محمد حسینزاده در آئین بزرگداشت ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان فارسی که شامگاه گذشته، ۲۴ اردیبهشت ماه، در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با اشاره به کارکرد شاهنامه در عصر حاضر اظهار کرد: جای دارد که دکترین نظامی، سیاست خارجی و روابط بینالملل خود را بر اساس مرام شاهنامه احصا کنیم.
وی در رابطه با اعطای نشان عالی فردوسی افزود: نشان فردوسی در چهار بخش اعطا میشود که بخش نخست در رابطه با حماسهپژوهی، فردوسیشناسی و شاهنامهشناسی است؛ یعنی کسانی که عمری موی خود را سفید کردند تا فردوسی را بشناسند و به مردم بشناسانند، لایق این نشان خواهند بود. حوزه دوم در رابطه با اعطای این نشان به فعالیتهای مرتبط با حماسهسرایی است. همانطور که فردوسی آرمانی برای خود داشت و برای آن بزرگترین حماسهسرای جهان شد، ما نیز قرار است رصد کنیم و سالانه به کسانی که در مسیر فردوسی به سبک و آرمان او برای حماسهها آفرینش ادبی و هنری میکنند، برای ایجاد قوت در ادامه مسیر جایزه نشان فردوسی را اعطا کنیم.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اضافه کرد: بخش سومی که نشان فردوسی به آن تعلق میگیرد، حماسهسازی است. غایت فردوسی عزت و استقلال ایران بوده و جدا از مرزبانی زبان فارسی که هنر فردوسی است، در مرزبانی جغرافیایی ایران هم با کاشت نهال غیرت و عزت در دل ایرانیان نیز نقش داشته است. قهرمانانی که امروز در کشور ما حماسه میآفرینند، همقدم رستم در حوزه صیانت از آب و خاک ایران قرار دارند و لایق دریافت نشان فردوسی خواهند بود.
حسینزاده ادامه داد: حوزه چهارم مربوط به اعطای نشان فردوسی نیز در رابطه با ترویج زبان فارسی در عرصه بینالمللی است. به این ترتیب از کسانی که کمک میکنند تا زبان فارسی و آرمان فردوسی در دنیا نهادینه شود، قدردانی میشود. اولویت اول برای اعطای نشان هنرمندان کشورهای همزبان و همسایه هستند اما در سالهای آینده به سراغ کشورهای دورتر نیز خواهیم رفت. به امید آنکه زبان فارسی در تمام کشورها کرسی داشته باشد و آموزش داده شود.
زبان فارسی زبان علم است
محمدحسن مقیسه، نویسنده نیز در ادامه این مراسم اظهار کرد: زبان فارسی آن زبانی است که مورد حسادت دشمنان این نظام است. چهار ماه پیش تلویزیون دولتی انگلیس برنامهای تهیه کرد که در آن از دیکتاتوری زبان فارسی سخن گفت. وقتی اینگونه مغرضانه درباره زبان فارسی صحبت میکنند، باید بدانیم که زبان فارسی زبان این روزهای ماست. اکنون فقط در سه کشور ایران، افغانستان و تاجیکستان به زبان فارسی سخن میگویند، در حالی که این زبان، زبانی است که در روزگار نهچندان دور از قسطنطنیه، یعنی ترکیه کنونی تا کلکته هند وسعت داشته است.
وی افزود: زبان فارسی آن زبانی است که توانسته در طول ۱۲۰۰ سال زندگی ایرانیان از خود دفاع کند. هنگامی که اسلام از غرب کشور وارد ایران شد، به زبان عربی بود. آن زمان ما ایرانیها اسلام را پذیرفتیم و مسلمان شدیم اما عربزبان نشدیم.
این نویسنده تصریح کرد: در مرحله دوم خاندانهای غزنوی، سلجوقی و خوارزمشاهی که ایرانی نبودند و از ماوراءالنهر آمده بودند، در کشور ما حکومت کردند. زبان آنها نیز فارسی نبود اما این زبان مقابل آنها مقاومت کرد و از بین نرفت. در مرحله سوم مغولها به کشور ما حمله کردند و آثاری از زبان مغولی بر زبان ما گذاشتند اما زبان فارسی باز هم مقابل زبان مغولی تسلیم نشد و مقاومت کرد. در مرحله چهارم نیز این زبان با بیمهری صفویها روبهرو شد و در مرحله پنجم هم در حکومت گذشته صحبت از تغییر خط و زبان به میان آمد.
مقیسه بیان کرد: نکتهای که رهبر معظم انقلاب بر آن پافشاری میکنند، این است که جامعه و هویت ایرانی بر ۲ رکن استوار است. نخست دین مبین اسلام و دوم زبان فارسی که اگر هر یک از این ۲ آسیب ببیند، هویت ایرانی ما آسیب میبیند. رهبر معظم انقلاب اسلامی میفرماید ما در این کشور به همت دانشمندان، استادان، بزرگان و سرآمدان باید زبان فارسی را به جایگاهی برسانیم که زبان علم شود. این سخن پشتوانه تاریخی دارد.
وی اضافه کرد: اکنون برخی زبانها که بیش از ۱۰۰ میلیون گویشگر دارد، زبان علمی نیست اما دانشمندان ما در این سالها ثابت کردند زبان فارسی زبان علم است زیرا فلسفه، الهیات، حکمت، معارف اسلامی، روانشناسی و بسیاری از علوم دیگر را در خود پرورانده است.
کتابی به عظمت شاهنامه وجود ندارد
محمدجعفر یاحقی، مدیر خردسرای فردوسی و قطب علمی شاهنامه نیز در ادامه این مراسم بیان کرد: زمانی که در نخستین بزرگداشت روز حافظ در سال ۱۳۶۷ در شیراز اعلام کردیم که در مشهد هم برگزاری بزرگداشت روز فردوسی را تدارک خواهیم دید، هرگز باور نمیکردیم که امسال و پس از ۲۴ سال این اقدام در سطح جهانی جا افتاده باشد؛ به گونهای که امروز همهجا چه در فضای مجازی و چه در فضای حقیقی سخن از فردوسی در میان است.
وی با اشاره به عظمت شاهنامه فردوسی افزود: نهتنها از روزگار فردوسی بلکه قرنها پس از فردوسی هم کتابی به عظمت شاهنامه، چه از لحاظ کمی و چه از نظر کیفی، نگاشته نشده است. ۴۸ تا ۶۰ هزار بیت در چاپهای مختلف شاهنامه به چشم میخورد که کمتر کتابی از این کیفیت برخوردار است. شاهنامه شناسنامه قومیت ایرانی و فرهنگ آریایی است و تمام ارزشهایی که نیاکان و گذشتگان ما در طول قرون متمادی به دست آورده بودند، در آن متبلور است.
مدیر خردسرای فردوسی با اشاره به محتوای دینی شاهنامه ادامه داد: از بیت اول تا آخر شاهنامه صدای توحید، وحدانیت و ایزد پاک به گوش میرسد. شاهنامه کتابی است که با نام خدا آغاز میشود و با دین خاتمه مییابد و این دیانت در تمام بخشهای این کتاب موج میزند.
یاحقی در رابطه با تاثیر شاعران دیگر از فردوسی تصریح کرد: کمتر شاعری را دیدهام که به نحوی از تعلیمات فردوسی بهره نبرده باشد. به طور مثال نیمی از تعلیمات و اندرزهای بوستان سعدی تغییر یافته و هنریتر شده پیامها و اندیشههای فردوسی است. همچنین در مفاهیم عرفانی از تعلیمات فردوسی بسیار الهام گرفته شده است.
در پایان این مراسم با حضور محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی، از پنج نفر از کسانی که طی یک سال اخیر در حوزه حماسهسرایی، حماسهسازی، فردوسیپژوهی و ترویج زبان فارسی در عرصه بینالمللی فعالیتهای موثری داشتند، تجلیل به عمل آمد و نشان عالی فردوسی به آنها اعطا شد.
انتهای پیام