آیا بروز هر تبی در کودکان می‌تواند منجر به تشنج شود؟

یک فوق تخصص نوزادان در چهارمحال و بختیاری گفت: به صورت معمول تب و تشنج در کودکانی مشاهده می‌شود که سابقه خانوادگی آن را دارند همچنین تب و تشنج در موارد بسیار کم و نهایت تا دو مرتبه یا حداکثر سه مرتبه تکرار می‌شود.

رویا چوپانی در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص بروز تب و تشنج در کودکان و راهکار مقابله با آن، اظهار کرد:ج یکی از مشکلاتی که کودکان به ویژه در سنین یک تا دو سال و نیم با آن مواجه هستند تب و تشنج است، معمولا تب و تشنج در سنین زیر شش ماه برای کودکان بروز پیدا نمی‌کند بلکه سنین شش تا ۶۰ ماهگی یعنی تا پنج سالگی کامل احتمال بروز آن وجود دارد و اگر خارج از این بازه سنی در کودک تشنج رخ دهد دلایلی به جز تب و تشنج خواهد داشت.

این فوق تخصص نوزادان در چهارمحال و بختیاری افزود: شایع‌ترین علت بروز تب و تشنج در کودکان عفونت‌های ویروسی مانند عفونت گوش، ادراری، سرماخوردگی‌های معمول، گلودرد و... است که در این میان نیز بیماری روزئولا از موارد شایع است، کودک در این بیماری به مدت سه روز دچار تب می‌شود که ممکن است این تب منجر به تشنج شود و پس از سه روز با ظهور دانه‌هایی بر پوست تب کودک قطع می‌شود.

وی ادامه داد: نکته قابل توجه این است که هر تبی منجر به بروز تشنج نمی‌شود و کودک از نظر ژنتیکی نیز باید استعدادی برای بروز تب و تشنج داشته باشد درحقیقت به صورت معمول تب و تشنج در کودکانی مشاهده می‌شود که سابقه خانوادگی آن را دارند.

چوپانی با اشاره به اینکه تب و تشنج خوشبینانه‌ترین نوع تشنج محسوب می‌شود، عنوان کرد: پس از بروز تب و تشنج در کودک اگر سابقه فامیلی وجود داشته باشد تا حدی نگرانی‌ها کاهش پیدا می‌کند و علت بروز تب و تشنج در مسائل پیچیده جست‌وجو نمی‌شود.

این فوق تخصص نوزادان در چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: درجه حرارت طبیعی بدن کودک ۳۶.۵ درجه سانتی‌گراد است زمانی که این درجه حرارت افزایش پیدا کند و در مدت زمان کمی درجه تب کودک به ۳۹ درجه سانتی‌گراد برسد این سرعت بالا رفتن تب می‌تواند در ایجاد تشنج موثر باشد که البته احتمال رخ دادن این اتفاق در ۲۴ ساعت اول بروز تب وجود دارد.

وی تصریح کرد: در کودکانی که چندروز مداوم تب دارند تنها طی ۲۴ ساعت اولیه احتمال بروز تشنج وجود دارد و پس از آن این احتمال به صفر نمی‌رسد اما تا حد بالایی کاهش پیدا می‌کند همچنین اولین بار که تب و تشنج در کودکان رخ می‌دهد نیاز به درمان، تهیه نوار مغز و... ندارد چراکه آثاری بر مغز کودکان و تکامل آن‌ها ندارد اما در یک سوم از موارد نیز ممکن است تب و تشنج در کودک تکرار شود که معمولا این کودکان از نظر هوشی عقب هستند، در بدو تولد دچار کمبود اکسیژن شدند، عقب‌ماندگی ذهنی و یا مشکلات مغزی زمینه‌ای دارند.

چوپانی یادآور شد: والدین با بروز تب و تشنج در فرزند خود با ترس زیادی روبرو می‌شوند اما لازم است به پدر و مادر آموزش‌های لازم ارائه شود که درصورت تکرار تشنج در کودک آگاهی برای کنترل آن را داشته باشند، در این شرایط به والدین توصیه می‌شود در صورت بروز تب و تشنج و یا بروز تشنج به دلایلی به جز تب کودک را روی دست خود بخوابانند همچنین از باز کردن فک کودک به شدت خودداری کنند و تنها یک حوله بین دندان‌های کودک قرار دهند چراکه در این شرایط قدرت کودک به میزانی افزایش پیدا می‌کند که ممکن است صدمات شدیدی به دست والدین خود وارد کنند.

این فوق تخصص نوزادان در چهارمحال و بختیاری بیان کرد: پایین آوردن تب کودکان در بیماری‌های تب‌دار با استفاده از دارو و یا بدن‌شویه به والدین توصیه می‌شود اما باید گفت اگر قرار است تب و تشنج در کودک رخ دهد کنترل تب تاثیری در جلوگیری از بروز و یا تکرار تشنج ندارد.

وی توضیح داد: بنابراین تب و تشنج درصورتی که برای نخستین بار رخ دهد هیچ آثار منفی بر مغز کودک ندارد و نگرانی درخصوص تشنج‌هایی است که تکرار می‌شوند و به دلایلی به جز تب مانند بیماری‌های مغزی، وجود سابقه فامیلی صرع در خانواده و احتمال ابتلا کودک به آن و... رخ می‌دهند درصورتی که تب و تشنج در موارد بسیار کم و نهایت تا دو مرتبه یا حداکثر سه مرتبه تکرار می‌شود.

چوپانی خاطرنشان کرد: تکرار تشنج در اثر بیماری صرع آسیب‌هایی به مغز وارد می‌کند که در طولانی مدت این آسیب‌ها خود را به صورت تاخیر تکاملی، حرکتی، تاخیر در صحبت کردن و... بروز می‌دهند همچنین با توجه به اینکه تشنج در این بیماری به صورت ناگهانی رخ می‌دهد ممکن است کودک در کنار آتش، جسم سخت مانند سنگ، جسم برنده و... باشد و خطراتی سلامت او را تهدید کند اما تب و تشنج هیچ آثار سویی بر مغز و تکامل کودک نخواهد داشت.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۳ مرداد ۱۴۰۱ / ۰۸:۵۲
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1401052316189
  • خبرنگار : 50454