در همین خصوص ایسنای چهارمحال بختیاری با برگزاری میزگرد به ریشهیابی اعتراضات و اغتشاشات اخیر پرداخت.
عزیزالله آقابابایی_ جامعهشناس در تشریح دلایل اتفاقات اخیر در کشور، اظهار کرد: متاسفانه یکی از دلایل بروز این اتفاقات تغییرات بین نسلی است، به طوریکه شاهد تغییراتی در سبک زندگی نسلهای قدیم و جدید هستیم.
وی با اشاره به گروه اندک معترضان نسبت به اتفاقات گذشته، تصریح کرد: اعتراضات امسال متفاوت از گذشته و با محوریت زن و کرامت انسانی شکل گرفته است، این مساله به این معناست که آنها در حال ایجاد تغییر پارادیم ذهنی از زندگی هستند.
این جامعهشناس ادامه داد: در حقیقت اعتراضات با مرگ مهسا امینی اتفاق افتاد و این موضوع برای معترضان بهانهای بیش نبود و این افراد فرصت را برای تخلیه روانی، اجتماعی و عاطفی مناسب دیدند تا مردم را با خود همراه کنند و بتوانند اعتراضات گستردهای را به راه بیندازند.
وی بیان کرد: افرادی که امروزه دست به اعتراض زده گمان میکنند محدودیتهایی به لحاظ آموزشی، امکاناتی، رسانهای و اقتصادی برای آنها قائل و نسلی رها شده یا طرد شده هستند، در حقیقت زمانیکه اهالی اندیشه، سیاست و نهادهای مدنی تضعیف میشوند، مرجعیت سیاسی و اجتماعی جامعه به سمت سلبریتیها و افراد بدون مرجعیت حرکت میکند که این موضوع موجب بروز اعتراضات و ناسزاگوییها به کشور میشود، البته دخالت بیگانگان، سلطنتطلبان و آشوبگران بیتاثیر نیست.
آقابابایی ادامه داد: کسانی که دست به اعتراض زدهاند، دارای خواستههای معقولی بوده که نتوانسته آنها را بیان کنند، کما اینکه بیگانگان از این حوادث سوءاستفاده کرده و به دنبال بیثباتی جامعه هستند.
این جامعهشناس با بیان اینکه طبقه متجدد اجتماعی یعنی همان روشنفکران و غربزدگان در حال شکلگیری است، اضافه کرد: گروه اندکی که امروزه اغتشاشاتی را در کشور به راه انداخته فاقد انسجام، تئوری و ایدئولوژی خاصی بوده و جزو گروههای معاند و معارض با ساختار اساسی جمهوری اسلامی به شمار میروند، یعنی به دنبال خلق صحنههای تلخ و ثبت اعتراضات به نام خود هستند.
آقابابایی تاکید داد: تمامی این اعتراضات ناشی از هیجانات روانشناختی و اجتماعی قشر جوان و نوجوان است، البته نقش عناصر گروهکی معارض با نظام در بداخلاقیها، هتک حرمتها و خلق صحنههای تلخ بیتاثیر نیست، زیرا تصور نسل هیجانزده جوان و نوجوان این بوده که حاکمیت قتلی را انجام داده که باید با آن مقابله به مثل شود.
وی دلیل اتفاقات اخیر در کشور را برطرف نشدن مسائل و مشکلات مهم کشور به صورت پایهای و اساسی برشمرد و گفت: در کنار مردم، مسئولان نیز موظفند فضای گفتمان را در جامعه حاکم کنند، زیرا گفتمان خاصی برای حل معضلات و آسیبهای اجتماعی در کشور وجود ندارد، بنابراین تا زمانی که این مشکلات برطرف نشود تعارضات در جامعه ایجاد خواهد شد.
این جامعهشناس در ادامه با اشاره به اینکه استفاده بیش از حد از خشونت میتواند اتفاقات و اعتراضات را در کشور با شکلگیری جریانات مختلف رقم بزند، تصریح کرد: زمانیکه خشونت از زمان کودکی با فرد رشد میکند، اینگونه اتفاقات در آینده برای فرزندان دور از انتظار نخواهد بود که متاسفانه در سیستم آموزش و پرورش و دانشگاهها آموزشهای لازم در خصوص خشونت و راهکارهای مقابله با آن در جامعه انجام نشده یا بسیار کمرنگ بوده و اثرگذاری خاصی نداشته است، بنابراین اگر خشونت در جامعه برطرف شود، قطعا نشاط اجتماعی در جامعه افزایش و اعتراض و اغتشاش در کشور رخ نمیدهد.
آقابابایی در پایان با اشاره به لزوم اقدام عملیاتی برای کاهش اعتراضات در جامعه، بیان کرد: لازم است مسئولان پا در عرصه خدمت بگذارند و از شعارگرایی فاصله بگیرند، یعنی زمانی میتوان اعتراضات را سرکوب کرد که اعتماد به جامعه برگردانده و سرمایه اجتماعی حفظ شود.
در ادامه تیمور نظریفرد کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه اتفاقات رخ داده در کشور تحت تاثیر موضوعات متعدد در حوزههای گوناگون است، اظهار کرد: این جریانات دارای دو نوع علت نزدیک و دور است، یعنی زمانی که یک سد شکسته میشود و در حوزه زیردست سیل رخ میدهد به این دلیل است که به مرور زمان عوامل مختلفی دست به دست یکدیگر داده و فشار پشت سد افزایش پیدا کرده است و یا اینکه عوامل بیرونی علاوهبر عوامل وابسته به سد موجب وارد شدن فشار شده و شکست سد را در پی داشتهاند.
مدرس دانشگاه فرهنگیان شهرکرد افزود: اتفاقاتی که پس از چهار دهه درحال رخداد در ایران است مولود عواملی است که باید ریشه آنها در دهههای گذشته جستوجو شوند برای مثال امروز شاهد بروز یک شکاف بین نسلی هستیم، افراد متولد دهه ۶۰ به عنوان نسل جنگ شناخته میشوند، دهه ۷۰ در زمانی زندگی کردند که کشور درحال سازندگی و پرداخت هزینههای جنگ بود و در دهه ۸۰ از حالت آرمانگرایی واقعمحور موجود در دهه ۷۰ به سمتی حرکت میشود که تمرکز بر آرمانها کمتر و مسائل به صورت واقعبینانه رصد شوند.
وی ادامه داد: در دهه ۸۰ با توجه به ناکارآمدی در نظام سیاسی شرایطی ایجاد شد که فشارهای بینالمللی بر ایران تشدید شدند که میتوان علت اساسی این موضوع را نیز در پافشاری و اصرار بر آرمانهای نظام و انقلاب یافت که به نحوی متولیان دهههای پیشین را متهم به این میکردند که از آرمانهای انقلاب اسلامی عدول کردند و باید بازگشت به این آرمانها دنبال شود و درنتیجه شرایطی ایجاد شد که واقعیتهای نظام بینالملل درنظر گرفته نشد همچنین با نگاه جزیرهای به مدیریت اجرایی کشور و طرح شعارهایی بدون در نظر گرفتن واقعیات و الزامهای روابط بینالملل کشور به سمت انزوای بیشتر حرکت کرد.
نظریفرد عنوان کرد: انزوای ایران، تحمیل قطعنامههای متعدد بر کشور و فشار بینالمللی موجب شد که روز به روز فشار بر مردم افزایش پیدا کند، در دهه ۹۰ مجدد شاهد یک نگاه تغییری در گفتمان حاکمیت بودیم یعنی جریانات و نگاههای سیاسی متعدد به این نتیجه رسیدند که باید یک نگاه میانهای حاکم شود که نه صرفا بر آرمان متمرکز باشد و نه کاملا بر واقعیت تمرکز داشته باشد و جریانی لازم است که بتواند میان آرمان و واقعیت تعدیل ایجاد کند.
این کارشناس مسائل سیاسی اضافه کرد: دهه ۹۰ با اوج و شکوفایی فعالیت فضای مجازی و شبکههای اجتماعی همزمان شد در همین برهه زمانی نبود سازوکار منسجم که مبتنی بر اصول قانون اساسی باشد شرایطی را ایجاد کرد که دو جریان سیاسی غالب کشور بیمهابا در فضای مجازی و رسانه شروع به سیاهنمایی و تخریب علیه یکدیگر برای حذف رقیب کنند و این اقدام باعث شد در اعتراضات رخ داده در اواخر دهه ۹۰ شعارهایی علیه این دو گروه سیاسی سر داده شود و آنها در نگاه بخش اعظمی از توده مردم کنار گذاشته شوند.
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از کشورهای موجود در دنیا با فلسفه شکلگیری انقلاب اسلامی ایران مشکل دارند، تصریح کرد: این کشورها همواره به دنبال فرصتی برای ضربه زده به ایران هستند بنابراین زمانی که در داخل کشور گروههای سیاسی برای خارج کردن رقیب خود از میدان فضا را ملتهب میکنند این فرصت برای دشمنان ایجاد میشود، درحقیقت زمانی که جبهه سیاسی اصلاح طلب و اصولگرا سعی در ناکارآمد نشان دادن یکدیگر بودند جریانی به راه افتاد که درنتیجه آن مردم به این نتیجه رسیدند که نظام سیاسی ناکارآمد است و توانایی پاسخگویی به مطالبات آنها را ندارد.
نظریفرد یادآور شد: در برهههایی از زمان برخی شعارهای حداکثری بیان شد اما واقعیات موجود درنظر گرفته نشد یعنی وعده داده شد که کارهایی برای مردم انجام میشود درصورتی که الزامات و مواد اولیه این کار درنظر گرفته نشد درنتیجه حجم مطالبات و توقعات مردم بالا رفت و زمانی که توان پاسخگویی به انتظارات مردم وجود نداشته باشد مردم دچار ناامیدی میشوند.
این کارشناس سیاسی با اشاره به اینکه حوزه رسانه امروزه به گونهای است که مردم به راحتی امکان رصد اقدامات انجام شده توسط دولتها را دارند، بیان کرد: زمانی که گفته میشود حل مشکلات داخلی به برجام گره نمیخورد درواقع یک نگاه آرمانی است که براساس واقعیات انجام نشده چراکه در این صورت برای حل مشکلات به مردم فشار وارد میشود برای مثال افزایش مالیاتها، رشد نقدینگی درنتیجه بالا رفتن تورم نمونههایی از این فشارها است.
نظریفرد با اشاره به طولانی شدن زمان اعتراضات، افزود: نسل امروز به راحتی قانع نمیشوند و به دنبال فرصتی برای زندگی بهتر هستند البته فوت خانم مهسا امینی به بهانهای برای اتفاقات داخل کشور تبدیل شد، درحقیقت معترضان داخلی و خارجی به دنبال بهانه بودند، امروز مشکل مردم و معترضان حجاب و پوشش نیست بلکه درحال حاضر شاهد یک اعتراض و نافرمانی مدنی هستیم چون در بسیاری از موارد فضا برای معترضان بسته بوده برای مثال احزاب حامی تقویت میشوند اما برای احزاب منتقد فرصتی ایجاد نمیشود.
وی ادامه داد: در قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران بیان شده تا زمانی که تجمع اعتراضی مردم مسلحانه نباشد و مخل مبانی نظام و امنیت کشور نباشد آزاد است بنابراین باید اجازه داده شود در یک فضای کنترلشده و تحت مدیریت به صورت رسمی و قانونی معترضان سخنان خود را بیان کنند زمانی که این امکان برای افراد معترض وجود نداشته باشد شاهد بروز اتفاقاتی مانند آنچه طی روزهای اخیر در کشور شاهد بودیم رخ میدهد.
نظریفرد اضافه کرد: زمانی که به احزاب اجازه داده نشود در یک چارچوب مشخص فعالیت کنند و از ظرفیت فعالیت حزبی استفاده مطلوب نشود درنتیجه افراد بر مبنای ظرفیتهای فردی برجسته میشوند و منافع فردی و جریانی گره میخورد، نبود تجربه در بخش اعظمی از بدنه مدیریت انسانی کشور در حوزههای مختلف نیز یکی دیگر از موضوعاتی است که در بروز مشکلات اخیر تاثیرگذار بوده است، سخنی منصوب به شهید چمران وجود دارد مبنی بر اینکه اگر شخصی مسئولیتی را بپذیرد درصورتی که تخصص لازم برای انجام آن را ندارد بیتقوایی است درواقع برای پذیرفتن مسئولیت تنها تعهد کافی نیست اگر تخصص لازم وجود نداشته باشد و فرد آنرا نپذیرد بیتقوا است چراکه موجب اتلاف منابع خواهد شد.
وی با بیان اینکه نسل جوان امروز که متولدین دهه ۸۰ هستند آنگونه که باید دیده نشدهاند، تصریح کرد: درواقع میتوان گفت غرور این جوانان خدشهدار شده است همچنین یکی دیگر از آسیبهای جامعه امروز فروپاشی اجتماعی و رشد لجام گسیخته آسیبهای اجتماعی در کشور است، امروزه در حوزههای خودکشی، اعتیاد، طلاق، روابط ناسالم، بالا رفتن سن ازدواج و... مشکلات بسیاری وجود دارد.
این کارشناس سیاسی درخصوص راهکارهای برونرفت از مشکلات بیان شده، گفت: تلاش برای اصلاح شاخصهای حکمرانی اعم از کنترل فساد، رسانه، حاکمیت قانون و...، ایجاد فضا برای گفتوگو درون نظام؛ یعنی باید آستانه تحمل در برابر انتقادات را افزایش دهیم، اهتمام به خروج نخبگان از انفعال فعلی درحقیقت باید مدیریت نخبگان در دستور کار قرار بگیرد و این موارد بخشی از راهکارهای حل مشکلات است.
نظریفرد بیان کرد: یکی دیگر از راهکارهای حل مشکلات ذکر شده این است که اصول مغفول مانده قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران را وارد فاز اجرایی کنیم که یکی از این اصول نیز آزادی تجمعات قانونی است که مخل امنیت نیز نباشند همچنین بازگرداندن اقتدار به نهادهای انتخابی و دیده شدن تمامی سلایق، پاسخگویی نهادهای انتصابی براساس میزان قدرت آنها، تقویت فعالیت احزاب در چارچوب قانون، خروج صدا و سیما از انحصار و ایفای نقش تریبون یک جریان سیاسی، پذیرش واقعگرایانه اصول حاکم بر نظام بینالملل یعنی صرفا با تمرکز بر آرمان نمیتوان مشکلات را حل کرد البته این به معنای عدول از آرمان نیست، پرهیز از سرکوب و اعمال خشونت و جدا کردن معترضان از اغتشاشگران از دیگر راهکارهایی است که میتوان برای رفع مشکلات درون کشور از آنها استفاده کرد.
وی با تاکید بر تاثیرگذاری برخی سلبریتیها در جریانات رخ داده در کشور، توضیح داد: افرادی که باید در این زمینه نقشآفرینی کنند منفعل شدهاند و درنتیجه برخی سلبریتیها به نقشآفرینی و تاثیرگذاری بر مردم میپردازند.
این مدرس دانشگاه افزود: با انجام یک بررسی میتوان دریافت تمام دغدغههای فضای دانشگاهی کشور طی روزهای گذشته به سر دادن شعار و انجام برخی اقدامات مانند تغییر شکل استفاده از فضای سلف دانشگاه تبدیل شده است یعنی به گونهای رفتار شده است که اولویت دانشگاه از توسعه و نقشآفرینی مثبت خارج شده است و نتیجه تنزل پیدا کردن سطح خواستهها این است که دانشجویان از الفاظ رکیک استفاده میکنند.
در ادامه مجتبی نوروزی، عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با اشاره به اینکه ریشه بروز آشوبها و اغتشاشات اخیر حتماً تکعاملی نیست اما گاه در این دست حوادث یک عامل برجستهتر از دیگر عوامل خود را نشان میدهد، اظهار کرد: با تحلیلی بر بیانات مقام معظم رهبری در خصوص حوادث اخیر میتوان دریافت که ایشان اصل عامل را به غرب نسبت میدهند و آنرا «برنامهریزی شده» و «غیر خودجوش» معرفی میکنند.
وی ادامه داد: ایشان همچنین نظام و نیروهای انتظامی را در این حوادث اخیر مظلوم معرفی کرده و از دیگرسو خواصی را که بر آتش دمیدهاند مذمت و دعوت به جبران میکنند، ضمن اینکه افراد حاضر در اغتشاشات از منظر رهبری در سه دسته یعنی عاملان دشمن، همراهان دشمن و هیجانزدگان غافل تقسیمبندی میشوند. ایشان در بیانات خود نه صرفاً به برخورد فرهنگی بلکه به مواجهه امنیتی و قضایی تأکید دارند.
نوروزی با تصریح اینکه رهبر معظم انقلاب اعتراضات را فرعی و حاشیهای قلمداد کردهاند و نه مسئله اصلی و اساسی، گفت: این اشاره ایشان یک خط تحلیل را به دست ما میدهد، چندی پیش مجموعهای از براندازان در اُتاوا گرد هم آمدند و راهکارهای براندازی نظام را بررسی کردند اما بهویژه بر این نکته صحه میگذاشتند که اگر در این مقطع نتوانیم براندازی را محقق کنیم، ایران وارد باشگاههای قدرت جهانی شده و کنترل آن اساساً غیرممکن خواهد شد.
مدرس گروه علوم سیاسی دانشگاه شهرکرد با یادآوری نظریه برخی اندیشمندان که پیش از این بر قدرت جهانی ایران صحه گذاشتهاند، توضیح داد: از جمله میتوان به تئوری ساموئل هانتینگتون در دهه ۹۰ میلادی اشاره داشت که در نظریه معروف خود با عنوان برخورد تمدنها، قائل است سه تمدن کنفوسیوس به رهبری چین، غرب به رهبری آمریکا و اسلام به رهبری ایران قابلیت جهانی شدن دارند و به آمریکا نسبت به چالش ایران هشدار میدهد. نظیر این نظریهها از سوی اندیشمندان و سرویسهای اطلاعات و امنیت غرب فراوان است که ایران را به عنوان ابرقدرت جهان در چند دهه آینده معرفی میکنند و نسبت به کنترل این کشور تأکید دارند.
نوروزی با تأکید بر دیدگاه مقام معظم رهبری مبنی بر نقش غرب در اغتشاشات و آشوبهای اخیر، بیان کرد: البته کسی نافی این موضوع نیست که مردم در حوزههای مختلف اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و غیره با چالشهای فراوانی دست و پنجه نرم میکنند که خاستگاه اعتراض میشود اما در کنار عوامل داخلی، نباید عوامل خارجی حوادث اخیر را نیز از نظر دور داشت.
این مدرس دانشگاه در استان با اشاره به تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری و استناد به یکی از سخنرانیهای ایشان در سال گذشته با موضوع تحول، گفت: ایشان همواره بر جابجاییهای کارگزارانی و تغییر ساختاری در کشور اشاره داشتهاند، ایشان قائلند که برخی کارگزاران در جهت ارزشهای انقلابی حرکت نمیکنند و ساختارها منطبق بر پیشرفت و توسعه کشور نیست که در این راستا به نمونههایی چون نظام مالیاتی، سیستم بانکی یا نظام بودجهریزی، گمرکی و غیره میتوان اشاره داشت.
نوروزی با ابراز تأسف از اینکه نرمافزار اداره اقتصادی کشور کارآمد نیست، بیان کرد: ما در کشوری زندگی میکنیم که بهدلیل ضعف ساختار مالیاتی، بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی اتفاق میافتد که اگر این رقم محقق شود، از فروش نفت بینیاز میشویم و این بینیازی بیشک منشأ آثار و برکات فراوان خواهد شد. قوانین پیر و مشکلداری که نخواستهایم اصلاح کنیم ایران را بهشت دلالان، سفتهبازان و سوداگران کرده است که نفع کلان خود را از این ضعف ساختاری میبرند.
وی با تأکید بر مطالبه چندین ساله رهبر معظم انقلاب مبنی بر تحول ساختاری کشور که جدی گرفته نشده است، ادامه داد: بخشی از این تحول ساختاری در اقتصاد در دولت سیزدهم کلید زده شد اما پرسش اینجاست که جریانات سیاسی و فرهنگ عمومی جامعه تا چه اندازه این اقدام را همراهی کردند؟ این تحول باید اتفاق بیفتد و چارهای جز این نداریم همچنان که تمام کارشناسان و متخصصان داخلی و خارجی قائلند که ارز ترجیحی باید حذف میشد؛ باید گفت که انقلاب اسلامی بالای سر نرمافزار اداره کشور نبوده و نظریه اقتصاد اسلامی در ساحتهای مختلف اداره کشور جاری و ساری نیست.
نوروزی تصریح کرد: نظام اسلامی مردمسالار است اما فرهنگ عمومی بهگونهای بوده است که در حوزه کارگزاران، انتخابات مبتنی بر عقلانیت اتفاق نیفتاده و عواملی چون انتقام و انتفاع و احساس و قبیله در انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری را در بین مردم شاهد بودهایم و لذا فرهنگ انتخاباتی صحیح حاکم نبوده و منجر به انتخاب کارآمد نشده است.
این مدرس دانشگاه با تأکید بر اینکه حوزه کارگزارانی ما در اتاق شیشهای قرار ندارد بلکه مصون است، گفت: مطالبهگری جریانهای مرجع را در این حوزه نمیبینیم، این مطالبهگری باید در فضای رسانهای و دانشگاهی و نخبگانی باشد و کارگزاران پس از انتخاب و انتصاب، رها نشوند. برخی از جوانان دانشجوی ما هنوز ادب گفتوگو را یاد نگرفتهاند و فضای رسانهای در جهت مطالبه و پاسخگو کردن مسئولان فعالیت نمیکنند، لذا یکی از لوازم مردمسالاری یعنی نظارت مغفول مانده است.
وی بحران سواد رسانه، نبود رژیم رسانهای و مشخص نبودن عقبه فکری، سیاسی و مالی رسانهها را یکی دیگر از ضعفهای موجود عنوان کرد و توضیح داد: معتقدم تمام جوانانی که در کف خیابان هستند استکبارستیزند اما منبع فکری و خبری آنان از رسانههایی همچون ایران اینترنشنال و بیبیسی و امثال اینها ارتزاق میکند، پیداست که فقدان رژیم رسانهای این بحران را ایجاد کرده است و کار به جایی میرسد که افکار عمومی اذعان داعش از رسانه رسمی خودش مبنی بر حمله تروریستی شاهچراغ را باور نمیکنند.
نوروزی نسبت دادن اصل اتفاق به غرب در حوادث اخیر از سوی رهبر معظم انقلاب را موضوعی جدی برشمرد و توضیح داد: روشن است که غرب با اصل انقلاب اسلامی موافق نیست و در طی این ۴۴ سال انواع تلاشها را برای تضعیف انقلاب انجام داده است.
وی ادامه داد: امروز دشمن آخرین ظرفیتهای خود را به میدان آورده است و بر طبق نظریههای علوم سیاسی، وقتی جریان سیاسی غرب به سلبریتیها و لُمپنها روی میآورد در مواجهه با نظام تمدنی به استیصال رسیده است. امروز از سران کشورهای اروپا گرفته تا کانادا و آمریکا و رؤسای کشورهای خلیج فارس یک جنگ عظیم رسانهای علیه ایران راه انداختهاند و لذا در کنار عوامل داخلی، باید این تلاشهای گسترده خارجی نیز دیده شود.
نوروزی با ذکر اینکه بر طبق اعلام برخی مراکز افکارسنجی غرب از جمله دانشگاه مریلند آمار کسانی که در حوادث اخیر ایران در خیابان حضور یافتند حدود ۸۵ هزار نفر است، افزود: در اوج حوادث اخیر میزان جمعیت به یک دهم جمعیت در حوادث فتنه ۸۸ هم نرسید؛ بسیج همه رسانهها و جنگ تبلیغاتی تمامعیار دشمن در حوادث اخیر تنها توانست حدود ۸۵ هزار نفر یعنی یک دهم درصد جمعیت ایران را به خیابانها بکشاند. مردم ایران این ۹۹.۹ درصدی هستند که اگر هم تحت فشار مشکلات و ناراضی باشند اما با دشمن در حوادث اخیر همراهی نکردند.
وی با تأکید بر اینکه در حوادث اخیر به مجموعه نظام بهویژه از سوی خواص ظلم شد، گفت: بنده پیوسته با نسل جوان در گفتوگو و ارتباط هستم و این روزها در دبیرستانها و دانشگاهها صحبت میکنم و معتقدم شکاف نسلی که بسیاری دم از آن میزنند، اتفاق نیفتاده است. آرمانهای انقلاب اسلامی منطبق بر فطرت است و بنده قائلم که ۹۰ درصد جوانانی که با آنان سر و کار دارم مخالف انقلاب و آرمانها و ارزشها نیستند چرا که مفاهیمی چون استقلال، عزت، معنویت و استکبارستیزی را بهعنوان گفتمانهای انقلاب میپذیرند اگرچه بسیاری از آنان با عملکرد برخی مسئولان و ساختارهای فسادزا قطعاً مخالف هستند.
این کارشناس مسائل سیاسی در استان تأکید کرد: آرمانهای انقلاب و نظام اسلامی بر فطرت پاک جوانان و نوجوانان منطبق است لذا مدام بر طبل شکاف نسلی نکوبیم چرا که به ضرر ماست و دشمن هم به دنبال این است.
نوروزی با یادآوری نظریه «گرداب مارپیچ سکوت» در مباحث روانی علم سیاست، توضیح داد: این نظریه قائل به نقش اساسی رسانههاست که میتوانند مخاطبان را جادو کرده و مالک افکار عمومی شوند، دست و پاها را ببندند و افراد را به سکوت وادار کنند، رسانه میتواند افراد را به جمع خاموشان جامعه اضافه کند. امروز شاهد تحقق عینی این مبحث در فضای سیاسی کشور هستیم و وقتی بسیاری از افراد همسو حرف نمیزنند و سکوت میکنند، این تلقی ایجاد میشود که آشوبگران و اغتشاشگران در اکثریت هستند، امروز مارپیچ سکوت، تلقی فکر اکثریت را در مورد فکر اقلیت ایجاد کرده اما اکثریت را به جمع خاموشان جامعه افزوده است.
وی کارآمدی را ناظر بر موفقیت در اهداف با توجه به امکانات و موانع عنوان کرد و توضیح داد: نقاط سیاه و سفید باید با هم دیده شوند و تحقق نسبی اهداف باید مورد توجه قرار گیرد؛ مثلاً وقتی صحبت از عدالت اجتماعی میشود، باید نقاط قوت و کارهایی که انجام شده است دیده شود نه آنکه نقاط ضعف با پمپ رسانهای به جوانان القا شود که این سیاهنماییها آنان را نسبت به اصل و رویکرد انقلاب دچار شک و تردید کند و منجر به نارضایتی شود.
نوروزی گفت: نهادهای آموزشی از خانواده گرفته تا مدارس و دانشگاهها و رسانهها نتوانستهاند رشد و پیشرفت انقلاب باوجود موانع و مشکلاتی چون تحریم را برای جوانان بازگو کنند و وظیفه تکتک ما پدرها و مادرها، معلمان و اساتید دانشگاه، جریان رسانهای و نخبگان این است که بهدور از سیاهنمایی، به تبیین و روشنگری در خصوص نقاط سفید نیز بپردازیم.
وی تأکید کرد: اگرچه عملکرد انقلاب قابل نقد است اما رویکرد انقلاب اسلامی بسیار مبارک است و باید توسط خواص و نخبگان برای مردم و بهویژه جوانان تبیین و روشن شود. بخش زیادی از جوانان حاضر در کف خیابان با این دست ناآگاهیها در قبال انقلاب، دچار وندالیسم سیاسی یعنی هیجانات و تخریبگرایی و یا به اذعان خودشان، جوگیر شدهاند.
نوروزی با ذکر اینکه نباید از جمهوری اسلامی و هیچ نظام سیاسی دیگر انتظار عصمت داشت، بیان کرد: نگاهها باید مبتنی بر عقلانیت و واقعیت باشد، رسانهها در قبال انواع و اقسام مشکلات در نظامهای سیاسی غرب دم بر نمیآورند اما در قبال مشکلات جمهوری اسلامی از کاه کوه میسازند.
انتهای پیام