به گزارش ایسنا، شرکتهای دانشبنیان شرکتهایی هستند که با تولید علم بر پایه دانش، اقتصاد را دگرگون میکنند و باعث تولید ثروت میشوند، این دسته از شرکتها موتور رشد و توسعه هر کشوری محسوب میشوند که میتوانند موجب رونق و شکوفایی شوند. در این قسمت، ایسنا به صحبت با «هومان بابااولادی» مدیرعامل شرکت دانشبنیان «برگه زرینه قلم عماد» میپردازد.
لطفاً خودتان را معرفی کنید؟
هومان بابااولادی دارای مدرک دکترای دندانپزشکی، عضو برگزیده سطح ۲ بنیاد ملی نخبگان ایران، دارای ثبت اختراع، مدیرعامل شرکت برگه زرینه قلم عماد، اولین شرکت دانشبنیان علمی و هنری ایران، یکی از افراد پیشرو در راه ایجاد مرکز خلاق نوآوری، عضو شورای انجمن خوشنویسان ایران، مسئول کمیته پژوهش انجمن خوشنویسان قزوین و مسئول و بنیانگذار انجمن خوشنویسان در کشور ارمنستان هستم.
درباره چگونگی تأسیس شرکت دانشبنیان برگه زرینه قلم عماد توضیح دهید؟
این طرح در سال ۱۳۹۱ کلید خورد، ماجرا از این قرار بود که در سال ۱۳۹۱ قصد داشتم در مسابقات خوشنویسی شرکت کنم؛ شرط حضور در مسابقات خوشنویسی بینالمللی، نگارش بر روی کاغذهای تخصصی هنر است که با تلاش بسیار این کاغذ را از استان البرز تهیه کردم اما متأسفانه کیفیت مطلوبی نداشت و نتوانستم برای مسابقات آماده شوم. پسازاین موضوع به تحقیق علمی دراینباره پرداختم. درنهایت در سال ۱۳۹۳ اولین ثبت اختراع تاریخ هنر ایران را به ثبت رساندم و در همان سال، ثبت علامت تجاری کردم. در سال ۱۳۹۵ با حمایت مسئول وقت پارک علم و فناوری پذیرش و وارد پارک شدم و شرکت برگه زرینه قلم را تأسیس کردم. در سال ۱۳۹۷ موفق شدم تولید محصولاتم را افزایش دهم. سپس در سال ۱۳۹۹ وارد مرحله سختتری شدم و برای اولین بار در مسیر تولید، کاغذ را در میراث فرهنگی ایران دارای استاندارد Cop کردم.
در حال حاضر محصولات تولیدی روکشی را تولید کردهایم که با قرار گرفتن روی کاغذ، عمر آن را افزایش میدهد و دارای PH خنثی و ضد قارچ و باکتری و دارای درجه کشانی و چسبندگی بسیار بالایی است. شرکت برگه زرینه قلم عماد (با مسئولیت محدود)، تولیدکننده کاغذهای هنری آهارمهره (خوشنویسی، تذهیب، نگارگری) با استفاده از آهار دانههای گیاهی، اولین شرکت دانشبنیان هنری با دارا بودن گواهی ثبت اختراع علمی از سازمان ثبتاسناد و املاک کشور، گواهینامه ثبت علامت تجاری، پروانه از سازمان صنعت و معدن، میراث فرهنگی و واحد فناور پارک است.
این شرکت اولین شرکت علمی هنری p5 مستقر در پارک علم و فناوری امام خمینی (ره) است که محصولات خود را به کشورهای عراق، ترکیه، پاکستان و کانادا صادر میکند.
هدف اصلی از راهاندازی این شرکت چه بود؟
نگاه و هدف اصلی من انجام کارهای سنددار علمی برای قزوین بود که در این راستا موفق شدم در زمینه خوشنویسی روکشدار کردن سلولزی کاغذهای هنری را به نام قزوین به ثبت برسانم. در تمام این سالها اتفاقات خوبی در حوزه علمی سازی هنر رقم زدم سرانجام در سال ۱۳۹۷ بهعنوان پژوهشگر برگزیده میراث فرهنگی ایران شناخته شدم و در ۱۴۰۱ جایزه نوبل مخترعین در ایران را دریافت کردم.
علیرغم اینکه شهر قزوین سبقه هنری دارد آیا بستر لازم برای فعالیت فرهنگی هنری در این شهر مهیاست؟
قزوین پایتخت خوشنویسی است و پتانسیل هنری بالایی دارد، از دوره تیموری به مکتب نگارگری شناختهشده و جایگاه رفیعی در هنر خوشنویسی دارد و موضوعی که برای اهالی هنر استان قزوین سؤال ایجاد کرده، این است که چرا این استان دانشکده هنرهای زیبا ندارد؟ دراینباره نشستهای بسیاری برگزار کردیم اما با نگاههای مختلفی در این خصوص مواجه شدیم، که مهمترین آن این بود که هنر توجیه اقتصادی ندارد. درحالیکه بر این باورم، برای توجیه اقتصادی، نیازمند مرکز رشد هنر هستیم و باید این اتفاق رقم بخورد.
تا چه اندازه قزوین در علمی سازی، نوآوری و تبدیل هنر به فناوری پیشتاز بوده است؟
طبق آییننامه وزارت علوم، تأسیس مرکز رشد برای اینکه نگاه علمی و نوآوری تبدیل به فناوری شود کار سختی بود و در صورت کلی در ایران شاید پنج شرکت نوآور و فناور در حوزه هنر وجود داشته باشد. اینکه ذهنیت هنرمندان را به سمت نوآوری و فناوری حرکت دهیم، کار بسیار سختی است. طبقه اول پارک علم و فناوری قزوین را فراهم و از هنرمندان دعوت کردیم تا در نشستهای مطالبهگری این موضوع حضور یابند زیرا با توجه به اینکه شرکت برگه زرینه قلم عماد شرکتی دانشبنیان است و ثبت اختراع دارد میتوانست نگاههای متفاوت را برای ایجاد مرکز رشد هنر از مسیری دیگر به نتیجه برساند که درنهایت با کمک دکتر ستاری نگاه شتابدهندهای حاکم شد و مبلغی بالغبر سه میلیارد تومان به پارک علم و فناوری برای ایجاد مرکز رشد تعلق گرفت.
این موضوع اتفاق مهمی برای قزوین بهعنوان پایتخت خوشنویسی بود که درنهایت بحث اقتصاد هنر با ایجاد مرکز خلاق رقم خورد. همچنین اعضای وقت شورای شهر در راستای ایجاد مرکز رشد هنر همکاری خوبی داشتند. امیدواریم با تأسیس این مرکز آیندهای بهتر برای اقتصاد هنر رقم بخورد، تولید ابزار هنری افزایش یابد و جایگاه هنری قزوین رفیعتر از قبل بدرخشد.
شرکت شما برای چه تعداد افراد اشتغالزایی کرده است؟
در شرکت ما ۶ نفر مشغول به فعالیت شدند. اما به فکر توسعه شرکت هستیم و چنانچه تسهیلات شامل حال شرکتهای دانشبنیان شود، قطعاً تسریع در اشتغالزایی خواهیم داشت و حداقل بالغبر ۲۰ نفر را جذب میکنیم. برای صنعتی و نیمهصنعتی کردن محصولات درخواست تسهیلات داریم که امیدواریم در روزها و ماههای آتی شاهد تحقق آن باشیم.
شرکتهای دانشبنیان با چه مشکلاتی دستوپنجه نرم میکنند؟
شرکتهای دانشبنیان نوپا کاملاً با هزینههای شخصی وارد مرحله مقدماتی میشوند اما در سال جاری که شعار سال دانشبنیان است انتظار میرود شاهد حمایتهای بیشتری باشیم. وزارت علوم در راستای حمایت از شرکتها تبصره و بندهای بسیاری ارائه داده؛ اما مشکل اصلی بانکها هستند که هیچگونه تعاملی در راستای تسهیل روند حمایتی از شرکتهای فناور ندارند و طبق قوانین خودشان عمل میکنند.
شرکتهای دانشبنیان شرکتهایی هستند که بر اساس روند نوین دنیا و با نگاهی نوآورانه عمل میکنند ولی چارچوبهای اداری بر اساس روند ۴۰ سال قبل است. یکی دیگر از مهمترین موضوعات مشکلات دارایی است زیرا سازمان دارایی و اداره مالیاتی پارک علم و فناوری را در برخی موارد بهعنوان ارگان دولتی قبول ندارد.
قزوین در نوآوری و فناوری پتانسیل بالایی دارد بنابراین باید به جوانان ایدهپرداز در حوزههای مختلف بها داده شود. در برخی موارد شرکت دانشبنیان به این دلیل دچار بحران میشود که آموزش کار گروهی ندیدهاند درصورتیکه نیاز است کار گروهی و اعتماد به یک تیم آموزش داده شود.
تا چه اندازه حمایتهای مالی و معنوی به شرکتهای دانشبنیان نوپا میشود؟
پارک علم و فناوری مکانی بسیار مناسب برای جوانهای ایدهمند است؛ اما نکته مهم این است که حمایت فقط تسهیلات مادی نیست و مفهوم تسهیلات شامل تمامی مسائل میشود، فردی که تولید نوآوری در ایجاد محصول میکند نیاز به تسهیل در روند اداری دارد زیرا یکی از مشکلات اساسی در پیشبرد اهداف در شرکتهای فناور مشکلات عدیده اداری و زمانبر بودن اخذ مجوز و راستی آزمایی است.
تا چه اندازه از حمایتهای مسئولان بهرهمند شدید؟
شرکت ما، اولین شرکت دانشبنیان علمی هنری ایران است؛ اما حمایت مسئولان در این مسیر صفر بوده، نامهنگاریهای بسیاری به استانداری و شهرداری انجام دادم و درخواست کمک کردم اما درنهایت این شرکت را با هزینه شخصی خود تأسیس کردم. بهعنوان یک مخترع شناختهشدهام اما یک لوح تقدیر ساده هم از مسئولان استانی دریافت نکردهام و تنها حمایتها از سوی پارک علم و فناوری و برخی کارکنان میراث فرهنگی بوده است. حتی برخی از مسئولان اطلاع ندارند چنین شرکتی در قزوین وجود دارد و در تریبونهای خود درخواست تأسیس شرکتهای دانشبنیان در زمینه هنر را دارند.
بهعنوان سؤال آخر، چه انتظاری از مسئولان استانی دارید؟
امروزه فرهنگ نامناسبی بین جوانان رونق پیداکرده و بهجای اینکه به سمت پرورش افکار هنرمندانه باشند به سمت افکار غربی میروند، علت آنهم این است که میبینند هنرمند ایرانی در شرایط نابسامان اقتصادی زندگی میکند و حمایت کافی از هنرمند و هنر ایرانی نمیشود. حداقل انتظار میرود ارگانها و مسئولان دولتی به فکر معیشت هنر و هنرمند باشند.
انتهای پیام