محمد صادق کوشکی در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از آینده تحولات عراق پس از انتخاب نخستوزیر و رئیسجمهور در این کشور اظهار داشت: شاهد بودیم با دور فشرده رایزنیهای سیاسی سرانجام پارلمان توانست بر سر انتخاب نخست وزیر و رئیس جمهور به اجماع برسد و انتظار میرود شخص نخست وزیر در تشکیل دولت و معرفی کابینه موفق شود و توازنی را بین احزاب پارلمان برقرار کند.
وی افزود: درواقع نخستوزیر باید افرادی را برای تصدی مسئولیت وزارت خانه ها گزینش کند تا کارها را به پیش ببرند البته با دو مولفه متناقض مواجه است یکی کسب رضایت احزاب و گروه ها که اگر از سهمیه بندی وزارتی احساس رضایت نداشته باشند به این دولت رأی نمی دهند، دیگر ا ین که باید تلاش کند تا سهم بندی کارآمدی وزارت خانه را حفظ کند. انتخاب افراد کارآمد میتواند دولت عراق را از حالت انجماد فعلی در آورد.
این کارشناس مسائل منطقه همچنین بیان کرد: چندین سال است که دولت عراق در وضعیت شکننده قرار گرفته و اگر نخست وزیر موفق شود کابینه خود را معرفی کند و از مجلس رأی اعتماد بگیرد می توانیم امیدوار باشیم که عراق به سمت ثبات پیش برود. البته احتمالا شاهد کارشکنیهایی نیز خواهیم بود که برای بحران آفرینی تلاش شود، بنابراین دولت باید مراقب آن هم باشد.
کوشکی در ادامه یادآور شد: این مساله برای دولت عادل عبدالمهدی نیز اتفاق افتاد، دولت توانمندی بود و میتوانست در عراق امور را پیش ببرد اما به خاطر کارشکنی با شکست مواجه شد.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین در صورتی که دولت تشکیل شود باید به نوعی موانع داخلی را خنثی کند و از طرف دیگر بتواند با جریان های سیاسی عراق برای اتخاذ راهبرد توافق کند، البته یکی از چالش های موجود در عراق این است که دولت مرکزی به واسطه فدرالیسم حاکم بر کشور قدرت محدودی دارد و استان ها بیشترین نفوذ را در قدرت دارند. در واقع استاندار و پارلمان محلی قدرت و نفوذ زیادی دارند.
این استاد دانشگاه افزود: دولت محمد شیاع السودانی راه زیادی دارد که به یک دولت کارآمد تبدیل شود البته این مساله بدان معنا نیست که سودانی یا دولتش ناکارآمد هستند بلکه قانون اساسی در عراق به گونه ای است که یک دولت برای این که به قدرت برسد باید بتواند موانع را پشت سر بگذارد.
کوشکی همچنین تاکید کرد: حجم انبوه دخالت های ترکیه، امارات، عربستان و آمریکا که واقعا عراق تحت فشار این ها قرار دارد و هر کدام مطالباتی از دولت عراق دارند و از بیرون برای پیشبرد اهدافشان دخالت میکنند.
وی درباره تاثیر امنیت در عراق بر کشورهای همسایه گفت: عراق یک دولت تعیین کنندهای است که به نوعی حلقه میانی منطقه غرب آسیاست، ایران، عربستان، اردن، سوریه و ترکیه همسایه های عراق هستند بنابراین امنیت در عراق ضریب امنیت همسایگان را بالا می برد و نا امنی در عراق و شکنندگی دولت برای هر پنج کشور همسایه مشکل ساز خواهد بود.
این کارشناس مسائل منطقه خاطرنشان کرد : از این میان بیشترین نا امنی به ایران منتقل می شود زیرا طولانی ترین مرز را از میان همسایگان ما با عراق داریم یعنی بیشترین میزان آسیب پذیری از نا امنی عراق را ما باید تحمل کنیم، در نتیجه مهم است که عراق امن باشد و دولت بتواند ثبات در عراق را برای رسیدن به امنیت فراهم کند.
انتهای پیام