علی بیتاللهی امروز، هفتم دی ماه، در گردهمایی زلزله و ساختمانهای ناایمن که در هتل پردیسان برگزار شد، اظهار کرد: ما تجربیات مهم و فراموشنشدنی در زمینه ایمنی ساختمانها داریم. با توجه به افزایش قیمت زمین و تمایل به بلندمرتبهسازی و پیچیدگیهایی که چنین ساختمانهایی به ویژه از دیدگاه ایمنی و خسارتهای ناشی از آن دارند، ایمنی در کشور بسیار مهم شده است.
وی افزود: یک تلنگر بزرگ ما ساختمان پلاسکو و دیگری ساختمان متروپل بود که در نهایت با ابلاغیه وزیر کشور و با همت استانها ارزیابی ایمنی ساختمانها در دستور کار دستگاههای ذیربط قرار گرفت. این کار بدون بسترسازی نقص خواهد داشت و در عمل کاستیهای خود را نشان خواهد داد.
بیتاللهی با بیان اینکه ایمنی ساختمان صرفا به آسیبپذیری ساختمان، اجرا و موارد حیطه مهندسی محدود نمیشود، عنوان کرد: علاوه بر این مسائل نظامات اداری، روابط افراد مسئول و موارد مختلف دیگری نیز وجود دارد که برایند آن ساختمانهای ناایمن یا ایمن میشود. ما در کشور کاستی عمیقی در ارزیابی ایمنی ساختمانها از نظر ساختاری، کیفیت اجرا، ضوابط و چارچوبها داریم.
رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بیان کرد: مشهد یکی از شهرهای بلندمرتبهساز کشور است. شرکتهای مشاور باید رویکرد کسب ایمنی ساختمان را سرلوحه خود قرار دهند. قبل از حادثه متروپل، پیام داده شده بود اما بدیهیات در مورد این ساختمان رعایت نشد و آن حادثه اتفاق افتاد. چنین ساختمانهایی در یک زلزله بزرگ آسیب زیادی وارد میکنند.
وی ادامه داد: در پلاسکو نیز در طبقه دهم سیمی از لامپ برای بخاری برقی کشیده بودند که ذوب شدن آن و افتادن روی لباسها موجب سرایت شد. تاریخ مصرف کپسولهای آتشنشانی گذشته و مخزن آب آتشنشانی ساختمان خالی بود. در طراحی ساختمان نیز دسترسی از پشت مقدور نبود. در ایمنی ساختمانها مسائل و پارامترهای مهم و گاه به نظر خیلی کماهمیت میتواند نقش مهمی داشته باشد. به عنوان مثال سازمان آتشنشانی تنها نهادی بود که در پلاسکو و کلینیک اطهر تذکر داده بود. چه سازوکاری برای ارزیابی ایمنی کیفیت مصالح، آسیب آنها، ترکخوردگی و مواردی مانند آن برای ساختمانهای مهم داریم؟ این برای ما جای سوال دارد.
بیتاللهی با اشاره به اینکه ایمنی ساختمان و ارزیابی آن حوزهای وسیعتر از ارزیابی آسیبپذیری سازهای ساختمانهاست، تصریح کرد: مجموعه مهندسی باید به این موضوع دقت کند. ما در زمینه مراقبت و نگهداری ساختمان نظام خاصی را در کشور مشاهده نمیکنیم و ساختارسازی حقوقی لازم به آن شکلی که باید جا نیفتاده است. شاخصهایی برای سنجش ناایمنی ساختمانها باید لحاظ شود که از جمله آن میتوان به شرایط سازهای، معماری و تاسیساتی ساختمان، شرایط محیطی ساختمان، کاربری ساختمان، نظامات اداری و ضوابط و مدارک احداث ساختمان اشاره کرد.
انتهای پیام