دانش‌بنیان‌ها زیر ذره‌بین/ ۳

تجاری‌سازی محصولات، دغدغه بزرگ شرکت‌های دانش‌بنیان

مؤسس یک شرکت دانش‌بنیان گفت: یکی از خلأهای موجود در عملکرد تمامی شرکت‌های دانش‌بنیان، عدم وجود اسپانسر جهت تجاری‌سازی و فروش محصولات است.

شرکت‌های دانش‌بنیان، مؤسساتی خصوصی یا تعاونی بر پایه‌ی دانش هستند که جهت افزایش علم، ثروت و توسعه اقتصادی تشکیل‌شده و فعالیت آن‌ها غالباً در راستای گسترش نوآوری و درنهایت تجاری‌سازی نتایج تحقیق و محصولات تولیدی شکل می‌گیرد.

 رهبر معظم انقلاب تأکید دارند که «ایران باید در افق ۱۴۰۴ قطب علمی جهان اسلام باشد» شاید در وهله اول باوجود تحریم‌های ناجوانمردانه‌ای که ترمز تولید را کشیده، این موضوع ناممکن به نظر برسد اما به نظر می‌آید شرکت‌های دانش‌بنیان تشکیل شدند تا با اتکا به خلاقیت و توان داخلی، تحریم‌ها را دور زده و کشور را به قله‌ی افتخار علمی که موردنظر رهبری است برسانند و حتی برخی موارد ممکن است این تحریم‌ها سبب تلاش دوچندان دانشمندان برای اتکا به توانایی تولید ملی و عطف نگاه‌ها به درون کشور شود.

به‌راستی در این روزگار تحریم‌ها سبب شده تا بیشتر به دانش داخلی اتکا کنیم و به سمت زایش و افزایش نگاه ملی در تولید و اقتصاد کشور پیش رویم. بها دادن و پرداختن به شرکت‌های متکی به علم، پژوهش و فناوری و تصاحب بازارهای جهانی با محصولات انحصاری تنها راه دور زدن تحریم‌ها و تضمین عزت و استقلال کشور و رسیدن به قله قدرت علمی در جهان اسلام و دنیا است.

ایسنا امروز پای صحبت‌های «محمدحسین محمدی‌الموتی» مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان «اَمرداد صنعت جم» نشسته که در برابر تحریم‌های ناجوانمردانه توانسته با تکیه‌بر توان و سرمایه‌ی انسانی داخلی، ایران را از واردات ماشین‌آلات تخصصی و همچنین محصولات این حوزه بی‌نیاز کند.

لطفاً خودتان را معرفی بفرمایید؟

 محمدحسین محمدی‌الموتی، فارغ‌التحصیل رشته برق گرایش الکترونیک و مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان «اَمرداد صنعت جم» هستم و در حوزه طراحی و ساخت بردهای الکترونیکی، سنسورها و تجهیزات ابزار دقیق توزین جرثقیل‌های سنگین فعالیت می‌کنم.

درباره شروع فعالیت خود در این حوزه توضیح بفرمایید؟

بنده ۱۰ سال پیش به‌عنوان کارشناس ارشد بازرسی منطقه پارس‌جنوبی در عسلویه مشغول کار بودم و برادرم نیز سرپرست ابزار دقیق در اهواز بود که من در حین کار بازرسی در حوزه ساخت و تعمیر تجهیزات ابزار دقیق در این حوزه صنعتی، احساس خلأ کردم. ازآنجایی‌که به لحاظ تحریم‌ها بسیاری از دستگاه‌ها مستهلک بود و همچنین هیچ‌ دانشی برای تعمیر و بازیابی آن وجود نداشت، تصمیم گرفتیم با همکاری برادرم که درزمینه طراحی و برق الکترونیک نرم‌افزار و سخت‌افزار سرآمد بود، برای تولید تجهیزات ابزار دقیق توزین جرثقیل‌ها و ماشین‌آلات سنگین اقدام کنیم.

از سختی‌های آغاز راهتان بگویید؟

ما در عسلویه و اهواز شرایط کاری واقعاً ایده‌آلی داشتیم، ایاب و ذهاب رایگان بود، هزینه‌ها کامل توسط شرکت پرداخت می‌شد و نسبت به شرایط آن دوران حقوق خوبی دریافت می‌کردیم اما تصمیم گرفتیم خلأ موجود در صنعت گسترده‌ای که در منطقه عسلویه وجود داشت را برطرف کنیم. البته در ابتدا کار را بسیار ساده فرض می‌کردیم که در طول فعالیت متوجه شدیم تنها با حضور شرکت‌های بزرگ و حمایت آن‌ها می‌توان این ابزار را تولید و در صنعت ایران به‌کارگیری کرد.

کار خود را از گرمای ۶۵ تا ۷۰ درجه‌ی سوزان و شرجی اهواز و عسلویه  آغاز کردیم و اولین پروژه‌ای که انجام دادیم در عسلویه و روی دستگاه ۲۵ تن بود که کالیبر این دستگاه نزدیک به ۲ هفته زمان برد که در حال حاضر همان کار را می‌توانیم طی ۲ تا سه ساعت انجام دهیم. سختی‌های زیادی تحمل کردیم تا به‌دقت مطلوب تولیدات دست پیدا کنیم.

از ویژگی محصول تولیدی شرکت اَمرداد صنعت جم بفرمایید؟

قلب تپنده هر محصول تجهیزات ابزار دقیق و الکترونیک آن است. انحصار تولید این محصول تنها در اختیار یک شرکت آلمانی بود که محصولات خود را به کشورهای عراق، اربیل، ترکیه و امارات صادر می‌کرد و ما در ایران از این محصولات بی‌بهره بودیم اما در حال حاضر می‌توان ادعا کرد که با دریافت گواهی ثبت‌ اختراع تنها شرکتی هستیم که به‌صورت استاندارد این محصول را در ایران تولید می‌کنیم و پس از شرکت آلمانی، ایران دومین کشور دنیا است که توانسته تجهیزات ابزار دقیق جرثقیل با دقت بسیار بالا را تولید کند.

برای چه تعداد اشتغال‌زایی کرده‌اید؟

 یکی از ویژگی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان وجود مجموعه‌های کوچک با توانایی بسیار بالاست که شرکت ما نیز از این موضوع مستثنی نیست و در این شرکت به‌صورت تخصصی در رشته‌های برق، الکترونیک و مکانیک ۳ نفر به‌صورت مستقیم مشغول فعالیت‌اند و در حوزه برش، لیزر، رنگ کوره و بقیه نیازها ۱۰ مجموعه با شرکت ما در حال همکاری هستند.

با توجه به این‌که فرمودید شرکت در طول ۱۰ سال فعالیت خود هرسال در حال پیشرفت است، در حال حاضر چند محصول از طریق شرکت اَمرداد صنعت جم به بازار ایران عرضه می‌شود؟

 ما از فرصت رکود بازار در ایام کرونا استفاده کردیم و ترانس‌فیلترهای روغنی فشار هیدرولیک از ۳ تا ۶۰۰ وات و همچنین ۲ نمونه کنترلرهای صنعتی مشابه نمونه خارجی و نیز  یک‌سری گیرنده و فرستنده‌های ضد نویز که مربوط به جرثقیل است را به محصولات خود اضافه کردیم.

 در حال حاضر نزدیک به ۳۰ محصول در هر پک شرکت وجود دارد که تماماً با جرثقیل سازگار شده و علاوه بر آن کنترلرهای صنعتی و پمپ‌های اسکرول نیز آماده عرضه به بازار است. همچنین بیشترین تمرکز ما بر دقت ابزار دقیق این محصولات است و قالب قطعات به سفارش شرکت‌های سازنده‌ی سازه‌های سنگین تولید می‌شود. قطعات کاملاً شرکتی است و شکل و ظاهر دست‌ساز و دانشجوی ندارد.

پیشنهاد شما برای قدرت گرفتن و پیشرفت شرکت‌های دانش‌بنیان چیست؟

شرکت‌های دانش‌بنیان به لحاظ توانایی و بومی‌سازی تولیدات برای دور زدن تحریم‌های موجود در کشور، روزبه‌روز در حال گسترش‌اند و جوانان کارآمد و ذهن‌های خلاق زیادی در این کشور وجود دارد که نیاز به حمایت دارند. خیلی از شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند به‌عنوان بدنه‌ی کوچکی از شرکت‌های بزرگ و با اتحاد آن‌ها، کارهای بزرگی انجام دهند و با عبور از تک گرایشی، از توان یکدیگر برای پیشرفت کشور استفاده کنند.

از دیدگاه شما خلأ موجود در جامعه‌ دانش‌بنیانی کشور چیست؟

یکی از خلأهای موجود در عملکرد تمامی شرکت‌های دانش‌بنیان، عدم وجود اسپانسر جهت تجاری‌سازی و فروش محصولات است. به جهت آنکه تمام هم‌وغم این شرکت‌ها صرف تولید دانش و فناوری و محصول می‌شود ازلحاظ بازرگانی دچار ضعف هستند. نیاز است که  افراد خلاق و نوآور بتوانند از دانش بازرگانی هم برخوردار شده و یا دستگاه‌های متولی شرکت‌های دانش‌بنیان را به متولیان امر بازرگانی و تجاری‌سازی محصولات متصل کنند تا ثمره تلاش آن‌ها به بدنه کشور تزریق‌شده و این کار علمی به سودآوری برسد.

آیا در مسیر پیشرفت شرکت، از امکانات و حمایت‌های پارک علم و فناوری هم برخوردار شدید؟

ما یک شرکت تولیدی هستیم و با توجه به سروصدایی که ساخت محصولات در آن فضا ایجاد می‌کرد ترجیح دادیم که کارگاه را به شهر صنعتی البرز منتقل کنیم اما در  بازه زمانی چندماهه‌ای که در پارک مستقر بودیم، قراردادهای خیلی خوبی با شرکت‌های سازنده جرثقیل منعقد شد و درآمد بسیار خوبی داشتیم و نیازی به تسهیلات بنیاد نداشتیم. شرکت‌ دانش‌بنیان به لحاظ علم و دانشی که روی محصول می‌گذارد ارزش‌افزوده خوبی از تولید تو خود کسب می‌کند، ماهم گردش مالی خوبی داشتیم. البته در آن مدت دکتر ستاری، معاونت علمی ریاست جمهوری ۲ بار از شرکت ما بازدید کرد و دریکی از این سفرها شرکت ما به‌عنوان یک شرکت کلان فناور معرفی شد.

از چشم‌اندازی که برای مسیر پیشرفته شرکت ترسیم کرده‌اید برای ما بگویید.

یک شرکت ژاپنی علاوه‌بر ساخت سازه‌ ماشین سنگین و جرثقیل ابزار دقیق آن را هم تولید می‌کند و براثر انعطاف‌پذیری زیاد در تولید محصولات، در دنیا سر آمده است؛ اما در داخل کشور چنین امکانی وجود ندارد، نفراتی که کار تولید سازه سنگین را انجام می‌دهند قدرت انعطاف ندارند و در یک نقطه متوقف‌ شده‌اند و سررشته‌ای از ابزار دقیق دستگاه ندارند. دستگاه‌های جرثقیل چون طول بوم‌های مختلف می‌گیرند و با جان انسان‌ها سروکار دارند و گاهی لوازمی که توسط این جرثقیل‌ها جابه‌جا می‌شود ازلحاظ ارزش مالی، چندین برابر خود دستگاه است علاوه بر ساخت تجهیزات ابزار دقیق جرثقیل، پیشنهاد ساخت سازه را هم مطرح کردیم و این طرح از سوی دکتر ستاری به‌عنوان طرح کلان فناور شناخته شد.

در مسیر پیشرفت خود مشوق و حامی‌ داشتید که آن را به مخاطبان ایسنا معرفی کنید؟

 شرکت ITC شرکت پیمانکار بین‌المللی ایران است، مدیرعامل شرکت، آقای طباطبایی است که از دولت یا شرکت‌های خصوصی، زمین خاکی تحویل می‌گیرد و صنعت پتروشیمی تحویل می‌دهد. در شروع کار که سن و سال کمی داشتیم و از تجربه بی‌بهره بودیم ایشان در اواخر سال ۹۲ طرح ما را پذیرفت و اجازه داد که تجهیزات ابزار دقیق خودمان را روی ۴۰ دستگاهِ شرکت ITC امتحان کنیم. این موضوع باعث شده بود که روزبه‌روز بر تجربیات ما افزوده شود. ایشان در قرارداد ما هیچ شرط و شروط و تضمینی قید نکرد و تنها نوشت شما می‌توانید به‌شرط اخلاق، روی دستگاه‌های ما کار کنید و به نظرم این لطف خداست که گاهی وقت‌ها کسانی را در مسیر زندگی انسان قرار می‌دهد که اراده‌ی ما را برای طی کردن مسیری دشوار، استوار کنند، چون بسیاری از دوستان ما با توانمندی‌های بالا در این مسیر قدم گذاشتند اما نتوانستند به آرزوها و لذت‌هایی که برای خود ترسیم کرده بودند برسند. فعالیت با این شرکت نقطه عطفی در کار ما بود و محصولات ما افزایش یافت و توانستیم به شرکت لَجوَر اراک که تولیدکننده سازه‌های جرثقیل است متصل شویم و محصولات خود را متناسب نیاز دستگاه‌های آن شرکت تولید کنیم.

آیا ذینفعان استفاده از محصولات تولیدی شما در کشور، از وجود شما و محصولاتتان مطلع هستند و استقبال آنان از محصولات چه طور بوده است؟

صنفی که محصولات ما در قالب آن تولید می‌شود، صنف ماشین‌آلات سنگین است که گستره‌ی کشوری دارد و تمام اعضا به‌صورت مجموعه‌های مختلف باهم در ارتباط‌ هستند. خوشبختانه همه ما را می‌شناسند و چون محصولات ما به سفارش شرکت‌های تولیدکننده ماشین‌آلات سنگین ساخته می‌شود و کامل صنعتی است، مورد استقبال واقع‌ شده است. محصولات ما به اذعان مصرف‌کنندگان از کیفیت و دقت بسیار بالایی برخوردار است و درحالی‌که اگر نمونه خارجی آن به ایران وارد می‌شد باقیمت ۱۸۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان به فروش می‌رسید ولی ما پک تولیدی شرکت را با مبلغ ۵۰ تا ۸۰ میلیون تومان باکیفیت بهتر، خدمات پس از فروش، تضمین و قابلیت ارتقا و شخصی‌سازی به دست مصرف‌کننده می‌رسانیم.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۷ آبان ۱۴۰۱ / ۱۴:۲۶
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1401081711904
  • خبرنگار :