروهی و اجرایِ پرفورمنس را در کارنامهی هنری خود دارد اما با این حال آنچه او را مشهور کرده، ویدیوهایی است که به لحاظ مفهومی، محیطهای شهری را شعرگونه و گاهی پوچ و بیهوده بازترسیم میکند.
برای مثال ویدیویی از این هنرمند وجود دارد که در آن به رنگ کردنِ خطهای ترافیکی خیابان پرداخته است. این ویدیویِ ۸ دقیقهای به خوبی رابطهی آلیس با هنرِ نقاشی را نشان میدهد. رابطهای معنوی و هستیشناختی که در عین حال جنبهی مفهومی دارد.
برخی منابع در توصیفِ این اقدام «فرانسیس آلیس» نوشتهاند: «آلیس اقدام به رنگ آمیزی مجدد نوارهای کرد که در جادهای در امتداد کانال پاناما در ایالات متحده محو شده بودند. کانال پاناما که در سال ۱۹۱۴ برای اتصال اقیانوس اطلس به اقیانوس آرام تکمیل شد، آمریکای شمالی را از آمریکای جنوبی جدا میکند. مردم برای تعیین مرز روی نقشهها خطوطی ترسیم میکنند که در واقع حرکت افراد را کنترل میکند. با این حال، در بسیاری از موارد، این خطوط به صورت فیزیکی قابل تشخیص نیستند. اگرچه این اثر شامل خطوط مرزی واقعی نمیشود، اما این هنرمند با کشیدن خطوطی در مکانی نمادین، سعی دارد تا شکاف قارهای آمریکا را نمایان کند. او با این کار ما را تشویق میکند که در مورد مرزها فکر کنیم.»
تصاویری از اجرایِ نقاشی «فرانسیس آلیس» را مشاهده میکنید:
انتهای پیام