به گزارش ایسنا و به نقل از نوروساینس نیوز، یک پژوهش بینالمللی که به سرپرستی "دانشگاه اکستر"(University of Exeter) و "دانشگاه آکسفورد"(Oxford University) انجام شده است، نشان میدهد که ابتلا به بیماریهای متعددی که بر قلب تاثیر میگذارند، با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل نسبت به خطر ژنتیکی مرتبط است.
این پژوهش، یکی از بزرگترین پژوهشهایی به شمار میرود که تاکنون به بررسی ارتباط بین چندین بیماری مرتبط با قلب و زوال عقل پرداخته و همچنین، یکی از معدود پژوهشهایی به شمار میرود که به موضوع پیچیده چندین بیماری متعدد توجه کرده است.
این پژوهش، به دادههای بیش از ۲۰۰ هزار نفر پرداخت که ۶۰ ساله یا بالاتر بودند و اطلاعات آنها در "بانک زیستی انگلستان"(UK Biobank) ذخیره شده بود. پژوهشگران، افرادی را که به بیماریهای متابولیک قلبی، سکته، حمله قلبی یا ترکیبی از این سه مورد مبتلا بودند و افرادی را که در ادامه به زوال عقل مبتلا شدند، شناسایی کردند.
پژوهشگران در جمعیت مورد بررسی دریافتند که هرچه شخص میزان بیشتری از این سه بیماری را داشته باشد، خطر ابتلا به زوال عقل در او بیشتر است. افرادی که هر سه بیماری را داشتند، سه برابر بیشتر از افرادی که خطر ژنتیکی بالایی را داشتند، در معرض ابتلا به زوال عقل بودند.
دکتر "ژین یو تای"(Xin You Tai)، دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه آکسفورد و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: زوال عقل، یک مشکل بزرگ جهانی به شمار میرود و پیشبینیها حاکی از آن است که ۱۳۵ میلیون نفر در سراسر جهان تا سال ۲۰۵۰ به این بیماری مخرب مبتلا خواهند شد.
وی افزود: ما دریافتیم که ابتلا به بیماریهای قلبی، به میزان بیشتری نسبت به خطر ژنتیکی با خطر زوال عقل مرتبط است. بنابراین، با هر خطر ژنتیکی که به دنیا آمده باشید، میتوانید با مراقبت از سلامتی قلب در طول زندگی خود، تأثیر زیادی در کاهش خطر زوال عقل ایفا کنید.
این گروه پژوهشی که "دانشگاه گلاسگو"(University of Glasgow) و "دانشگاه میشیگان" (UMich) را نیز در بر دارد، نشان داد که تقریبا ۲۰ هزار نفر از شرکتکنندگان مورد بررسی، به یکی از این سه بیماری مبتلا هستند. فقط بیش از ۲۰۰۰ نفر به دو مورد از بیماریها مبتلا بودند و ۱۲۲ نفر هر سه مورد را داشتند.
پروفسور "دیوید لیولین"(David Llewellyn)، استاد اپیدمیولوژی بالینی در دانشگاه اکستر و از پژوهشگران این پروژه گفت: بسیاری از پژوهشها به خطر ابتلا به یک بیماری مرتبط با زوال عقل میپردازند اما سلامتی پیچیدهتر از آن است. ما میدانیم که بسیاری از بیماران در واقع دارای طیف گستردهای از بیماریها هستند.
وی افزود: این پژوهش به ما میگوید که برای افراد مبتلا به دیابت، سکته مغزی یا حمله قلبی، مراقبت از سلامتی و اطمینان از درمان مناسب برای جلوگیری از مشکلات بیشتر و همچنین کاهش خطر زوال عقل بسیار مهم است.
این گروه پژوهشی بر اساس یک امتیاز خطر جامع که منعکسکننده ویژگیهای خطر ژنتیکی متعدد مربوط به افرادی با اصل و نسب اروپایی است، ۲۰۰ هزار شرکتکننده را به سه دسته حامل خطر ژنتیکی تقسیم کردند. همچنین آنها دادههای تصویربرداری از مغز بیش از ۱۲ هزار شرکتکننده را در اختیار داشتند و آسیبهای گستردهای را در سراسر مغز افرادی که بیش از یک بیماری قلبی متابولیک داشتند، پیدا کردند. در مقابل، خطر ژنتیکی بالا تنها در بخشهای خاصی از مغز، با وخامت بیماری مرتبط بود.
دکتر "کنت لانگا"(Kenneth Langa)، استاد پزشکی دانشگاه میشیگان و از پژوهشگران این پروژه گفت: پژوهشهای ما نشان میدهد که محافظت از قلب در طول زندگی، احتمالا فواید قابل توجهی برای مغز نیز دارد. برای مراقبت از قلب خود میتوانید ورزش منظم داشته باشید، از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید و هر کاری که ممکن است انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که فشار خون، قند خون و سطح کلسترول مطابق با دستورالعملها است.
دکتر "سارا ایماریسیو"(Sara Imarisio)، رئیس موسسه "تحقیقات آلزایمر انگلستان"(ARUK) گفت: شواهد واضحی وجود دارند که نشان میدهند آنچه برای قلب شما خوب است، میتواند برای مغز شما نیز سودمند باشد. خطر ابتلای افراد به زوال عقل، ترکیبی پیچیده از سن، ژنها و جنبههای سبک زندگی او است.
پژوهشگران در این پروژه، دادههای یک جمعیت ۶۰ سال به بالا را بررسی کردند؛ از جمله این که آیا آنها بیماریهای قلبی خاصی دارند، ژنتیک آنها چگونه است و ژنتیک این افراد چگونه بر خطر ابتلا به زوال عقل تأثیر میگذارد. آنها دریافتند افرادی که به چندین بیماری قلبی مبتلا هستند، حتی بیشتر از افرادی که به دلیل ژنتیکی در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر قرار دارند، در معرض ابتلا به زوال عقل قرار میگیرند.
این یافتهها اهمیت درمان دلایل ضعف سلامت قلب را به منظور کاهش تعداد موارد زوال عقل تکرار میکنند. بنابراین اگر نگرانی در مورد سلامت قلب یا مغز شما وجود دارد، با پزشک خود صحبت کنید.
این پژوهش، در مجله "The Lancet Healthy Longevity" به چاپ رسید.
انتهای پیام