به گزارش ایسنا و به نقل از تکاکسپلور، فناوری تشخیص چهره به سرعت در حال پیشرفت است و در امنیت و زیستسنجی، بازاریابی، آموزش، تحقیقات جنایی و بسیاری از زمینههای دیگر کاربرد دارد.
این فناوری اکنون نه تنها چهره افراد بلکه حالت چهره آنها را نیز میتواند تشخیص دهد. تحقیقاتی که در مجله "International Journal of Biometrics" منتشر شده است، تلاش برای رفع محدودیتهای نرمافزار تشخیص چهره را زمانی که صورت فرد تا حدی با حجاب یا ماسک، پوشانده شده است، نشان میدهد.
محققان مستقر در مجارستان، اردن، عربستان سعودی، بریتانیا و ایالات متحده، افزایش دقت تشخیص چهره را با رویکرد یادگیری عمیق خود گزارش کردند که حتی زمانی که فرد از روبند یا نقاب استفاده میکند، دقتی ۹۹.۹۵٪ برای تشخیص چهره دارد. جدا از چشمها این نرم افزار برای تشخیص جنسیت و تعیین سن دقت ۹۹.۹% دارد. با آنالیز چشمها با دقت ۸۰.۹ درصد میتواند تشخیص دهد که یک فرد محجبه یا فردی که برای جلوگیری از انتشار کووید ماسک بر صورت دارد لبخند میزند یا خیر. آزمایشهای مربوط به این نرمافزار بر روی یک پایگاه داده متشکل از تصویر ۱۵۰ نفر، که ۴۱ نفر از آنها مرد و ۱۰۹ نفر زن بودند و سنین آنها بین هشت تا ۷۸ ساله بود، انجام شد.
محققان از یک شبکه عصبی پیچیده عمیق برای توسعه سیستم تشخیص چهره خود استفاده کردند. شبکه عصبی دارای ۴۰۹۶ مشخصه در هر لایه از فرآیند شناسایی است.
محققان خاطرنشان کردند که نمونه اثبات مفهوم آنها معروف به "DeepVeil" از یک پایگاه داده متشکل از تصاویر داخلی به همراه تصاویر چهره افراد محجبه که از فاصله نزدیک گرفته شده است، استفاده میکند. گام بعدی کار با مجموعهای متنوع از تصاویر ثبت شده در طیف وسیعی از موقعیتها از جمله عکسهای ثبت شده از زوایای مختلف خواهد بود. گفته میشود، در روزهای اولیهی سیستمهای تشخیص چهره مرسوم، یک تصویر شفاف از چهره برای تأیید هویت یک فرد مورد نیاز بود، اما با توجه به تکامل الگوریتمها و نرمافزارها، دیگر نیازی به آن نیست. بنابراین، با رویکرد صحیح و توسعه بیشتر، احتمالاً همین امر برای سیستم "DeepVeil" نیز صادق خواهد بود.
موضوع حجاب و تشخیص چهره مدتها است که به مسئلهای برای کشورهای مختلف تبدیل شده و بر این اساس، فرانسه به عنوان اولین کشور اروپایی در سال ۲۰۱۱ استفاده از حجاب بر روی صورت را ممنوع اعلام کرد. براساس استدلال مقامات این کشور، استفاده از پوشش بر روی صورت مانع از شناسایی چهره فرد میشود و به گفته آنها این موضوع خطرات امنیتی به دنبال دارد. این در حالی است که مخالفان این ممنوعیت، مسئولان آن را به ترویج اسلام هراسی و استفاده از قانون برای رسیدن به منافع سیاسی متهم کردند. برخی از محققان باور دارند که این ممنوعیت باعث کاهش میزان تحصیلات دختران مسلمان شده و در دراز مدت بر حضور آنها در بازار کار اثر میگذارد.
به دنبال فرانسه کشورهای دیگری نیز با استدلالهای تقریبا مشابه دست به اعمال قوانینی مبنی بر ممنوعیت استفاده از نقاب و روبند دادند. از جمله این کشورها میتوان به سوئیس، هلند، سریلانکا، بلژیک، چین، اتریش و بلغارستان اشاره کرد.
ماسکهای پزشکی نیز که در دوران همهگیری کووید-۱۹ مورد استفاده قرار گرفتند، مشکلی برای تشخیص چهره توسط نرمافزارهای هوش مصنوعی بودند اما اکنون به نظر میرسد با رشد فناوری و توسعه هرچه بیشتر نرمافزارهای هوش مصنوعی، راهی برای حل این مشکل و تشخیص چهره حتی از پشت ماسکهای پزشکی و روبند ایجاد شده باشد.
انتهای پیام