تلاش ها در زمینه کاهش آلودگی هوای اراک از سال ۱۳۹۵ تاحدودی به ثمر نشست و قدری میزان آلودگی در طول پنج سال اخیر کاهش یافت، البته در برخی از ایام از جمله زمستان سال گذشته فعالیت نیروگاه حرارتی شازند و استفاده از سوخت مازوت، شمار روزهای ناسالم شهر اراک را افزایش داد، اما این روزها شرایط متفاوت شده است و متهم اصلی آلودگی هوای اراک و بسیاری از شهرهای دیگر کشور، قدرتی بیشتر از صنایع دارد.
در سال های اخیر جسته و گریخته کشور به ویژه شهرهای جنوبی کشور زیر گرد و خاک رفتند و همواره انگشت اتهام به سمت کشورهای دیگر بود و با وجود آنکه علت و عامل این شرایط کاملا آشکار و عیان بود، اما اقدامی صورت نگرفت.
بی توجهی به گرد و غبارهای فرامنطقه ای که در دورانی فقط بخشی از کشور را تحت الشعاع قرار می داد، باعث شده است که امروز شاید بیش از ۲۰ استان کشور درگیر گرد و خاک های فرامنطقه ای باشند و ظاهرا هیچ اقدامی هم نمی توان بابت رفع این شرایط بغرنج به کار گرفت.
اراک که در سال های گذشته تمام تلاش خود را برای نزولی بودن روزهای آلوده به کار گرفته بود، با گذشت دو ماه از سال جدید، ۳۶ روز ناسالم را سپری کرده است و مسلما این شرایط در طولانی مدت، سلامت اجتماعی و عمومی را به شدت در معرض خطر قرار می دهد.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی پنجم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوای استان مرکزی گفت: در سال گذشته اهواز با ۲۱۴ روز ناسالم، کرج با ۱۸۵ روز و سپس اراک با ۱۶۵ روز آلوده ترین شهرهای کشور بودند در حالی که جایگاه اراک در سال ۱۳۹۹، با ۵۵ روز، ششمین شهر کشور بوده است.
مهدی مصطفوی افزود: عمده آلودگی ناشی از گرد و غبار فرامنطقه ای است که ۲۶ استان کشور تحت تاثیر آن قرار دارند و ۸ کانون عمده گرد و غبار از جمله کانون جنوب عربستان، کانون امارات، قطر، بحرین و دریای مکران، کانون جنوب عربستان و عراق، کانون جنوب غربی عراق، کانون شمال عراق، کانون ترکمنستان و کانون جنوب افغانستان در این رابطه شناسایی شده است.
به گزارش ایسنا، اراک در سال گذشته تنها یک روز را با شرایط خطرناک و سه روز را با شرایط بسیار ناسالم تجربه کرد، اما در طول دو ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱، تعداد روزهای خطرناک مان بیش از یک روز بوده و این آمار خبر از شرایطی سخت در سال جاری را می دهد. مشخص نیست تعداد روزهای بسیار ناسالم و خطرناک این شهر به چه تعداد برسد و چه روزهایی ادارات و مدارس به تعطیلی کشیده شوند. البته صابون این آلودگی به تن ساوه و شازند و حتی دیگر شهرستان های استان هم خورده است.
امروز سوم خردادماه ۱۴۰۱ براساس تصمیم کارگروه اضطرار استان، مدارس، ادارات، بانک ها و موسسات اعتباری و مراکز آموزش عالی به دلیل شدت آلودگی تعطیل و بر ماندن بیماران، سالمندان و کودکان در خانه تاکید شد، اما نکته قابل تامل این است که اگر در روزهای گذشته مانند ۲۸ اردیبهشت ماه که مدارس مجازی شدند، این تعطیلی فقط برای اراک و شازند اعمال شد، این بار شدت گرد و خاک به قدری است که تعطیلی شامل حال تمامی شهرها و روستاها استان مرکزی شده است، هرچند قطعا تعطیلی مشکل را حل نمی کند و نوعی مسکن است و این شرایط نیازمند اقدامی اساسی است.
در حال حاضر مدارس و دانش آموزان درگیر امتحانات خردادماه و پایان ترم هستند، اما این تعطیلی ها که البته ناگزیر هستند، روند کار مدارس و تمرکز دانش آموزان و خانواده ها را بهم زده است و حتی برخی از والدین و دانش آموزان اصرار دارند که امتحانات به شکل مجازی و آنلاین برگزار شود تا امتحانات مکررا به تعویق نیفتد چراکه تعطیلی ۲۸ اردیبهشت ماه نیز باعث شد که برخی از امتحانات دوره ابتدایی به زمان دیگری موکول شود.
به گزارش ایسنا، آنچه در این شرایط بسیار خطرناک به گوش می رسد، تاکید بر ماندن در خانه است، اما قطعا هستند افرادی که به دلیل شرایط کاری، فعالیت در بخش های خدمات رسان و بخش خصوصی که امکان ماندن در خانه را ندارند و قطعا افرادی هم به دلیل سهل انگاری و عادی انگاری این آلودگی از خانه بیرون می زنند، اما قطعا عواقبی جبران ناپذیر در کمین آنهاست.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی اراک در شرایط ناسالم هوا، کودکان و سالمندان به هیچ وجه نباید از منزل خارج شوند و در صورت ضرورت خروج از منزل حتما باید از ماسک استفاده کنند. او تاکید کرد: در روزهای آلوده حتما از مایعات بخصوص ۴ الی ۵ لیوان شیر و همچنین سبزیجات و میوه جات و مغزیجات بیشتر استفاده شود.
رییس امور آزمایشگاه اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی نیز در گفت و گو با ایسنا در خصوص وضعیت فعلی آلودگی هوا اظهار کرد: براساس اطلاعات دریافت شده، میانگین شاخص کیفیت هوای کلانشهر اراک در ۲۴ ساعت گذشته ۱۵۲ و نشانگر ناسالم بودن هوا برای همه گروه های سنی بوده است.
علیرضا محرابیان افزود: میانگین شاخص در ساعت ۹ صبح امروز به عدد ۲۹۴ رسید که گویای هوای بسیار ناسالم در اراک است، این شاخص در شازند به ۱۹۹ و ناسالم برای تمامی گروه های سنی و در ساوه به ۲۷۲ و کیفیت بسیار ناسالم رسید.
وی با اشاره به اینکه علت این شرایط گرد و غبارهای فرامنطقه ای است، گفت: در ساعت ۱۰ صبح شاخص کیفیت هوای اراک به عدد ۳۷۸ و خطرناک رسیده است و دستگاه های سنجش آلودگی هوا در ساوه عدد ۳۵۱ و در شازند عدد ۲۲۵ را نشان می دهند. وضعیت هوای اراک در ساعت 11 بدتر شد و عدد آلودگی به 465 رسید.
محرابیان با بیان اینکه اراک در مدت مشابه سال گذشته ۲۲ روز ناسالم را تجربه کرد که این رقم امسال به ۳۶ روز رسیده است، تعداد روزهای بسیار ناسالم را ۵ روز و وضعیت خطرناک را سه روز عنوان کرد و گفت: این گرد و غبار برخاسته از عراق است و با توجه پیش بینی های صورت گرفته، توده گرد و غبار از ساعت ۷ صبح امروز به استان وارد شده است و با توجه به اینکه حرکت این توده بسیار آهسته است، تا فردا وضعیت آلودگی را در استان خواهیم داشت و از بامداد فردا و نزدیک صبح غلظت و شدت آلودگی کاهش می یابد و به سمت هوای سالم حرکت می کنیم.
نکته قابل توجه در خصوص تعطیلی امروز در استان مرکزی، این بود که شامگاه گذشته معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی علاوه با تاکید بر اینکه تاکنون چنین سطحی از آلودگی را در اراک تجربه نکرده ایم، گفت: پیشنهاد می شود که با توجه به شدت آلودگی اصناف نیز از تردد و بیرون آمدن از خانه اجتناب کنند، اما جالب است که در این بین رویدادهای از قبل پیش بینی شده و حضور مسئولان در برنامه های مختلف کنسل نشده و بسیاری افراد به همین دلیل امر ناچار به حضور در بیرون از منزل شده اند.
انتهای پیام