سفر پلوسی به ارمنستان؛

آمریکا در قفقاز به دنبال چیست؟

یک تحلیلگر مسائل آمریکا با اشاره به اهداف نانسی پلوسی، رئیس نمایندگان آمریکا، از سفر به ارمنستان گفت: آمریکا از این‌ نگران است که سایر کشورها از جمله ایران و ترکیه پیش از او وارد مناقشه قره‌باغ شوند و ایالات متحده از این جریان جا بماند.

اسفندیار خدایی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به سفر نانسی پلوسی به ارمنستان به اهداف رئیس مجلس نمایندگان آمریکا از این سفر پرداخت و اظهار کرد: درباره این سفر و همچنین سفر یک ماه پیش پلوسی به تایوان چند هدف می‌توان برشمرد. اول اینکه انتخابات کنگره آمریکا نزدیک است و پلوسی به عنوان یکی از نامزدهای این انتخابات در پی افزایش محبوبیت خود داخل و خارج آمریکاست؛ لذا قطعا باید این سفرها را در راستای اهداف انتخاباتی او تحلیل کرد.

وی افزود: البته این اهداف انتخاباتی تنها به انتخابات کنگره محدود می‌شود و هرگز نمی‌توان پلوسی را یکی از نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری دانست زیرا اولا سن او خیلی بالاست؛ همچنین پلوسی تلاش خواهد کرد همین جایگاه تاثیرگذاری که در کنگره‌ دارد را حفظ کند. ضمن اینکه کسانی که قصد نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را دارند، از چند سال قبل تحرکات و لابی‌گری‌های خود را آغاز می‌کنند. از همین رو در حال حاضر نام پلوسی در حزب دموکرات برای نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری مطرح نیست.

این تحلیلگر مسائل آمریکا با بیان اینکه هدف بعدی پلوسی از انجام این ۲ سفر افزایش نقش‌آفرینی دموکرات‌ها در عرصه بین‌المللی است، خاطرنشان کرد: تا کنون در دولت بایدن، دموکرات‌ها در خصوص مسائل سیاست خارجی قاطعیت چندانی از خود نشان نداده‌اند. در این مدت بایدن و وزیر امور خارجه‌اش عملکرد درخشانی در مورد موضوعات بین‌الملل نداشته‌اند. به همین جهت پلوسی از طریق این سفرها در پی کمک به دولت هم‌حزب خود، بایدن است.

خدایی با اشاره به قدرت بالای لابی ارمنستان در کنگره‌ آمریکا عنوان کرد: ارمنی‌ها در آمریکا قدرت و نفوذ زیادی دارند. شاید بتوان گفت پس از اسرائیل، ارمنستان قوی‌ترین لابی را در آمریکا دارد چراکه مردم ارمنستان به لحاظ فرهنگی و مذهبی به مردم آمریکا نزدیکند و این روی افکار عمومی ایالات متحده تاثیر دارد. همین لابی قدرتمند می‌تواند بر نتیجه انتخابات کنگره نیز اثرگذار باشد.

وی با بیان اینکه سفرهای پلوسی به تایوان و ارمنستان با هماهنگی و موافقت دولت و ارتش آمریکا صورت گرفته، اضافه کرد: این‌ها همه فعالیت‌های انتخاباتی برای پیروزی دموکرات‌ها در انتخابات پیش رو است.

این تحلیلگر مسائل آمریکا با اشاره به گلایه‌های رئیس مجمع ارامنه آمریکا از اینکه ارمنستان در مناقشه قره‌باغ آن توجهی را که اوکراین به دست آورده را از جانب آمریکا دریافت نکرد، گفت: در اوکراین طرف مقابل روسیه است اما در مناقشه قره‌باغ طرف مقابل آذربایجان و ترکیه‌اند که خود از متحدان بلوک غرب محسوب می‌شوند.

خدایی ادامه داد: اینکه آذربایجان متحد غیررسمی آمریکا محسوب می‌شود، از یک طرف و از سوی دیگر لابی قوی ارمنی در کنگره‌ ایالات متحده، باعث شده آمریکا در مناقشه قره‌باغ در عمل بی‌طرف باشد؛ هرچند در سطح کلامی طرف ارمنستان را بگیرد.

وی با بیان اینکه البته باید توجه داشت آمریکا به طور رسمی نه متحد آذربایجان است و نه متحد ارمنستان عنوان کرد: آمریکا با هر ۲ ارتباطات خوب و گسترده‌ای دارد و تلاش می‌کند در مناقشه قره‌باغ بین این ۲ کشور موازنه برقرار کند.

این تحلیلگر مسائل آمریکا با اشاره به اظهار نظرات رئیس پارلمان ارمنستان در مورد لزوم اعمال تحریم‌های علیه آذربایجان بیان کرد: بعید است آمریکا چنین کند. ایالات متحده در پی ایفای نقشی ثبات‌زا در منطقه قفقاز است و اگر مناقشه قره‌باغ به نحوی گسترش یاید که برای آمریکا مشکل‌ساز شود و برتری این کشور در آن منطقه را با چالش مواجه کند، در آن صورت ممکن است آمریکا به اقداماتی نظیر فروش تسلیحات به ارمنستان روی آورد اما هرگز کار به تحریم‌ آذربایجان کشیده نخواهد شد.

خدایی با بیان اینکه آمریکا در مناقشه قره‌باغ میان ۲ کشور آذربایجان و ارمنستان به قصد ایجاد ثبات ایستاده، اضافه کرد: آمریکا از این‌ نگران است که سایر کشورها از جمله ایران و ترکیه پیش از او وارد مناقشه قره‌باغ شوند و ایالات متحده از این جریان جا بماند؛ لذا آمریکا هرچند به صورت ظاهری و به دلیل حفظ لابی‌های ارمنی ممکن است از ارمنستان حمایت کند ولی در عمل بی‌طرف خواهد بود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است مداخله آمریکا در مناقشه قره‌باغ مانند مداخلاتی که تا کنون در جنگ‌های خاورمیانه داشته است، به بحران‌آفرینی بیشتر منجر شود، گفت: اگر آمریکا در مناقشه قره‌باغ مداخله جدی کند، ممکن است این اتفاق رخ دهد اما مداخله آمریکا نهایتا ممکن است در حد فروش تسلیحات باشد و حمایت نظامی از طرفین مناقشه قره‌باغ در حد اقداماتی که ایالات متحده در خاورمیانه انجام داد، نخواهد بود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ / ۱۰:۵۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1401062820371
  • خبرنگار : 50405