فصل زراعی هر سال از شهریور ماه آغاز میشود و کشت پائیزه به عنوان اولین فصل کشت اهمیت زیادی در تولید محصولات کشاورزی به ویژه محصولات استراتژیک کشور داشته و تأمین نهادههای تولید در این فصل به ویژه کود شیمیایی تأثیر مستقیم در بازدهی و بهرهوری محصول دارد.
شرکت خدمات حمایتی کشاورزی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی و تأمینکننده کالاهای اساسی به ویژه کودشیمیایی موظف است، در ابتدای هر سال زراعی سه رقم کود مورد نیاز کشاورزان شامل «ازته، فسفاته و پتاسه» را به میزان نیاز و با کیفیت مناسب تأمین کند.
مدیرشرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گلستان در گفتوگو با ایسنا آخرین وضعیت کود ذخیره شده در استان گلستان را تشریح و با بیان اینکه برنامه ابلاغی کود شیمیایی یارانهای سال ۱۴۰۱ شامل ازته، فسفاته و پتاسه به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گلستان در کل ۱۸۳ هزار و ۹۸۸ تن است، اظهار کرد: از این میزان تاکنون ۱۱۵ هزار و ۵۳۹ تن معادل ۶۳ درصد تحویل شرکت شده که بیش از ۸۷ هزار تن توسط کشاورزان از طریق ۱۲۷ فروشگاه کارگزاری در سطح استان خریداری شده است.
سیدصمد ضیایی با اشاره به اینکه برای فصل زارعی سالجاری تاکنون «۸۴ هزار و ۶۶۶ تن ازته، ۲۰ هزار و ۳۸۰ تن فسفاته و ۱۰ هزار ۴۹۳ تن پتاسه» تأمین و توزیع گردید و ۹ هزار تن از سهمیه جدید کود فسفاته در حال حمل از پتروشیمیها و بنادر کشور به استان است، ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون سبد خوبی از کود شیمیایی فسفاته در استان تأمین شده که شامل کود سوپر فسفات تریپل، فسفات گرانوله ۱۳درصد، فسفات دیآمونیوم و فسفات آلیگرانوله ۱۶درصد است.
وی با تأکید بر اینکه بخش زیادی از این کودها، سوپر فسفات تریپل و فسفات گرانوله ۱۳درصد است که از محل واردات و کارخانجات تولید داخل تأمین شده، افزود: کود دیآمونیوم فسفات به میزان محدود فقط توسط پتروشیمی رازی بندر امامخمینی(ره) تولید و عرضه میشود.
ذخایر راهبردی کودهای یارانهای گلستان بیش از ۲۵هزار تن است
مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی گلستان میزان ذخایر راهبردی کودهای یارانهای را بیش از ۲۵هزار تن اعلام و خاطرنشان کرد: این رقم اطمینانبخش است و با پیگیریهای انجام شده روزانه ۵۰۰ الی ۷۰۰ تن کود از بنادر به مقاصد این استان حمل میشود و در حالحاضر ظرفیت انبارهای استان از کود شیمیایی تکمیل است و هیچگونه دغدغهای در زمینه تأمین کود مورد نیاز کشاورزان تا پایان فصل کشت و حتی مصرف سرک کود اوره وجود ندارد.
این مقام مسئول به استراتژی راهبردی و سیاستهای دولت در تأمین مالی و تخصیص کود یارانهای مورد نیاز کشاورزان اشاره کرد و گفت: با وجود تحریمهای ظالمانه و کشمکشهای بینالمللی، شرکت خدمات حمایتی کشاورزی به شکلی هدفمند و برنامهریزی شده، خریدهای داخلی و خارجی را برای کشت پاییزه انجام داده و بخش قابل ملاحظهای از محمولههای سفارش شده به استان را تحویل گرفتهایم.
وی با تأکید بر اینکه بیش از ۸۵درصد از کودهای تأمین و تدارک شده در سالجاری داخلی بوده و سهم واردات کمتر از ۱۵درصد است، تصریح کرد: از ابتدای کشت پائیزه تاکنون قیمتهای جهانی و داخلی کودهای یارانهای بین ۲ تا ۳ برابر افزایش داشته و کشمکشهای بینالمللی میان روسیه و اوکراین، تحریم کشور بلاروس و محدودیتهای اعمال شده در صادارت کودهای شیمیایی توسط بسیاری از کشورها از جمله چین مهمترین عوامل افزایش قیمت است.
افزایش سهم حمایتی دولت با وجود تحریم ها
ضیایی با بیان اینکه با وجود افزایش معنادار قیمتهای جهانی و داخلی کودهای شیمیایی و همچنین محدودیتهای بودجهای، باز هم سهم حمایت دولت از کشاورزان افزایش یافت، اضافه کرد: دولت سیزدهم بیش از ۷۰درصد بهای تمام شده کودهای یارانهای به طور میانگین را تأمین و پرداخت میکند که سهم کشاورزان به طور متوسط کمتر از ۳۰درصد از قیمت تمام شده کودهای یارانهای است.
وی با اشاره به اینکه با افزایش قیمت و خرید تضمینی محصولات در سال اخیر، استفاده از کودهای شیمیایی به منظور افزایش عملکرد لازم و ضروری است، یادآور شد: تا پایان شهریور ماه سالجاری کود یارانهای به تمام محصولات اساسی و غیراساسی تخصیص داده شد که افزایش قابل توجه قیمتهای جهانی و داخلی کود و محدودیتهای بودجهای سبب گردید تا کودهای یارانهای برای کشت محصولات پائیزه به محصولات اساسی اختصاص داده شود و در همین راستا وزارتخانه تصمیم گرفت در اولویت اول کودهای یارانهای را به محصولات اساسی به تربیب گندم، جو، کلزا و چقندرقند و با اولویت دوم به محصولات غیراساسی اختصاص دهد.
ضیایی با بیان اینکه از ابتدای سالجاری فرصتی فراهمشده که با همکاری آزمایشگاه جامع خاک، آب و گیاه، بهرهبرداران بتوانند با در دست داشتن معرفینامه باشگاه کشاورزان این شرکت به آزمایشگاه موردنظر مراجعه نموده و از خدمات لازم از جمله تخفیف در انجام آزمایش خاک بهرهمند گردند، گفت: آزمون خاک برای کشاورزان حائز اهمیت است و سبب بهبود کیفیت و کمیت محصولات، حفظ اقتصاد کشاورز، حفظ منابع طبیعی و حفظ سلامت مزرعه و جامعه میشود.
وی با تأکید بر اینکه کشاورز سالها از زمین استفاده کرده اما به خاک توجه نکردهاند، توضیح داد: در چرخه کشاورزی فقط مصرف کود مهم نیست و کارگزاران باید بدانند چه زمانی کود در اختیار گیاه قرار گیرد و نسبت به کشت محصولات پائیزه توجه بیشتری داشته باشند و تمام وقت انرژی خود را برای فراهم نمودن بستر تولید بیشتر بکار گیرند تا کار خدماترسانی با کیفیت بالاتری به کشاورزان ارائه شود.
گفتنی است، مصرف کودهای شیمیایی پایه از قبیل ازته، فسفاته و پتاسه با توجه به اهمیت در رشد اولیه گیاه و افزایش عملکرد و کاهش خسارت سرما در محصولات پاییزه توصیه میشود و کشاورزان توجه داشته باشند تحت هیچ شرایطی بدون کودهای پایه اقدام به کشت نکنند.
انتهای پیام