به گزارش ایسنا، جلسه کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر قم با حضور مسئولین فرهنگی شهر امروز سهشنبه 17 آبانماه در سالن جلسات ساختمان شهید باکری شورای اسلامی شهر قم برگزار شد.
اهمیت حضور مدیریت شهری برای ایجاد هویت اسلامی انقلابی در بین جوانان/جایگاه قم همچنان ناشناخته است
مصطفی ملایی در این جلسه با اشاره به حضور حضرت معصومه(س) در شهر قم و جایگاه این بانو در نزد ائمه اطهار(ع) اظهار داشت: شهر قم با حضور حضرت معصومه(س) جایگاه ویژهای در کشور داشته و باید ازنظر فرهنگی نیز بهصورت ویژه به آن بپردازیم.
وی با یادآوری فتنههای دشمنان بهخصوص امریکا نسبت به ایران افزود: از زمان آغاز انقلاب، دشمنی آمریکا با ایران آشکار بوده و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و سفارت این کشور را باید انقلاب دوم نامید و نسبت به اهمیت و لزوم این اقدام در نزد جوانان و نوجوانان باید روشنگری کرد.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر قم سپس به اهمیت توجه به هویت بخشی در بین نوجوانان و جوانان پرداخت و تصریح کرد: از یک سال گذشته سیاستهای کمیسیون فرهنگی و شورای اسلامی شهر قم بر مبنای هویت بخشی به جوانان برنامهریزیشده و اولویت نخست در مباحث فرهنگی در کشور باید هویت باشد.
وی به نقش مدیریت شهری در تثبیت هویت پرداخت و ابراز کرد: امروز مدیریت شهری تنها در حوزه مدیریتی و عمرانی شهر نقش نداشته و باید به نقش آن در مباحث فرهنگی نیز توجه کنیم و بدانیم هیچ پروژه و اقدامی بدون اجرای پیوستهای فرهنگی آن قابلاجرا نیست.
ملایی توطئه دشمنان در ضربه زدن به هویت را موردتوجه قرارداد و گفت: با توجه به شکلگیری هویت در دوران کودکی و تثبیت آن در دوران نوجوانی، دشمنان از بستر فضای مجازی برای ضربه زدن به آن استفاده کرده و از ابزارهای مختلف رسانهای استفاده میکند.
وی بخشهای مختلف هویت را موردبررسی قرارداد و یادآور شد: هویت ما بهصورت مجموعهای از مؤلفههای تاریخی، انقلابی، تمدنی و دینی موردتوجه دشمن بوده و با در نظر گرفتن نقش خانواده باید نقش مدیریت شهری را نیز در ایجاد، تثبیت و هراست از آن در نظر بگیریم.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر قم ادامه داد: در این هویت بخشی و تثبیت آن باید به المانهای شهری، مبلمان شهری و ساختوسازها توجه کنیم و بدانیم امروز بخشی از هویت کودکان ما در بستر فضای مجازی ساخته میشود و در این فضا آگاهی لازم نسبت به تمدن ایران به کودکان داده نمیشود.
وی یادآور شد: ایران تنها تمدن و امپراتوری است که تجربه کشورگشایی و مدیریت جهانی خود را حفظ کرده و امروز این تجربه در کنار داشتن دین شیعی میتواند اتفاق بزرگی را رقم بزند و باید به عقبه تاریخی خود توجه کنیم و اجازه ندهیم دشمن این پیشینه را نزد کودکان خراب کند.
ملایی هویت سالم در بین کودکان و نوجوانان را عامل ایجاد دلبستگی به فرهنگ و کشور دانست و خاطرنشان کرد: باید برای ایجاد این دلبستگی اجرای برنامههای فرهنگی و رویدادهای شهری به بسترهای شهری مانند بوستانها و خانه موزهها منتقل شود تا برای کودک خاطره سازی کرده و این دلبستگی را ایجاد کند.
وی توجه به مناسبتها و رویدادهای شهری با توجه به محوریت خانواده را مطرح کرد و گفت: باید برنامههای فرهنگی و رویدادهای شهری با محوریت خانواده در دستور کار قرارگرفته و بهصورت جدی و اولویتدار به آن بپردازیم تا در ایجاد و تثبیت هویت نقش مؤثری را ایفا کنیم.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر قم در پایان تأکید کرد: باید احساس غرور به فرهنگ و تاریخ شهر قم را با معرفی مشاهیر و تاریخ شهر در بین شهروندان ایجاد کرده و این مهم کمرنگ شده در نسل جدید قمی را دوباره به شهروندان بازگردانیم.
از ضرورت توجه به المانهای مفهومی غیرمستقیم در ساخت هویت اسلامی انقلابی تا بازگرداندن غرور و افتخار به شهروندان نسبت به فرهنگ شهر قم
در ادامه نیز حجتالاسلام رضا مهکام با اشاره به اهمیت هویتیابی در نوجوانان اظهار داشت: امروز نقش مدیریت شهری در تقویت هویت اسلامی و انقلابی نوجوانان موردتوجه بوده و باید بهصورت تخصصی به آن بپردازیم.
وی مفهوم هویت را موردبررسی قرارداد و افزود: هویت، چیستی و کیستی است که برای همه گروههای جامعه در نظر گرفته میشود و باید به این موضوع در دوره نوجوانی بیشتر و با دقت بیشتری به آن پرداخت و باید بدانیم هویت ملی و جمعی ما دچار خدشه شده و حتی هویتهای فردی نیز آسیبدیده است.
رئیس انجمن روانشناسان اسلامی و عضو کمیسیون حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در طول تاریخ تمام حاکمان و مدیران تلاش کردهاند هویت جمعی ایجاد کنند، زیرا هویت جمعی وحدت ایجاد کرده و امروز نیز بسیاری از کشورها اقدام به هویتسازی میکنند.
وی پاسخ به سؤالات هویتی را موردتوجه قرارداد و بیان کرد: جواب درست به سؤالات هویتی به تشکیل درست هویت کمک میکند و عدم پاسخگویی یکپارچه به این سؤالات ضربه زیادی به هویت خواهد زد و این یکپارچگی مهم بوده و فرد باید تعریف مشخصی از خود داشته باشد و انسانیت شخص به میزان روشنی به این تعریف بستگی دارد.
استاد و هیئتعلمی موسسه علمی پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: در کنار هویت فردی، جامعه نیز باید دارای یک هویت مشخص و روشن باشد و اگر بتوانیم به این مرحله برسیم کار بزرگی انجام داده و توانستهایم بحران هویت را در جامعه مدیریت کنیم و توطئههای دشمن در این حوزه خنثی میشود.
وی فاصله بین ۱۲ تا ۱۸ سالگی را مهمترین زمان تشکیل هویت فردی و جمعی دانست و خاطرنشان کرد: دوره نوجوانی زمانی بوده که باید با شناخت این دوران به نوجوان در شناخت خود و هویت فردی کمک کنیم تا نوجوان پاسخهای مناسبی به هویت و چیستی و کیستی خود بیابد.
رئیس انجمن روانشناسان اسلامی با یادآوری سخنی از امام علی(ع) در باب اهمیت دوران نوجوانی گفت: امروز بخش مهمی از جمعیت شهر قم نوجوان و جوان هستند و در آستانه رسیدن به این هویت بوده و ما نسبت به آنها تکلیف داشته و باید بدانیم هویت بخشی در زمان مشخص متوقف نمیشود و محیط در تغییر این هویت بسیار مؤثر است.
وی تصریح کرد: باید بفهمیم در فضای شهری چهکاری برای ایجاد و تثبیت هویت میتوانیم انجام دهیم و وظایف مشخص و روشنی را برای مدیریت شهری تعریف کنیم تا شاهد شکلگیری هویت جمعی و تعلقخاطر و دلبستگی سالم و مطابق بافرهنگ ایرانی اسلامی خودمان باشیم.
مهکام در ادامه به بیماریهای هویتی اشاره کرد و گفت: شورای اسلامی شهر باید با شناخت درست از بیماریهای هویتی در گام نخست برای تثبیت هویت انسانی سیاستگذاری کرده و در گام بعد برای هویت جنسیتی برنامهریزی کند و این عدم هویت جنسی یکی از مشکلات مهم در جامعه امروز بوده و باید به آن پرداخته شود.
وی ادامه داد: مدیریت شهری در تشکیل هویت منشی و هویت فرهنگی اجتماعی میتواند نقش مهمی را ایفا کند و برای هویت تحصیلی و شغل نیز باید برنامهریزی کاملی داشته باشیم تا افراد در جامعه با هویت درست و کاملی حضور پیداکرده و جامعهای سالم را تشکیل دهند و باید بدانیم هر کس در شغل خودکارش را بهخوبی انجام دهد مدیریت شهری بهره آن را خواهد برد.
عضو کمیسیون حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی ابراز کرد: شکلگیری هویت ملی نیز در مدیریت سالم کشور تأثیر زیادی داشته و در ایران هویت دیگری به نام هویت امت نیز وجود دارد که امام خمینی(ره) به آن پرداخته است و این هویت را مبتنی بر مسائل دینی و فرهنگی میداند.
وی قرار گرفتن هویت ملی و فردی در زیر چتر اسلام را مطرح کرد و گفت: تمام هویتها باید زیر چتر هویت امتی و اسلام قرارگرفته و بدانیم بر اساس تأکید مقام معظم رهبری هویت اسلامی در اولویت نخست قرار داشته و باید به آن توجه بیشتری داشته و به آن با جدیت بپردازیم.
مهکام بهصورت تخصصی به هویت شهر قم پرداخت و یادآور شد: در شهر قم قومیتهای بسیاری حضورداشته وزندگی میکنند که باید همه آنها را زیر یک چتر و هویت جامع جمع کرده و بر اساس اقلیم قم برای این هویت بخشی برنامهریزی کنیم و البته برای تعریف این هویت جامع باید مؤلفههایی ماند دین، مذهب، زبان، تجارت و شغل و آدابورسوم و همچنین پوشش و ادبیات مختلف را در نظر بگیریم.
وی سپس به نقش و تأثیر حرم مطهر حصرت معصومه(س) در ایجاد هویت جامع در شهر قم اشاره کرد و گفت: متأسفانه ما از نقش حرم مطهر در هویتسازی در شهر غافل هستیم درحالیکه بعضی از کشورها هویت و تاریخ نداشته را برای خود میسازند و تلاش میکنند از طریق داستانسرایی و ساخت فیلمهای تاریخی این هویت را ایجاد کنند.
عضو کمیسیون حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی با ابراز تأسف از بیتوجهی نهادهای فرهنگی به نمادها و تاریخ شهر قم در هویتسازی تأکید کرد: یکی از مواردی که در شکلدهی هویت تأثیر داشته و به آن بیتوجهی شده، رسانه است و نسبت به آموزش سواد رسانهای بیتوجه هستیم.
وی سپس تمدن اسلامی از منظر مقام معظم رهبری را موردبررسی قرارداد و ابراز کرد: هویتسازی باید بر مبنای تمدن اسلامی و قوانین عام قرآن و ایمان باشد و برای هویتسازی در شهر قم باوجود بستر دینی وایمانی آن باید برنامهریزی کرده و از این فرصت استفاده کنیم.
مهکام خردورزی و عقلانیت، کار جهادی، علم، پرهیز از تحجر و ایجاد رفاه اقتصادی و عدالت را نیز بهعنوان تأکیدات مقام معظم رهبری مطرح کرد و افزود: برای ایجاد هویت اسلامی توجه به شاخصههای مانند افتخار به مشاهیر تاریخی و فرهنگی و امکان فرهنگی در مدیریت شهری بسیار مهم است.
وی توجه به دانشمندان جدید و قدیم در ساخت المانهای شهری را مطرح کرد و گفت: ایجاد دلبستگی به نمادهای اسلامی نیز شاخصهای است که مدیریت شهری باید به آن توجه کند و همچنین میزان انس و قرائت قرآن، شرکت مردم در مناسبتهای دینی و شرکت در فعالیتهای عامالمنفعه مواردی است که باید به آن بپردازیم.
استاد و هیئتعلمی مرکز علمی پژوهشی امام خمینی(ره) اظهار داشت: در کنار این شاخصههای دینی باید به شاخصههای میراثی و تاریخی و ملی و همچنین انقلابی نیز توجه کنیم تا علاقه و وابستگی به کشور و فرهنگ را در جوانان ایجاد کرده و در کنار این همبستگی شاهد ایجاد وحدت در کشور باشیم.
وی سپس به ابزارهای مدیریت شهری اشاره کرد و گفت: نصب و استفاده از پرچم بهعنوان یکی از نمادهایی ملی میتواند احساس غرور ایجاد کند، ساخت المان و مجسمه، نقاشی دیواری، بیلبورد، پلها فرصتهایی است که مدیریت شهری میتواند برای هویتسازی از آن بهره برد.
مهکام تأثیر المانها را بهصورت خاص موردبررسی قرارداد و تصریح کرد: المانهای غیرمستقیم و مفهومی تأثیر بیشتری نسبت به المانهای مستقیم در هویتسازی داشته و در انتخاب المانهای دینی دقت لازم را داشته باشیم و بدانیم ظرفیت هر شهری در استفاده از المانهای مستقیم مشخص است درحالیکه در مورداستفاده از المانهای غیرمستقیم و مفهومی محدودیتی وجود ندارد.
وی به بهرهمندی از هنرمندان نیز تأکید کرد و گفت: در طراحی المانها و کارهای فرهنگی باید از هنر و هنرمندان بهره برد و از تأثیر هنر در فرهنگسازی و هویتسازی غافل نشد زیرا این هنر است که میتواند غیرمستقیم مفاهیم مهم و بزرگ را به نسل جوان منتقل کنیم.
عضو کمیسیون حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان خاطرنشان کرد: امروز شاهد عدم افتخار شهروندان قمی به فرهنگ و تاریخ خود هستیم که باید برای آن راهکاری اندیشیده شود تا این اعتمادبهنفس و افتخار به فرهنگ و تمدن شهری به شهروندان بازگردانده شود.
حضور پررنگ مردم قم در مناسبتهای ملی و انقلابی/تأثیر خانه موزهها و المانهای شهری در ساخت هویت انقلابی دینی
حجتالاسلام سید احمد طباطبایی نژاد نیز در ادامه اظهار داشت: حضور مردم انقلابی و دینی شهر قم در مناسبتهای انقلابی، ملی و دینی قابلتوجه است و هنوز هویت دینی و انقلابی پررنگی در شهر وجود دارد.
وی نگاه مقام معظم رهبری در مورد مردم و شهر قم را یادآوری کرد و افزود: مدیریت شهری دارای امکانات و فرصتهای زیادی برای ساخت هویت بوده و ما میتوانیم از این فرصتها برای تحقق دغدغهها و ایدههای مقام معظم رهبری استفاده کنیم.
سرپرست سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قم تأکید کرد: امروز ساخت خانه موزهها و المانها توانسته تأثیر خوبی بر تقویت هویت دینی و انقلابی شهر داشته باشد و باید تمرکز خود را بر استفاده از این فرصتها و بهرهمندی از هنر قرار دهیم.
کمیته اجرایی برای هویتسازی در شهر قم تشکیل شود
در ادامه نیز حجتالاسلام مرتضی استقامت به موضوع ایجاد و تثبیت هویت اشاره کرد و اظهار داشت: برای شکلدهی به هویت یک جامعه نیازمند کارهای عملیاتی بوده و میتوانیم کمیتهای اجرای برای آن تعریف کنیم.
وی تعریف هویت خدمت در مدیریت شهری را مطرح کرد و افزود: امروز مردم به مشاغل خود بهعنوان یک کار نگاه میکنند، درصورتیکه اگر این موضوع به بخشی از هویت یک فرد تبدیل شود از دل و با تمام وجود کار را انجام داده و در توسعه و پیشرفت شهر نقش مؤثری خواهد داشت.
عضو شورای اسلامی شهر قم تصریح کرد: مقام معظم رهبری شهر قم را مادر انقلاب نامیده و شهر قم را شهر قیام و اقامه قیام تعریف میکند و نقش قم را در برپایی و حفظ انقلاب و گسترش انقلاب تا جایی میبینند که تمام شهدا از کل کشور را از فرهنگ قم میدانند.
وی توطئههای دشمن در تخریب شهر قم را مطرح و ابراز کرد: دشمنان از هیچ کوششی برای خراب کردن شهر و مردم قم کوتاهی نمیکند و حتی شیوع بیماری کرونا را نیز از شهر قم اعلام کردند و امروز طرحهایی برای خراب کردن وجه انقلابی و دینی شهر قم در پیرامون حرم مطهر اجرا میکند.
استقامت در پایان تأکید کرد: باید نسبت به جایگاه و نقش شهر قم در انقلاب و تداوم انقلاب آگاهی و بینش بیشتری داشته باشیم تا بتوانیم برنامههای فرهنگی دقیق و بهجایی را اجرا کنیم.
لزوم تقویت فرهنگ و تمدن اسلامی و انقلابی شهر قم/مدیریت شهری نقش هویتساز دارد
مجید اخوان نیز در ادامه هویتسازی را موضوع مهمی دانست و اظهار داشت: امروز شاهد بحران هویت در جامعه هستیم و به علت کمکاریها، کشورهای همسایه در حال مصادره فرهنگ و تاریخ ما هستند.
وی غربزدگی بین نسل جوان را نیز مطرح کرد و افزود: در شهر قم امروز شاهد دوری مردم شهر از فرهنگ قم هستیم و باید این اعتمادبهنفس و غرور را در بین شهروندان ایجاد کنیم تا بخشی از بحران هویت در شهر حل کنیم.
عضو شورای اسلامی شهر قم تقویت فرهنگ قمی را مطرح کرد و گفت: امروز باید کارهای فرهنگی شهر در جهت تقویت فرهنگ و اصالت شهر قم برنامهریزی شود و نقش مدیریت شهری در این تقویت و هویتسازی بسیار مهم و کلیدی است.
وی بر ایجاد احساس تعلق و دلبستگی در بین شهروندان قم تأکید کرد: شهرداری و مدیریت شهری میتواند در ایجاد علاقه و عرق به شهر کارهای زیادی انجام دهد تا جوانان از تاریخ و فرهنگ شهر قم فرار نکرده و با شناخت از شهر و تاریخ شهر نسبت به فرهنگ خود احساس غرور کنند.
اخوان به نگاه و دیدگاه مقام معظم رهبری نیز در مورد مردم قم اشاره و تصریح کرد: از نظر مقام معظم رهبری مردم شهر قم همیشه ۵۰ سال از زمان خود جلوتر بوده و در سال ۴۲ انقلاب و اندیشه امام خمینی(ره) را درک کردهاند و بصیرت داشتهاند و شهر قم را شهر قیام و اقامه قیام میدانند.
انتهای پیام