دکتر حسن صادقی سمرجانی، استادیار گروه تاریخ تشیع دانشگاه نیشابور، روز گذشته، ۲۸ تیر، در بخشی از سخنان خود در یادواره زندهیاد حسن نظریان با عنوان «دمی با صبح نیشابور» که در تالار همایشهای جهاد دانشگاهی نیشابور برگزار شد، عنوان کرد: آشنایی من با استاد نظریان به دهه ۷۰ بازمیگردد؛ زمانی که سردبیر مجله خیلی خوب فرهنگ تاریخی بینالود بود. آن زمان در جلسهای که به بهانه مقالات منتشر شده در مجله به گفتوگو نشسته بودیم، زمینه آشنایی با وی برای من فراهم شد.
وی ادامه داد: همان زمان با تلاش مسئولان شهر از جمله آقای برهانی، شهردار وقت، اولین مرکز شهرشناسی در خراسان بزرگ با عنوان مرکز نیشابورشناسی ایجاد شد.
صادقی سمرجانی بیان کرد: متاسفانه به دلیل اینکه برای مرکز نیشابورشناسی از قبل پیشبینیهای لازم نشده بود و این مجموعه تنها با پشتوانه یکی از نشریات شهرستان فعالیت میکرد، خیلی زود این مجموعه هم به تعطیلی کشیده شد و شهردار بعدی هم مرکز نیشابورشناسی را تعطیل کرد و فضایی که به این مرکز اختصاص داده شده بود هم به بخش دیگری سپرده شد. جای بسی تاسف دارد که کار این مجموعه علمی خیلی زود به اتمام رسید.
مهمترین عامل موفقیت مجله بینالود تلاش زندهیاد نظریان بود
این استاد دانشگاه افزود: مهمترین عاملی که موجب شد مجله بینالود به سردبیری مرحوم نظریان یکی از مجلات خیلی خوب و معتبر در عصر خود باشد و بتواند مقام دوم در فرهنگستان ادب فارسی را به دست آورد، در واقع نتیجه تلاش، کوشش و زحمتی بود که به وسیله آن بزرگوار انجام شد. علت خاموشی این مجله نیز عدم پشتیبانی و حمایت مالی در آن زمان بود که این وضعیت نهایتا منجر به تعطیلی این نشریه شد.
وی گفت: زمانی که مسئولیت ریاست دانشگاه نیشابور بر عهده بنده گذاشته شد، برای اینکه حرکت بنیاد نیشابورشناسی متوقف نشود و مشکلات مالی و علمی آن نیز رفع شود، توسط هیات امنای دانشگاه خراسان پژوهشکده نیشابورپژوهی با سه گروه تاریخ و باستانشناسی، ادبیات و هنر اسلامی، زمینشناسی و گوهرسنگها تصویب شد که به تازگی شروع به فعالیت کرده است.
صادقی سمرجانی اظهار کرد: در دهه ۷۰ یکسری شرایط در شهر نیشابور فراهم شد که یک تحول جدی و عظیم فرهنگی را در این شهر فراهم کرد. شرایط اقتصادی و فرهنگی خوبی در کشور فراهم شد و رشد بیش از هشت درصدی اقتصاد در کشور ما رقم خورد و وضعیت مالی خیلی از مردم خوب شد.
استادیار گروه تاریخ تشیع دانشگاه نیشابور گفت: اواخر دهه ۷۰ بود که موج حرکت مردمی بابت تقسیمات استان شکل گرفت که هر شهری میخواست توانمندیهای خود را اعلام کند؛ توفیقی که من داشتم دبیری تقسیمات مردمی شهر بود و خاطراتی که از آن دوره دارم، بخشی از تاریخ معاصر نیشابور است.
وی ادامه داد: همزمان با آن دوره مثلث خیلی خوبی به لحاظ اجرایی در نیشابور شکل گرفت و برای اولین بار نیروهای سیاسی، اجرایی و علمی در کنار مدیران فرهنگی شهرستان نیشابور قرار گرفتند؛ مثل آقای تکبیری ریاست وقت اداره ارشاد اسلامی نیشابور و نیروهای علمی به خصوص استاد نظریان که در راس بودند و برخی از دوستان حاضر مثل استاد شکوهیان. این همراهی چندوجهی زمینهای فراهم کرد که چند حرکت بزرگ، خوب، جدی، اساسی و عظیم در شهر نیشابور شکل بگیرد.
وی اضافه کرد: نمونهای از آن برگزاری بزرگترین و بهترین همایشهای ملی در نیشابور مثل سمینار اسلام و مدرنیسم بود. یکی از مسائل جدی که آن زمان در کشور وجود داشت و برای تفهیم و انتقال آن به مسئولان وقت، خیلی تلاش کردیم، چگونگی مواجهه انقلاب اسلامی با دنیا و فرهنگ مدرنیته بود. در واقع باید از همان زمان برای جلوگیری از بیهویتی جوانان پیشبینیهای لازم انجام میشد.
ثبت روزهای ملی عطار و خیام به انتخاب استاد نظریان انجام شد
این استاد دانشگاه عنوان کرد: آن زمان تمام اندیشمندان معاصر ایران برای اولین بار یک جا جمع شدند و با هدف هویتبخشی به نسل جوان و نیروهای فرهنگی و علمی شهرمان برای اولین بار ۲ روز از سال به نام روزهای ملی عطار و خیام به ثبت رسید که انتخاب این روزها هم توسط استاد نظریان انجام شد. ما بزرگترین و باشکوهترین روزهای ملی عطار و خیام را برگزار کردیم که به نظرم این اتفاق بینظیر بود.
وی بیان کرد: تقویت مراکز علمی هم از اقداماتی بود که آن دوره انجام شد؛ مثل راهاندازی دانشکده هنر نیشابور که بعدها به مجتمع آموزش عالی تبدیل شد.
استادیار گروه تاریخ تشیع دانشگاه نیشابور ادامه داد: یکی دیگر از فعالیتهای آن دوران تاسیس بنیاد دایرةالمعارف نیشابور بود که استاد شکوهیان به عنوان ریاست آن بنیاد معرفی و پس از وی مدیریت عاملی مجموعه بر عهده بنده نهاده شد. در آن دوران به واسطه جلسات مختلفی که با استاد نظریان داشتیم، شناختم نسبت به او عمیقتر شد و عشقی که آن مرحوم به شهر نیشابور داشت، من را شیفته این استاد عزیز کرد.
زندهیاد نظریان میگفت تاریخ از مدارس نیشابور چیزی به میان نیاورده است
صادقی سمرجانی افزود: استاد نظریان خیلی غبطه میخورد و میگفت نیشابور مرکز علمی دنیای اسلام بوده اما تاریخ از مدارس این شهر چیزی به میان نیاورده است.
زندهیاد حسن نظریان، پژوهشگر، مورخ و اندیشمند نیشابوری است. او تیر ماه ۱۴۰۰ در سن ۸۱ سالگی درگذشت.
انتهای پیام