به گزارش ایسنا، روزنامه جام جم نوشت: «بلای جان ورزش باز هم نازل شد. دوپینگ قصهای است که سر دراز دارد و خیلی خوشبینانه است که فکر کنیم میتوانیم برای آن پایانی متصور شویم. دوپینگ زیادتر از این حرفهاست و اصلا ابدی به نظر میرسد. به هر حال ورزش ایران بار دیگر آفتزده شد. این بار از سوی یکی از زیرمجموعههای رشته قایقرانی، در واقع رشته کانوپولو. چند روز پیش آزمایش دوپینگ یکی از ورزشکاران این رشته مثبت اعلام شده و محرومیت سنگینی برای او در نظر گرفتهاند.
باز هم تکرار استانوزولول
یک ورزشکار رشته کانوپولو با نام امیرنظام مطلبی به مدت سه سال از تمام فعالیتهای ورزشی محروم شده چون دوپینگ کرده است. بیستوپنجم مرداد امسال، افسران کنترل دوپینگ از این ورزشکار تست دوپینگ گرفتند و پس از اعلام نتیجه آزمایشگاه کلن آلمان مشخص شد او از ماده ممنوعه استانوزولول استفاده کرده است. حالا به استناد ماده ۱-۸-۱۰ مجموعه قوانین ستاد ملی مبارزه با دوپینگ ایران و به دلیل پذیرش اولیه تخلف و عواقب آن توسط ورزشکار، محرومیت او شامل یک سال تخفیف از چهار به سه سال کاهش یافته است. به این ترتیب او تا سه سال دیگر اجازه فعالیت حرفهای در رشته کانوپولو را ندارد. با این ورزشکار کانوپولویی تعداد دوپینگیهای کل ورزش ایران از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا امروز به عدد ۱۸ رسیده است.
۱۸ ورزشکار سر جمع چقدر محروم شدند؟
۶۳ سال و نیم تعداد سالهای محرومیت ورزشکاران ایرانی است که تا اینجای سال ۲۰۲۲ روی دست ورزش ایران گذاشتهاند. این ۱۸ ورزشکار دوپینگی با محرومیتهای مختلفی روبهرو شدهاند. بیشترین میزان محرومیت برای ورزشکاری است به نام ابراهیم قجر که در رشته کوراش فعالیت میکند. او به مدت هشت سال اجازه حضور در هیچ میدان ورزشی به صورت حرفهای و رسمی ندارد. البته این میزان محرومیت به معنای پایان قطعی دوران حرفهای او در ورزش رزمی کوراش است. در جدول محرومیتها یک محرومیت هفت ساله هم داریم که به یک دونده مربوط میشود. هفت ورزشکار در رشتههای مختلف هم با محرومیتهای چهارساله روبهرو شدهاند. شش ورزشکار سه ساله محروم شدهاند و یک ورزشکار هم به مدت دو سال از حضور در میادین ورزشی ممانعت دارد. کمترین میزان محرومیت برای دو ورزشکار رشتههای کوراش و والیبال است که هر کدام سه ماه محرومیت دارند که البته محرومیت آنها تمام شده است.
مصرف بیشتر کدام ماده ممنوعه؟
مواد ممنوعه و نیروزایی که ورزشکاران استفاده میکنند گستره قابل توجهی دارد. استانوزولول در میان این ۱۸ ورزشکار پرتکرارترین ماده ممنوعه به شمار میرود؛ به گونهای که چهار ورزشکار به دلیل مصرف این ماده ممنوعه با تست دوپینگ مثبت روبهرو شدهاند. محرومیت ۱۷ ورزشکار هم به دلیل مصرف مواد ممنوعهای چون اکساندرولون، دروستانولون، جیاچ آر پی آندروستان دیول، نورآندروسترون، متاندینون، اسپیرونولاکتون، بنزویل متیلکگونین، افدرین و کلومیفن بوده است. یک ورزشکار هم به دلیل امتناع از دادن تست دوپینگ محروم شده است.
کدام ورزشکاران بیشتر دوپینگ کردند؟
وزنهبرداری با ۵ مورد دوپینگ رکورددار تمامی رشتههاست. کوراش با ۳ مورد، بسکتبال و پاورلیفتینگ با ۲ مورد، شنا، بوکس، کانوپولو، دوومیدانی ناشنوایان، دوومیدانی و والیبال نیز هر کدام یک مورد دوپینگ ثبت کردهاند. زودترین پایان محرومیت در مرداد ماه همین امسال برای یک ورزشکار والیبال به پایان رسید و دیرترین و طولانیترین زمان محرومیت برای ورزشکار کوراشی است که باید تا خرداد ۱۴۰۹ صبر کند تا محرومیتش تمام شود. البته محرومیت هر یک از این ورزشکاران ممکن است بنا به دلایلی زودتر از موعد مقرر هم به پایان برسد. این در حالی است که پرونده ۵ ورزشکار متخلف از رشتههای پارادوچرخهسواری، پاورلیفتینگ، وزنهبرداری، بوکس و قایقرانی بررسی و رای آنها صادر شده است اما تا پایان مهلت قانونی حق استیناف، نام آنها محرمانه خواهد بود. این بدان معناست که تا پایان سال ۲۰۲۲ به احتمال زیاد تعداد دوپینگیهای ورزش ایران بیشتر هم خواهد شد.
ورزشهای رکورددار دوپینگ در جهان
در ورزش جهان ورزشکاران هیچ رشتهای به اندازه شناگران، دوچرخهسواران و اسکی دوپینگ نمیکنند. در برخی دیگر از رشتههای ورزشی ممکن است ورزشکاران از تزریقات پلاسمایی استفاده کنند تا سرعت فیزیکی خود را بالا ببرند که این مورد نیز دوپینگ محسوب میشود. روسیه همچنان رکورددار دوپینگ در ورزش جهان است. همچنین ۳ نوع پرکاربرد دوپینگ خون عبارتند از: انتقال خون. تزریق اریتروپویتین (EPO) و تزریق حاملهای اکسیژن مصنوعی. همچنین گزارش شده است که دوچرخهسواری بیشترین تعداد تست مثبت دوپینگ را در المپیک داشته است و پس از آن وزنهبرداری، بوکس، سهگانه و بیسبال قرار دارند.»
انتهای پیام