براساس نظر کلینیک روانشناسی:

روابط کودکی آینه تمام قد روابط بزرگسالی هستند!

کار و تحقیقات جان بالبی در مورد نظریه دلبستگی به دهه 1950 باز می گردد. او بسیار علاقه مند به پیوند عاطفی بین کودک و مراقب بود و در همین زمینه بسیار به تحقیق و بررسی پرداخت. البته این روزها، براساس مطالعات و تحقیقات می‌دانیم که رابطه دلبستگی تنها محدود به کودکی نیست و بر روابط عاطفی و صمیمیت بزرگسالی نیز بسیار اثرگذار است.

به گزارش ایسنا به نقل از انتخاب نو، بر اساس نظریه جان بالبی روانشناس بزرگ، چهار سبک دلبستگی بزرگسالان شامل 1. مضطرب  2. اجتنابی 3. بی نظم و آشفته و 4. ایمن می‌شود. سبک های دلبستگی در اوایل زندگی ایجاد می شوند و اغلب در طول زمان ثابت می مانند و پایه و بن روابط آدمی در حال و آینده می شوند.

سبک های دلبستگی چیست و چگونه بر روابط ما تأثیر می گذارد؟

طبیعت انسان این است که به دنبال تماس، روابط، حمایت و احساس راحتی در روابط خود با دیگران باشد. در واقع به گفته یکی از روانشناسان اجتماعی معروف، «نیاز به تعلق داشتن» یکی از نیروهای اصلی است که افراد را به حرکت در می آورد. از نظر تکاملی نیز، آنهایی بیشتر عمر می کنند و بقا دارند که ارتباطات بهتری را تجربه کرده اند.

آیا شما متوجه الگوهای تکراری در زندگی خود شده‌اید؟

شاید تا به حال فرصتی پیش نیامده باشد که به روابط خود دقیق نگاه کنید، اما شاید با خود این جمله را تکرار کرده اید که چرا همیشه این اتفاق برای من می افتد؟ یا باز هم دقیقا همون اتفاق افتاد! آیا از خود پرسیده اید که چرا همیشه با وجود روابط و آدمهای مختلف، شرایط مشابه و یکسانی را تجربه می کنید؟ اگر بعد از پرسیدن این سوال شما نیز متوجه چرخه تکرار در روابط خود شده اید، این مقاله می تواند به شدت برای شما مفید باشد چرا که قرار است به بررسی الگوهای تکراری در سبک های دلبستگی متفاوت و مختلف بپزدازیم.

نظریه دلبستگی چیست؟

نظریه دلبستگی سابقه بسیار طولانی در تحقیقات و مطالعات گوناکون دارد و بر اساس نظر خانم دکتر نسرین باقری، برای آشنایی و درک بهتر این نظریه، اولین قدم این است که با اصول اولیه آشنا شوید و سبک های دلبستگی مختلف را درک کنید. به گفته جان بالبی و اطلاعات بدست آمده از مشاور خانواده و تحقیقات، رابطه فرد با والدین در دوران کودکی تأثیری فراگیر و همه جانبه ای بر روابط اجتماعی، صمیمی و حتی روابط کاری آنها در آینده دارد.  به عبارت دیگر، رابطه اولیه شما با مراقبان اولیه خود زمینه را برای چگونگی ایجاد روابط در بزرگسالی فراهم می کند و روابط بزرگسالی شما را تحت شعاع قرار می دهد.

*هر سبک دلبستگی در بزرگسالی چگونه رابطه برقرار می کند و نمود پیدا می کند؟

یک) مضطرب

برای بزرگسالانی که سبک دلبستگی مضطرب دارند، شریک زندگی یکی از ملزمات زندگی آنها است و فکر زندگی، بدون شریک زندگی (یا به طور کلی تنها بودن) باعث افزایش اضطراب می شود. افرادی با سبک دلبستگی مضطرب، معمولاً تصوری منفی از خود دارند و برعکس، دیگران را بسیار خوب و عاری از خطا می بینند. بزرگسالان مضطرب اغلب به دنبال تایید، حمایت و پاسخگویی از طرف شریک خود هستند. افرادی که دارای این سبک دلبستگی هستند، به روابط خود بسیار اولویت و ارجحیت می دهند.

دو) اجتنابی:

نوع اجتنابی اغلب خود را به عنوان "گرگ تنها" درک می کنند: قوی، مستقل و خودکفا. این افراد اعتماد به نفس بالایی دارند و دیدگاه بسیار مثبتی نسبت به خود دارند. افرادی که دارای این سبک از دلبستگی هستند، براساس اطلاعات مشاوره ازدواج و بررسی ها، معمولاً بر این باورند که لازم نیست در یک رابطه باشند تا احساس کامل بودن کنند. آنها نمی خواهند به دیگران وابسته باشند یادیگران به آنها وابسته باشند  و در روابط به دنبال حمایت و تایید نیستند.

سه) آشفته/ نامنظم:

آقای دکتر محمد رضا تابع جماعت می گویند، بزرگسالانی که دارای این سبک هستند، شریک زندگی و خود رابطه، اغلب منشا ترس است. این افراد به دنبال صمیمیت هستند اما از یک طرف، ترس از ارتباط دارند. آنها به دلیل ترس از صدمه دیدن احساسات خود را به خوبی تنظیم نمی کنند و از وابستگی عاطفی شدید اجتناب می کنند.

چهار) ایمن:

سه سبک دلبستگی که تاکنون به آن پرداخته شد، سبک های دلبستگی ناایمن هستند. در مقابل، سبک دلبستگی ایمن دلالت بر این دارد که شخص، راحت احساسات خود را آشکارا ابراز می کند و ترسی نسبت به آنها احساس نمی کند. این افراد، روابط مبتنی بر صداقت، بردباری و صمیمیت دارند و از تنهایی ترسی ندارند و می توانند زندگی خود را به تنهایی مدیریت کنند. آنها نه تنها به خود، بلکه به دیگران نیز نگاه مثبتی دارند.

سخن پایانی:

در پایان باید گفت که نمی توان به هیچ کدام از سبک ها، لیبل خوب یا بد چسباند چرا که خیلی اوقات، فرهنگ نیز تعیین کننده خوب و بد است. برای مثال در کشور آلمان، به علت مهم بودن فردیت و استقلال، کودکان با سبک دلبستگی اجتنابی عموما بزرگ می شوند. اگر فکر می کنید که در این مورد نیاز به کمک دارید و با سبک دلبستگی که دارید احساس راحتی ندارید، می توانید به یک مرکز مشاوره خوب مانند کلینیک روانشناسی انتخاب نو مراجعه کنید و از درمانگران حاذق و ماهر این کلینیک استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که زندگی در جریان است و گاهی شما سوار بر موج، به جلو می روید و گاهی هم آرام به حرکت خود ادامه می دهید، مهم این است که تلاش کنید و برای شرایط بهتر حرکت کنید.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • شنبه/ ۷ خرداد ۱۴۰۱ / ۱۰:۳۲
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1401030704665
  • خبرنگار : 30188