معاون جهاد کشاورزی استان:

۲۹ هزار هکتار از باغات خراسان رضوی زیر کشت انگور است

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: سطح زیر کشت باغات انگور در استان ۲۹ هزار و ۱۳۰ هکتار است که از این میزان ۲۱ هزار و ۴۳۰ هکتار باغات انگور آبی و ۸۰۰۰ هکتار دیم است.

غلامحسین ساربان امروز هفتم مرداد، در همایش استانی روز مزرعه انگور که با هدف انتقال تجربه، ایده و دانش فنی بهره‌بردار در یکی از باغات نمونه انگور شهرستان خلیل‌آباد برگزار شد، افزود: میانگین برداشت انگور در باغ‌های آبی این محصول در استان ۱۷ تا ۲۲ تن و در باغات دیم ۱۸۰۰ کیلوگرم در هکتار است.

وی با بیان اینکه این استان از نظر سطح زیر کشت انگور بعد از استان‌های قزوین و آذربایجان غربی رتبه سوم کشور را دارد، بیان کرد: محصولات باغی خراسان رضوی شاخص است، به طوری که از نظر سطح زیر کشت مقام دوم و از نظر تولید مقام ششم کشور را دارا هستیم.

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۴۳ درصد درآمد ناخالص بخش کشاورزی از محصولات باغی تامین می‌شود.

وی از صادراتی بودن ۹۱ درصد محصول پسته، ۷۶ درصد زعفران، ۷۰ درصد انگور و ۸۰ درصد زیره سبز خراسان رضوی خبر داد و تصریح کرد: با توجه به وضعیت بارش کم نزولات آسمانی اولین دغدغه ما در این استان آب است.

ساربان با ابراز تاسف از اینکه طی ۲۰ سال اخیر در برخی دشت‌ها تا سه متر افت منابع آبی داشته‌ایم، بیان کرد: به ازای هر یک کیلوگرم انگور حدود ۵۰۰ لیتر آب مصرف می‌شود.

وی بیان کرد: با توجه به وضعیت موجود توسعه باغات و مزارع در بخش کشاورزی ممنوع بوده و فقط امکان توسعه گلخانه‌ها وجود دارد. البته در مناطقی که بالای ۲۵۰ میلیمتر بارندگی دارد، می‌شود باغاتی را در سطوح شیب‌دار با آب باران ایجاد نمود.

معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تأکید کرد: تا زمانی که در حوزه ترویج نگرش، بینش، دانش و فرهنگ افراد نسبت به آب تغییر پیدا نکند، نمی‌شود کاری در زمینه صرفه‌جویی انجام داد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه ۹۹.۷ درصد غذای انسان از خاک و باقی از دریا تولید می‌شود، افزود: کشاورزان باید به خاک در برداشت محصولات بیشتر و با کیفیت توجه جدی داشته باشند و در این بخش سرمایه‌گذاری کنند.

ساربان همچنین بر تولید محصولات سالم تاکید کرد و گفت: اگر اتحادیه اروپا محصولات ما را به دلیل سمومی که استفاده می‌کنیم، خریداری نکند با مشکلات جدی مواجه می‌شویم.

وی تصریح کرد: نباید از هر سمی برای باغات استفاده نمود، متاسفانه برخی باغداران بدون اینکه آزمایش خاک را انجام دهند، فقط از سموم مختلف استفاده می‌کنند.

وی یادآور شد: با توجه به اینکه باقی مانده گوگرد و برخی سموم دیگر در محصول انگور بالاست، می‌طلبد در این خصوص باغداران از باغاتی که در تولید محصولاتشان از هیچ سمی استفاده نمی‌کنند، الگوبرداری کنند.

خرده مالکی از مضرات حوزه کشاورزی

مسعود یاوری، فرماندار شهرستان خلیل‌آباد، در این مراسم خرده‌مالکی را از مضرات کشاورزی این شهرستان دانست و گفت: باید با ایجاد تشکل‌های قوی برندسازی محصولات از جمله انگور و کشمش در خلیل‌آباد نهادینه شود.

وی همچنین ایجاد بازارهای جدید برای صادرات را ضروری برشمرد و با تاکید بر بسته‌بندی و برندسازی محصولات کشاورزی شهرستان گفت: جوامع سنتی شهرستان باید به این موضوع دقت کنند و از بازاریابی سنتی خارج شوند.

یاوری در ادامه با اشاره به تغییر اقلیم در دنیا و کشور بر لزوم استفاده بهینه از آب و ایجاد فرآوری‌های لازم از این محصولات تاکید کرد و افزود: افت شدید منابع آبی و کمبود آب در کشور موضوعی جدی است که استفاده بهینه از آب با استفاده از کشت‌های گلخانه‌ای و روش‌های نوین آبیاری و... را می‌طلبد.

وی گفت: محصولات شهرستان باید با برندسازی و بسته‌بندی مناسب صادر شود؛ با این شرایط و کمبود آب نباید خام فروشی صورت گیرد.

فرماندار خلیل‌آباد این موضوعات را نیازمند تشکیل تشکل‌های کشاورزی دانست و گفت: در این خصوص نگاه علمی و ارتباط با دانشگاه‌ها ضروری است.

خلیل‌آباد قطب تولید انگور خراسان رضوی

محمود شبان، مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد هم در این همایش از شهرستان خلیل‌آباد به عنوان قطب تولید انگور خراسان رضوی نام برد و گفت: با توجه به مشکلاتی که در گذشته داشتیم، طی چند سال اخیر بر روی ارقام مختلف انگور تحقیقات مختلفی انجام شده است.

وی سطح زیر کشت انگور این شهرستان را ۵۷۰۰ هکتار اعلام کرد و افزود: شهرستان خلیل‌آباد با داشتن ۵۷۰۰ هکتار باغات انگور سالانه نزدیک به ۱۰۰ هزار تن انگور در ارقام مختلف از باغات این شهرستان برداشت می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد خاطرنشان کرد: بیش از ۷۰ درصد محصول تولیدی انگور شهرستان جنبه صادراتی دارد. در حال حاضر ۲۰ هزار تن کشمش از نوع سبز قلمی در شهرستان تولید می‌شود.

وی بیان کرد: هرچند از گذشته ارقام پیکامی و عسکری در شهرستان کشت می‌شد اما طی ۲ سال اخیر با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه ۱۲ رقم تجاری را کشت نمودیم که نهایت در حوزه ارقام تجاری چهار رقم انگور ترکمن چهار، رشه، اتوم رویال و ردگلوب مورد تائید قرار گرفت.

شبان با بیان اینکه اکنون این چهار رقم انگور در اولویت تولید شهرستان خلیل‌آباد قرار دارد، خاطرنشان کرد: ارقام تجاری فقط باید در سیستم داربستی و کوردون اجرا شود.

وی همچنین در خصوص وضعیت سیستم‌های آبیاری شهرستان گفت: هرچند از سالیان گذشته سیستم غرقابی در باغات شهرستان اجرا می‌شده اما راندمان آب در این نوع سیستم بسیار پایین است.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد اظهار کرد: به رغم اینکه سیستم قطره‌ای را از قدیم در شهرستان ترویج نمودیم اما بسیاری از افراد به دلیل عدم مدیریت صحیح نتوانستند از این سیستم به درستی بهره‌برداری کنند.

وی افزود: طی چند سال اخیر توانستیم تعدادی از کشاورزان را به اجرای سیستم قطره‌ای مجاب کنیم. اکنون سیستم کم‌فشار موضعی هم در این شهرستان اجرا می‌شود.

شبان آبیاری زیرسطحی را یکی از روش‌های ابداعی دانست که برای اولین بار در این شهرستان و در سطح ۴۶ هکتار اجرایی شده و خروجی بسیار خوبی دارد.

وی تصریح کرد: با توجه به بحران آبی که در شهرستان خلیل‌آباد داریم، خوشبختانه روند تغییر سیستم‌های آبیاری با کمک کشاورزان سرعت گرفته است.

شبان در ادامه از صادرات انگور این شهرستان برای اولین به کشورهای هلند و هند خبر داد و گفت: با توجه به اینکه امسال صادرات انگور به پاکستان با مشکلاتی مواجه شده بود، بازارهای جدید دیگری برای صادرات شناسایی شده است.

این همایش یک روزه با حضور بهره‌بردارانی از شهرستان‌های خلیل‌آباد، کاشمر، بردسکن، بجستان، قوچان و گناباد برگزار شد.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۷ مرداد ۱۴۰۱ / ۱۲:۳۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1401050705263
  • خبرنگار : 30147