فرحناز رافع در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در بحث بهبود فضای کسب و کار در حوزه فرش دستباف چند قانون مزاحم وجود دارد، اظهار کرد: این قوانین باعث شده بسیاری از مرمت کاران و طراحان ایرانی به کشورهای دیگر از جمله آذربایجان، ترکیه و ترکمنستان مهاجرت کنند. علت این وضعیت، دو قانون مزاحم در حوزه فرشهای مرجوعی است.
وی افزود: برای مثال ممکن است فروشندگان فرش خود را برای نمایش در نمایشگاه خارجی ببرند، بعد از چند سال فروش نرود و بخواهند آن را باز گردانند، امکان آن وجود ندارد و باید فرش را با قیمت بسیار پایین در همان کشور به فروش برسانند. همچنین اگر فرش فروخته شده آسیب ببیند نمیتوانیم خدمات پس از فروش ارائه دهیم، چرا که عبور موقت فرش دستبافت دچار مشکل است. در این رابطه تاکنون پیگیری هایی از طریق وزارت صمت انجام شده و در کمیسیون اقتصادی نهاد ریاست جمهوری در حال بررسی است و قسمتی هم باید در مجلس بررسی شود. اما درخواست ما این است که هر چه زودتر این دو قانون مزاحم کسب و کار برداشته شود.
مهلت تعهد ارزی فرش را ۵ ساله کنید
رئیس مرکز ملی فرش در ادامه با اشاره به نیاز به کمک مجلس در حل این مشکل، تصریح کرد: مشکل دیگر در حوزه فرش دستباف تعهد ارزی است که مهلت یک ساله برای آن جواب نمیدهد و حداقل باید ۵ ساله باشد. چراکه فرش مانند لباس نیست که سریع فروخته شود و به مدت زمان بیشتری نیاز دارد. اگر در شرایط فعلی مهلت تعهد ارزی برای صادر کنندگان فرش افزایش پیدا کند، قطعاً صادرات فرش خیلی افزایش خواهد داشت.
به گفته این مقام مسئول مشکلات متعددی هم در زمینه تامین مواد اولیه وجود دارد، از جمله اینکه تعرفه ابریشم خیلی بالاست و زیرساختهای داخلی هم برای فرش ابریشم کافی نیست و باید حداقل ۷ سال بر توسعه توتستانها و نوغان داری کار شود. از طرف دیگر کارخانههای نوغانداری همین الان نوغان را از چین وارد میکنند، چرا که نوغان داخلی به دلیل از بین رفتن توتستانها کمیت و کیفیت ندارد. این در حالی است که این کالا عمق ساخت داخل و ارزش افزوده بالا دارد.
در بحث اصلاح نژاد، روی چرم و پشم کار نشده
وی افزود: در مورد پشم هم مشکلاتی هست. در گذشته ۷۰ درصد پشم سفید و ۳۰ درصد پشم رنگی داشتیم اما الان برعکس ۵۰ درصد از هر کدام داریم و به زودی ممکن است از بین بروند. از پشم رنگی استفاده درست نمیشود و تاکید ما این است که پشم صادر نشود، چرا که یک سرمایه ملی بدون فراوری، خامفروشی میشود. اما در حال حاضر بر فرشهای خودرنگ کار میکنیم که بسیار مورد استقبال اروپاییها قرار گرفته، چرا که در حوزه سلامتی خاص هستند و مشکل تنفسی و محیط زیستی و غیره ایجاد نمیکنند. اما در بحث اصلاح نژاد دام، فقط روی گوشت کار شده، اما روی چرم و پشم کاری انجام نشده است.
رافع با بیان اینکه زنجیره ارزش فرش دستباف از قسمت رنگرزی و نخ ریسی به مرکز ملی فرش برمیگردد، تصریح کرد: موارد یاد شده در زمینه پشم و نوغان مربوط به وزارت جهاد کشاورزی است.
نمایشگاه فرش در جام جهانی قطر
وی از برگزاری نمایشگاه فرش ایرانی در بازیهای جام جهانی قطر با همکاری سازمان توسعه تجارت، ارائه بسته تشویقی برای جذب دانش آموزان، ایجاد ۳۵ هزار شغل جدید در زنجیره صنایع خلاق در حوزه فرش و تلاش برای تثبیت اکوسیستم فرش دستباف برای رقابت در بازارهای جهانی و وارد کردن طرحهای خلاق و نوآورانه به بخش فرش خبر داد و گفت: یکی از تلاشها در این حوزه استفاده از مکانیک در حوزه فرش دستباف بوده که در کارها از جمله شستشوی پشم، پورتالهای خلاق طراحی میشود و در ایلات و عشایر استفاده میشود. موارد متعدد دیگری هم در حوزه صنایع دانش بنیان و خلاق در زنجیره ارزش فرش دستباف در حال برنامه ریزی است.
همچنین به گفته این مقام مسئول کانون ارزیابان فرش دستباف برای شناسنامه دار کردن و شفاف کردن فرش دستباف در سطح جهانی در حال انجام است. اخیراً هم فرش کلاردشت که در حال فراموش شدن بود، در سطح جهانی احیا شد.
انتهای پیام