قاسم رفیعا، شاعر و منتقد ادبی، در نشست نقد و بررسی مجموعه شعر دقایق اثر سعید تاجمحمدی که شامگاه گذشته، ۹ مرداد، در حوزه هنری خراسان رضوی برگزار شد، با اشاره به اینکه این مجموعه شعر دارای فراز و فرودهای بسیاری است، اظهار کرد: احساس میشود که در سرودن برخی از شعرهای این مجموعه سهلانگاری صورت گرفته و شاعر در این شعرها به راحتی از کنار برطرف کردن معایب بیتها گذشته است. این سهلانگاری در انتخاب قافیه و انتخابهای شاعرانه کلمات و فضاها به وضوح به چشم میخورد.
وی افزود: گاهی شاعر احساس میکند لزوما باید برای یک موضوع شعر بگوید و همان شعرها جزو شعرهای ضعیف او است که به جایگاه شاعرانه شاعر ضربه زده است. اهمیت یک اثر به ارزش ادبی یک شعر است که در این مورد خاص شاعر در اینباره ضعیف عمل کرده است.
این منتقد ادبی با بیان اینکه شعرهای کوششی در این کتاب باعث پایین آمدن سطح شعرها شده، تصریح کرد: گاهی اندیشه در شعر کاملا سادهانگارانه است اما در برخی اشعار دیگر با همین موضوع کاملا عمق در اندیشه به چشم میخورد. البته کشفهای تازهای هم در شعرها دیده میشود اما در نهایت به نظر میرسد که شاعر در گزینش شعرها برای چاپ باید دقت بیشتری میکرد.
شاعر نباید دچار سرودن شعرهای سفارشی شود
علیرضا سپاهی لائین، منتقد دوم این نشست، در ادامه اظهار کرد: شعر اتفاقی در زبان است و در تاریخ ادبیات تفاوت شاعرها در به کارگیری استادانه آنها از زبان است. این مجموعه در بسیاری از شعرها برخورد متناسبی با زبان دارد که این شاعر میتواند این برخورد را در شعر خود بومی کند اما درخواستی که از شاعر دارم این است که در برخورد با زبان در شعرهایی که ضعف زبانی را در آن شاهدیم با وسواس بیشتری عمل کند.
وی افزود: شاعر باید به همه موضوعات جاری در جامعه بپردازد و از هر اتفاقی متاثر شود زیرا زندگی ما زندگی تکبعدی نیست. در این کتاب شاعر به خوبی حساسیتهایی را نسبت به اتفاقات پیرامونش دارد اما نباید دچار سرودن شعرهای سفارشی شود. در این کتاب وقتی شاعر به حال خود نزدیک میشود، شاهد خلق شعرهای قابل توجهی هستیم. همچنین صمیمیت و برخورد بیتعارف با لحظهای که شاعر در آن زندگی میکند، توفیق بزرگی است و شاعر این کتاب در برخی از موارد به خوبی وارد این فضا شده است.
این شاعر و منتقد ادبی خاطرنشان کرد: در تجربه شعر کلاسیک شعرهایی که ردیف اسمی دارد، معمولا موفق از کار در نمیآید که شاعر مجموعه دقایق در چند شعر دچار این اشکال شده و در نتیجه شاهد سرایش شعرهای چندان موفقی نیستیم. نکته دیگر استفاده از ردیفهایی مانند «دگر» و کلمات اینچنینی در این کتاب هستیم که به صلابت و قوت شعر ضربه زده است.
دقایق برای یاران موافق شاعر سروده شده است
حسن سرداری، از دیگر شاعران و منتقدان حاضر در این جلسه، در ادامه درباره کتاب دقایق گفت: بعد از خوانش این کتاب احساس میشود که فردی با سهلانگاریهای فراوان این شعرها را سروده است. در این مجموعه در بسیاری از موارد شاهد پاسخگویی شعر به ذهن مخاطب هستیم و اگر بخواهیم حکم درستی بدهیم، این است که شاید شاعر توان بهتر سرودن را نداشته است.
وی افزود: برخی از تعبیرها در شعرها برای مخاطب قابل فهم نیست و در برخی از شعرها شاعر حکم داده است، بدون اینکه قبول کردن این حکم از سوی مخاطب را در نظر بگیرد. همچنین جای خالی آرایههای ادبی، ترکیبها و وصفهای اضافه، استفاده از تکنیکهای ظاهرفریب کمعمق و محدودیت دایره واژگان از دیگر اشکالات این مجموعه شعر است.
این شاعر و منتقد ادبی تصریح کرد: من این کتاب را یک کتاب برای یاران موافق میدانم و پیشنهاد میکنم که شاعر با رهایی بیشتری برای تمام مخاطبان و اقشار مختلف جامعه شعر بگوید.
انتهای پیام