به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، ارتش جمهوری دموکراتیک کنگو وعده داد که نیروهای این کشور از سرزمین خود دفاع میکنند و این نشاندهنده افزایش تنشها بین کنگو و روآندا محسوب میشود.
بیانیه سخنگوی فرماندار نظامی استان کیوو شمالی در جمهوری دموکراتیک کنگو چند ساعت پس از آن منتشر شد که شهر "بوناگانا" به دست شورشیهای ام۲۳ افتاد.
ارتش در بیانیهای با بیان اینکه این اقدام دست کمی از حمله به جمهوری دموکراتیک کنگو ندارد، اعلام کرد: نیروهای دفاعی روآندا این بار تصمیم گرفتند تا یکپارچگی قلمروی ما را با اشغال شهر مرزی بوناگانا نقض کنند.
این شهر کلیدی که روز دوشنبه تصرف شد در ۶۰ کیلومتری شمال شرق گوما واقع است که مرکز اصلی فعالیت سازمانهای کمکرسان بینالمللی و هیات صلحبان سازمان ملل است. این شهر همچنین با اوگاندا نیز هم مرز است که نقطه اصلی ترانزیت کالاهای وارداتی به کنگو از طرق چین محسوب میشود.
هنوز دولت روآندا به این بیانیه واکنشی نشان نداده اما گفته که قویا اتهامات چندین ساله درباره حمایت از این گروه شورشی را رد میکند. بسیاری از نیروهای شورشی ام۲۳ از قوم "توتسی" هستند و رئیس جمهوری روآندا هم از این قوم است.
در این میان، یکی از سخنگوهای این گروه شورشی در بیانیهای "فلیکس تشیسکدی"، رئیس جمهوری کنگو را برای مذاکرات مستقیم با خودشان فراخواند و گفت، این شورشیها شهر را فقط برای آن تصرف کردند تا به قدر کافی برای بازگشت شهروندانی که همین اواخر بابت خشونتها ترکش کرده بودند، ایمن باشد.
"ویلی انگوما"، سخنگوی گروه شورشی ام۲۳ در بیانیهای اعلام کرد: در پی تهدید جدیدی علیه مواضع ما یا غیرنظامیان، نیروهای جنبش ما دستور دریافت کردند تا تهدید را از هر جایی که میخواهد باشد، رصد کرده و از بین ببرند.
روابط بین روآندا و جمهوری دموکراتیک کنگو در چندین دهه گذشته متشنج بوده است. روآندا مظنون است که جمهوری دموکراتیک کنگو به قوم هوتوها که نسلکشی ۱۹۹۴ روآندا را با دستکم ۸۰۰ هزار کشته قوم توتسی و هوتوهای میانهرو به پایان رسید، پناه داده است. دو کشور همچنین مدتهاست که یکدیگر را به حمایت از گروه های مسلح رقیب متهم میکنند.
اواخر ماه گذشته میلادی نیز ارتش روآندا، نیروهای کنگو را به زخمی کردن چندین غیرنظامی در شلیکهای بین مرزی متهم کرده بود.
ام۲۳ بیش از یک دهه قبل و زمانی ظهور کرد که نیروهایش شهر "گوما" بزرگترین شهر در شرق کنگو را در مرز روآندا تصرف کردند. پس از یک توافق صلح بسیاری از نیروهای این گروه شورشی به ارتش ملی ملحق شدند.
اوایل سال جاری میلاد، این گروه بار دیگر رخ نمود و یک حمله علیه ارتش کنگو و پس از آن انجام داد که دولت این کشور نتوانست به وعدههای ۱۰ ساله خود درباره این گروه جامه عمل بپوشاند.
یکی از سخنگوهای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز گفته که به شدت نگران وخامت اوضاع امنیتی در شرق کنگو از جمله حملات ام۲۳ است.
رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا هم خواستار توقف فوری درگیریها و مذاکرات بین دو کشور روآندا و کنگو برای حل این بحران فزاینده دیپلماتیک شده است. یکی از مقامهای اوگاندایی نیز گفت، درگیریها باعث شده تا بیش از ۳۰ هزار پناهجو و ۱۳۷ سرباز کنگویی به اوگاندا پناه ببرند. خیابانها و کلیساها و هر جایی دیگر که بتوان آنها را راه داد، پر شده از کنگوییهایی که از کشورشان گریختهاند.
انتهای پیام