تولید تیپ میکروسکوپ نیروی اتمی در کشور/ارائه خدمات تصویربرداری از سطوح نانومقیاس

یکی از شرکت‌های فناور با تولید تیپ میکروسکوپ نیروی اتمی علاوه بر کاهش خروج ارز از کشور، امکان ارائه خدمات بهتر در زمینه AFM با هزینه‌های کمتر را در کشور فراهم کرد.

به گزارش ایسنا، تیپ میکروسکوپ نیروی اتمی AFM از جمله بخش‌های مصرفی این نوع میکروسکوپ‌ها به شمار می‌رود و نصب این قطعه بر روی این میکروسکوپ‌ها موجب می‌شود که بتوان با استفاده از آن از سطح مورد نظر در مقیاس نانومتری تصویربرداری کرد.

کشورهای آمریکا، سوئیس، آلمان و روسیه از جمله سازنده تیپ میکروسکوپ نیروی اتمی بودند، ولی به دلیل افزایش قیمت دلار، واردات و تهیه آن از سوی مراکز تحقیقاتی با مشکلاتی مواجه شده بود و در حال حاضر یکی از شرکت‌ها موفق به ساخت این قطعه در داخل کشور شده است.

میلاد قارونی، عضو هیئت‌مدیره این شرکت، در سال ۱۳۹۵ در چالشی با عنوان ساخت تیپ میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) که از سوی ستاد ویژه توسعه فناوری‌نانو به منظور طراحی و ساخت این تیپ‌ها در داخل کشور برگزار شده بود، شرکت کرد. در این چالش ۷ طرح جهت حضور در مرحله ساخت نمونه اولیه برگزیده شدند و به تدریج و بر مبنای گزارش‌ها و ارزیابی نتایج بدست آمده دکتر میلاد قارونی، در میان برگزیدگان راه‌یافته به مرحله دوم بود و در نهایت موفق به ساخت نمونه‌ای مطابق با مشخصات اولیه اعلام شده در فراخوان چالش و به عنوان برنده نهایی چالش شناخته شد.

این دانش‌آموخته دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران، طی‌ سال‌های بعد اقدام به تجاری‌سازی این فناوری کرد و در حال حاضر این قطعه با یک چهارم قیمت جهانی آن تولید می‌شود.

به نقل از ستاد نانو، تیپ میکروسکوپ AFM در طیف وسیعی از رشته‌ها نظیر فیزیک جامدات، دانش و فناوری شبه رساناها، مهندسی مولکولی، شیمی و فیزیک پلیمر، زیست‌فناوری مولکولی، زیست‌فناوری سلولی و دارو کاربرد دارد. تغییرات در ویژگی‌های فیزیکی و تغییر در چیدمان اتمی با دستکاری اتمی از جمله کاربردهای تیپ میکروسکوپ است.

با کمک این ابزار میکروسکوپی می‌توان ضمن شناسایی اتم‌ها در سطح، تعاملات بین یک اتم خاص و اتم‌های همسایه آن را ارزیابی کرد. در زیست‌فناوری مولکولی، تیپ میکروسکوپی می‌تواند برای مطالعه ساختار و ویژگی‌های مکانیکی یا اجتماع پروتئین‌ها استفاده شود. تیپ میکروسکوپ نیروی اتمی در زیست‌شناسی سلولی را می‌توان در تشخیص دادن سلول سرطانی از غیرسرطانی بر اساس سختی سلول‌ها استفاده کرد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ / ۱۲:۳۳
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1401022415703
  • خبرنگار : 30057