علی امیدی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: ایجاد فرهنگ گفتوگو فکر بسیار درستی است. برای جامعهای که میخواهد با مدنیت با مسائل برخورد کند، گفتوگو بهترین راهحل است و با این ایده میتوان اختلافات را مدیریت کرد.
او با اشاره تئوری عقلانیت ارتباطی که از سوی یورگن هابرماس، فیلسوفی آلمانی مطرح شده، افزود: براساس منطق این نظریه جامعهای که به دنبال ثبات و پیشرفت است و میخواهد اختلافات خود را مدیریت کند، باید گفتوگو داشته باشد و به تفاهم برسد.
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان بیان کرد: ایجاد باب گفتوگو در موضوعات مختلف مستلزم وجود جامعه مدنی مستقل است و به رسمیت شناختن جامعه مدنی از الزامات اصلی ترویج فرهنگ گفتوگو است، اما توجه به این نکته ضروری است که صرف گفتوگو به تنهایی کفایت نمیکند و امنیت گفتوگوکنندگان در زمان گفتوگو و پس از گفتوگو از اهمیت بالایی برخوردار است.
نهادینه کردن امنیت در گفتوگو مهم است
امیدی با تأکید براینکه قطعاً جامعه دانشگاهی نیز بهعنوان بخشی از جامعه ایران میتواند از طریق گفتوگو مدیریت شود، تصریح کرد: نهادینه کردن امنیت در گفتوگو مهم است. باید فرهنگ گفتوگو در سطوح مختلف از جمله در دانشگاهها نهادینه شود و از سویی دیگر نکته مهمتر این است که گفتوگو باید پیامدهای عملی داشته باشد و اندیشهای که در فرایند گفتوگو برتری مییابد، باید بتواند بهصورت پیامدهای عملی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در جامعه نمود پیدا کند.
او ادامه داد: نکته دیگر توجه به این است که نباید با فرهنگ گفتوگو بهصورت موسمی برخورد کرد، به این معنا که در شرایط حال حاضر که اعتراضاتی صورت گرفته و حکومت تحت فشار است، برای مدیریت شرایط بگوییم در گفتوگو باز است و بعد دوباره همه چیز فراموش شود. مقامات و نخبگان جامعه باید اعتقاد راستین خود به فرهنگ گفتوگو را اثبات کنند، نه صرفاً برای عبور از شرایط مدتی باب گفتوگو باز باشد.
تفکر افکار جامعه باید بازتاب اجتماعی داشته باشد
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، اضافه کرد: اعتقاد راستین به گفتوگو و پیامدهای آن را باید قبول کرد. به اثبات رساندن آن به دوصورت خود را نشان میدهد؛ ایجاد فضای امن گفتوگوی پایدار و همیشگی و نهادینه سازی آن و اینکه گفتوگو نتیجه عملی داشته باشد. فکری که در فرایند گفتوگو غلبه پیدا میکند و نماینده افکار جامعه است، باید بتواند بازتاب اجتماعی داشته باشد.
امیدی با بیان اینکه در تمام جوامع با کثرت عقاید و اندیشههای سیاسی و توقعات مختلف مواجه هستیم، گفت: کثرت نظرات بخشی از واقعیت اجتماعی است و اگر این را به رسمیت بشناسیم، میتوانیم به این نتیجه برسیم که دیدگاههای سیاسی مختلف برای اداره کشور میتواند وجود داشته باشد. این دیدگاههای سیاسی نیاز به تشکلات مختلف دارد که آنها را نمایندگی کنند.
او ادامه داد: مقامات باید این انتظار را داشته باشند که اگر جامعه بخواهد فرهنگ گفتوگو را نهادینه کند، باید فضا برای تشکیل تشکلات با طیفهای فکری مختلف را فراهم کند و باز هم تأکید میکنم امنیت اجتماعی و روانی برای فعالیت آنها و ایجاد امنیت برای گفتوگو نیز باید فراهم شود، نه اینکه گفتوگو صرفاً یک فعالیت سمبلیک باشد. انجمنها باید آزادانه بتولانند فعالیت داشته باشند و متولیان دانشگاه امنیت را فراهم کنند.
انتهای پیام