استان فارس بنا به اعلام مسئولان دفتر مدیریت شهری استانداری، ۱۱۹ شهرداری فعال دارد و هر یک از این مجموعهها با توجه به ساختار جمعیتی، منابع درآمدی و ... دارای مسائل و مشکلات و چالشهایی است؛ با توجه به تداوم روند افزایش جمعیت شهری، یکی از مسائل مهم پیش روی شورا و شهرداریها، تامین نیازهای مالی از محل منابع پایدار، توزیع مناسب این منابع و البته مواجهه با مشکل تراکم نیروی انسانی است!!.
براساس اعلام مدیرکل دفتر مدیریت شهری استانداری فارس، در سطح شهرداریهای این استان قریب به ۴۵۰۰ پست تعریف شده وجود دارد که حدود ۲۷۰۰ پست بلاتصدیست، اما از سویی شاهد وجود نیروی مازاد در شهرداریها هستیم، این پارادکس را هنوز هیچ شیوه مدیریت نتوانسته پاسخگو بوده و نسبت به حل کامل آن اقدامی عاجل برنامه ریزی و اجرا کند.
تعدادی از شهرداران فارس در گفتوگو با ایسنا به بیان چالشهای موجود بر سرراه فعالیت نهاد تحت مدیریت خود پرداختند و بعضا راهکارهایی برای رفع این چالشها مد نظر داشتند، هرچند تاکیدشان بر ضرورت همراهی سازمانهای بالادستی در سطح وزارت کشور و سازمان دهیاریها و شهرداریها برای رفع کامل موانع و مشکلات بوده است.
شهردار نورآباد ممسنی در این گفتوگو در پاسخ به میزان تعامل شهرداران با شوراها بیان کرد: تعامل بین شوراها و شهرداران وجود دارد اما اگر گاهی کم رنگ شده به واسطه نبود اعتبار و کمبود درآمد شهرداریها و انتظاراتی که مردم از شوراها دارند، بوده است، چرا که منتخب مردم هستند.
باقر گودرزی ادامه داد: از طرفی مدیریت شهری از سوی دولت حمایت نمیشوند و تنها در بحث ارزش افزوده از سوی دولت حمایت میشوند؛ متاسفانه ارزش افزوده را متناسب با جمعیت محاسبه میکنند که به ضرر شهرداریها به ویژه شهرداریهای کوچک است.
او ادامه داد: از سوی سازمان شهرداری و دهیاریهای کشور طرحی به مجلس ارائه شده که ارزش افزوده بر اساس محرومیت پیشبینی شود نه جمعیت.
ارزش افزوده شهری بر اساس محرومیت پیشبینی شود
شهردار نورآباد همچنین با بیان اینکه پیشبینی ما این بود که با توجه به تورم موجود در جامعه، ارزش افزودهها برای شهرداریها هم افزایش یابد، گفت: متاسفانه این مهم محقق نشده و موجب خواهد شد که شهرداریهای کوچک که درآمد کمی دارند در آینده با مشکلات زیادی مواجه شوند.
گودرزی همچنین بودجه شهرداری نورآباد در سال ١٤٠١ را بالغ بر ٧٠ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: تا پایان شهریورماه امسال حدود ٢٥ میلیارد تومان از این بودجه وصول شده است.
او ادامه داد: با توجه به وضعیت اقتصادی، پرداخت عوارضها و همچنین ساخت و سازها با رکود مواجه شده است.
شهردار نورآباد همچنین اضافه کرد: این شهر در جاده ترانزیتی میان استانهای فارس و خوزستان قرار دارد و فاقد کمربندی است و این یکی از بزرگترین معضلات این شهر است.
گودرزی با بیان اینکه نورآباد دارای جمعیت ۶۲ هزار نفری است و تقریباً نصف جمعیت این شهرستان در شهر و نیمی دیگر در روستا زندگی میکنند، گفت: مساحت این شهر ۲ هزار هکتار است و حریم شهر هم ۳ برابر محدوده آن پیشبینی شده تا اگر محدوده شهری در سالهای آتی گسترش یافت، مردم بتوانند از این حریم استفاده کنند.
او با بیان اینکه متأسفانه در بحث فرهنگی اعتبارات خوبی نداریم، گفت: ما علاقه داریم در امور فرهنگی فعالتر باشیم، اما متأسفانه هر برنامهای که بخواهیم اجرا کنیم، نیاز به بودجه دارد در صورتی که بودجه فرهنگی ما بسیار کم است.
شهردار نورآباد از فعالیت یک فرهنگسرا در این شهرستان که متعلق به آموزش و پرورش است، خبر داد و گفت: به طور کلی و به صورت میانگین وضعیت مالی مردم در این شهرستان خوب است، اما روحیه مشارکت در ساخت و ساز شهری و رفع مشکلات شهری کم است.
گودرزی به وضعیت ساختمان این سازمان اشاره کرد و گفت: ساختمان شهرداری در اغتشاشات آبان سال ۹۸ به طور کامل سوخت و اکنون قابلیت سکونت ندارد به همین دلیل ما در ساختمان قدیم فرمانداری منتقل شدیم. گرچه استاندار فارس در نخستین سفر استانی خود به این شهرستان قول دادند تا از محل بودجه مدیریت بحران ۴ میلیارد برای ساخت ساختمان شهرداری کمک کنند، اما هنوز این بودجه محقق نشده است.
او همچنین یکی از معضلات این شهر را یادآور شد و گفت: با توجه به اینکه شهر نورآباد در جاده ترانزیتی میان استانهای فارس و خوزستان قرار دارد و فاقد کمربندی است، به همین دلیل در میدان جمهوری اسلامی این شهر همیشه گره ترافیکی داریم و این یکی از بزرگترین معضلات این شهر است البته برای رفع این مشکل اقدامات و مکاتباتی از طرف شهرداری با مسئولان، فرمانداری، نماینده شهرستان و وزارت راه و شهرسازی صورت گرفته است و امیدواریم ظرف دو سال آینده یک روگذر در این میدان احداث شود تا مشکل ترافیکی آن حل شود.
شهردار نورآباد خاطرنشان کرد: مشکل دیگر این عدم موفقیت در جذب سرمایهگذار است، اگرچه طرحهای خوبی برای سرمایهگذاری به صورت مشارکتی داریم، اما این مسئله میسر نشده است تا بتوانیم درآمد پایدار برای شهرداری تعریف کنیم لذا از همینجا از سرمایهگذاران دعوت میکنیم تا برای بهرهبرداری از ظرفیتهای این شهرستان به خصوص در بحث گردشگری حضور یابند.
کمیته ارزیابی حسابرسی در استانداری فارس تشکیل شود
مهدی حیدری، شهردار شهرستان مهر هم در پاسخ به چگونگی حسابرسی در شهرداریها، بیان کرد: حسابرسی شهرداریها طبق قانون در یک بازه زمانی مشخص با معرفی یک حسابرس از سوی شورا سالانه توسط شرکتهای ذی صلاح انجام میشود.
او با بیان متاسفانه در سیستم برخی شهرداریها حسابرسی به نحو احسن انجام نمیشود، گفت: معمولا حسابرسی به صورتهای مالی و کپی برداری منتهی میشود.
شهردار شهرستان مهر همچنین با بیان اینکه برخی شوراهای شهر تخصص صحت سنجی در بحث حسابرسی ندارند، خواستار حضور گستره بیشتری از شرکتهای حسابرسی در این باره شد.
حیدری پیشنهاد داد که کمیته ارزیابی حسابرسی در استانداری فارس تشکیل شود.
او وضعیت معیشتی برخی از پرسنل اداری شهرداریهای فارس را نامناسب دانست و گفت: اگر قرار است سطح حقوقی آنها ساماندهی شود باید متناسب با سایر ادارات باشد؛ البته گاهی سطح حقوقی کارمندان از شهرداران هم بیشتر است.
حیدری همچنین ورود نیروهای مازاد به سیستم شهرداریها را یک معضل دانست که موجب بار مالی سنگین شده است.
محمدرضا سلمان پور، شهردار علامرودشت نیز با بیان اینکه اگر بخواهیم به معضلات ساخت و ساز در حریم برخی شهرها به صورت ریشهای بپردازیم باید پاسخ را در نحوه تهیه طرحهای جامع جست و جو کنیم، عنوان کرد: در برههای از زمان طرحهای جامع برخی شهرها به صورت ضرب العجلی با مطالعات حداقلی تهیه و ابلاغ شد.از یک طرف برای شهرهای در حال رشد لباسی تنگ دوخته شد به نحوی که احکام تخریب ماده ١٠٠ به تنهایی برای مقابله با آن کافی نبود.از طرفی با طولانی شدن روند الحاق به محدوده و تثبیت کاربری در حریم، عملا مردم به سمت تخلفات ساخت و ساز مشایعت شدند و به تفکیکهای غیرقانونی با قیمتی به مراتب پایین تر پناه آوردند.
او؛ تسهیل و رفع موانع روند الحاق به محدوده و تثبیت کاربری و بازنگری را راه حل ساماندهی ساخت و سازها ذکر کرد.
سلمان پور همچنین تاکید کرد که تهیه طرحهای جامع و هادی با حساسیت بیشتری دنبال شود.
زارع، شهردار قیر نیز بیان کرد: درآمد پایدار شهری، امروز دچار یک سردگمی خاص شده است، به ویژه اینکه بضاعت شهرداریها در سر فصل سرمایه گذاری ضعیف است.
درآمدهای سنتی چالشی جدی
او با بیان اینکه وقتی بحث درامدهای پایدار میشود عموما در شهرداریها، درآمدهای سنتی مد نظر قرار میگیرد، گفت: درامدهای سنتی زیان ده هستند.
شهردار قیر خاطرنشان کرد: ایجاد کارگروه مشاوره در ایجاد درامدهای پایدار نوین مبتنی بر توان دانش بنیان احساس میشود.
زارع تصریح کرد: در بیشتر شهرها معادنی وجود دارد که به اشخاص واگذار شده که کار خاصی هم انجام نمیدهند و اگر معادن اطراف شهر به شهرداریها واگذار شود، خدمت بیشتری به مردم انجام خواهد شد.
عطاءالله جوکار، شهردار لامرد نیز بیان کرد: شورای سازمان شهرداری و دهیاریهای کشور تشکیل شده و بنده هم با رای اعتماد همکاران در شورا حضور پیدا کردم.
شیوه نامه سلامت اداری با رویکرد مقابله با فساد شورا تدوین شود
او گفت: مقرر شده که شیوه نامه سلامت اداری در شهرداری و دهیاریها با رویکرد مقابله با فساد در این شورا تدوین شود.
جوکار با بیان اینکه همچنین ایجاد ساختار ستادی و اجرایی مدیریت بحران در سازمان شهرداریها در دستور کار قرار گرفته، ابراز امیدواری کرد که در ادامه جلسات این شورا شاهد اقدامات مطلوبی با اصلاح اساسنامه سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور باشیم.
کامبیز احمدی، عضو شورای شهر نورآباد هم گفت: چون شهرداری نورآباد به وسعت و گستردگی شهرداری شیراز نیست که بتواند سازمان فرهنگی جداگانه داشته باشد، لذا نمیتواند مبلغ زیادی به مباحث فرهنگی اختصاص دهد و اگر بودجهای در این راستا دارد، همگی کمک به نهادهای فرهنگی است یعنی امکان اینکه به صورت جدی در حوزه فرهنگ ورود پیدا کنیم، چون سازمان فرهنگی نداریم، میسر نیست.
او در عین حال یادآور شد: در بحث فرهنگی اقداماتی انجام میشود و یکی از مواردی که بر روی آن کار میکنیم تا بتوانیم شهروندان را در موضوع حقوق شهروندی و مشارکت در مسائل شهری آگاه کنیم، پیگیری کمیته فرهنگ شهری است و تلاش میکنیم تا اساسنامه آن را تنظیم کرده و در نهایت به عنوان یک نهاد وابسته به شهرداری مصوب شود.
احمدی با بیان اینکه در این کمیته از ظرفیت معتمدین در حوزههای مختلف استفاده خواهد شد، گفت: در موضوع حل مشکل ترافیکی این شهر هم بیش از یک سال است درگیر این مسئله هستیم و توافق با مالکین منطقه هم انجام شده است تا بتوان بیش از ۴۰ درصد بار ترافیکی مسیر را برطرف کرد.
حسین اکبری، رئیس شورای اسلامی شهر نورآباد هم گفت: بیشترین معضل نورآباد بحث ورودی و ترافیک آن است که برای رفع این مشکل پیگیریهای متعددی انجام دادیم، ولی تاکنون نتیجه نگرفتیم.
او با بیان اینکه از ۷۰ میلیارد تومان بودجه شهرداری نورآباد تنها یک سوم آن وصول شده است و امیدواریم بتوانیم مابقی آن را وصول کنیم، گفت: از طرف استانداری نامهای ارسال شده است که در شهرداری اولویت با پرداخت حقوق کارکنان و کارگران است در صورتی که بودجه ۶۰ درصد مربوط به مباحث جاری و ۴۰ درصد آن عمرانی است.
اکبری با تصریح اینکه شهرداری نورآباد درآمد پایدار ندارد، گفت: منبع درآمد مردم نورآباد کشاورزی است لذا امیدواریم بتوانیم کارخانه آسفالتی خریداری کرده تا بتوانیم برای این سازمان یک درآمد پایدار ایجاد کنیم.
مصطفی دارابی، رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر نورآباد هم گفت: در ضلع غربی نورآباد یک خیابان ۳۰ متری قرار دارد که در تفصیلی وجود دارد، اما بازگشایی نشده است لذا با مالکین توافق کردیم تا بتوانیم این معبر را برای رفع مشکل ترافیکی بازگشایی کنیم و به یاری خدا تا یکی دو ماه آینده خیابان شهید مدنی در این شهر بازگشایی خواهد شد.
انتهای پیام