سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران:

برای پرشور شدن نمایشگاه کتاب عجله نکنید!

دومین نشست خبری سی‌وسومین نمایشگاه کتاب تهران با پرسش و پاسخ درباره غرفه‌های خالی و دیگر مسائل مربوط به این رویداد برگزار شد. سخنگوی این دوره از نمایشگاه درحالی که آماری را از بخش مجازی این رویداد اعلام کرد، گفت: برای پرشور شدن نمایشگاه کتاب عجله نکنید!

دومین نشست خبری سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در روز پنج‌شنبه(۲۲ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱) با حضور علی رمضانی، قائم‌مقام و سخنگوی این دوره از نمایشگاه کتاب برپا شد. 

در آغاز این نشست، علی رمضانی توضیحاتی را درخصوص برخی مشکلات ناشران که در روز نخست رویداد جاری گریبان‌گیر آن‌ها شده بود، ارائه کرد که از جمله آن‌ها رفع مشکل مربوط به دستگاه‌های پُز بود و همچنین اعلام این‌که درخصوص رعایت پروتکل‌های بهداشتی مربوط به کرونا در محل نمایشگاه تذکرهایی داده شده و تبلیغات محیطی نیز انجام شده است. 

در ادامه پرسشی درخصوص ادامه بخش مجازی نمایشگاه در سایر ایام سال مطرح شد که سخنگوی نمایشگاه کتاب دراین‌باره بیان کرد: تصمیم‌گیری درباره نحوه ادامه این موضوع نیازمند تصمیم همه اعضای صنعت نشر است. نمی‌توانیم فقط با در نظر گرفتن ناشران هرچند که حلقه ابتدایی این صنعت هستند، تصمیم‌گیری کنیم. 

پس از این، پرسشی نیز درباره غرفه‌های خالی موجود در سالن عمومی نمایشگاه کتاب امسال مطرح شد و علی رمضانی دراین‌خصوص اظهار کرد: از عجایب نشر است که عده‌ای از ناشران پول می‌دهند و غرفه‌ را می‌گیرند اما حضور پیدا نمی‌کنند. اما مطابق آیین‌نامه با این ناشران برخورد و امکان حضور از آن‌ها سلب خواهد شد. البته در حال حاضر(عصر روز ۲۲ اردیبهشت‌ماه) برخی از این غرفه‌های خالی تکمیل شده و برخی دیگر نیز تعیین تکلیف خواهد شد. 

او همچنین با اشاره به ناشرانی که تنها بر روی آثار پرفروش ناشران دیگر کار می‌کنند، گفت که اصراری ندارند تا لزوما همه غرفه‌ها را پر کنند. 

به گفته رمضانی، در حال حاضر، زیر دو - سه درصد از غرفه‌ها خالی است که تا پایان امروز با افزایش متراژ یا جای‌گیری دیگر ناشران تدبیر می‌شود. 

سخنگوی سی‌وسومین نمایشگاه کتاب تهران همچنین در پاسخ به بحث مطرح‌شده در زمینه ناشران کتاب‌های زرد بیان کرد: موضوع رتبه‌بندی ناشران در دستور کار قرار دارد. همچنین مسئله بررسی میزان تولیدی بودن آثار، در اصل تخصیص غرفه‌ها مورد توجه قرار گرفته است.

در بخش دیگری از این نشست خبری، بحثی هم درمورد نرخ ارز و همچنین انتقاد برخی ناشران خارجی درخصوص وارد کردن کتاب‌های‌شان مطرح شد؛ علی رمضانی دراین‌باره نیز اظهار کرد: هر کدام از ناشران خارجی که مطابق زمان اعلام‌شده کتاب‌های‌شان را وارد گمرک نمایشگاه کردند، آن‌ها را تحویل گرفته‌اند. اگر ناشری دیر کتاب‌های خود را تحویل گرفته، دیر هم به گمرک نمایشگاه تحویل داده است. 

به گفته او، آثاری که اکنون هنوز در گمرک نمایشگاه کتاب هستند، «عمدتا» مربوط به شب گذشته(چهارشنبه شب) هستند. 

رمضانی در این زمینه افزود: کتاب‌هایی که دیشب وارد گمرک نمایشگاه شدند، تا فردا(جمعه) ظهر ترخیص خواهند شد. باقی هم باید پیگیر ترخیص کتاب‌های‌شان باشند. همه تلاش‌مان این است که رفت‌وآمد وسایل نقلیه در ساعات بازدید کم باشد که آسیبی به بازدیدکنندگان نرسد، بخشی از این مسئله به این علت است که باید تا ساعت پایان نمایشگاه صبر کنند. 

او درباره بحث مطرح‌شده درخصوص نرخ ارز نیز گفت که قیمت ارز در تاریخ مشخص براساس نرخ روز بانک مرکزی اعلام شده و ناشران براساس آن نرخ، کتاب‌های‌شان را وارد کردند. در گذشته هم این موضوع را مطرح کردیم که چنان‌چه قیمت ارز تغییر کند، با توجه به قدرت خرید مردم، بر روی میزان خرید اثر خواهد گذاشت. 

در ادامه یکی دیگر از خبرنگاران هم پرسید که آیا سیاست برگزاری نمایشگاه بر پرشورتر شدن آن از لحاظ فیزیکی است یا خیر، که سخنگوی این دوره از نمایشگاه کتاب اظهار کرد: طبعا وقتی که چنین نمایشگاه بزرگی برگزار می‌شود برای بهره‌مندی مردم طراحی می‌شود و مجموع تلاش و هزینه‌ها معطوف به این موضوع است. اما نباید فراموش کنیم که کشور ما به‌تازگی در حال خروج از فضای کرونایی است و نمی‌توانیم به‌طور قطعی بگوییم از این بیماری رها شده‌ایم بنابراین باید سیاست‌های جایگزینی را داشته باشیم برای این‌که اگر شرایط کشور به سمت پررنگ‌تر شدن کرونا رفت، نمایشگاه کتاب آسیب نبیند و مردم مجبور نباشند برای بهره‌مندی از نمایشگاه کتاب صرفا در آن حضور پیدا کنند. برای همین از ابتدا برگزاری حضوری و مجازی در دستور کار نمایشگاه قرار گرفت و اتفاقا استقبال خیلی خوبی هم از سراسر کشور از بخش مجازی شد. 

او ادامه داد: عجله نکنید برای پرشورتر شدن نمایشگاه. به تدریج نمایشگاه پرشورتر خواهد شد و شما شور و حال سال‌های گذشته را در آن خواهید دید. 

رمضانی همچنین به عریض شدن راهروها در نمایشگاه امسال اشاره کرد و از این‌که اگر همین جمعیت را در نمایشگاه سی‌ودوم می‌دیدید، گمان می‌کردید نمایشگاه شلوغ‌تر است گفت. 

در این نشست خبری، بحث‌هایی هم درباره وضعیت پارکینگ‌های مصلی مطرح شد که سخنگوی نمایشگاه وعده بررسی آن‌ها را به خبرنگاران داد. 

علی رمضانی همچنین در پاسخ به سوالی دیگر با اشاره به بحث همیشگی فروشگاه بودن نمایشگاه گفت: همین امسال هم این بحث مطرح بود. بعضی ناشران تصور می‌کنند که برای بهره‌مندی از حمایت‌های دولتی باید در نمایشگاه حضور پیدا کنند، ما این ضرورت را با بخش مجازی برداشتیم و همچنین هدف دیگر، شفافیت در تخصیص یارانه‌ها بوده است.

در ادامه از سوی خبرنگار یکی از رسانه‌ها چالشی در زمینه رعایت نشدن بحث عفاف و حجاب، خلاف عرف جامعه در نمایشگاه مطرح شد که رمضانی دراین‌باره، ضمن انتقاد از حضور باتاخیر غرفه انتشاراتی برخی رسانه‌ها و اظهار تاسف از بی‌توجهی به مخاطبان، بیان کرد: این موضوع بررسی و اگر مربوط به بحث‌های داخلی نمایشگاه باشد برطرف می‌شود. افراد دیگری هم این را به ما منتقل کردند که این محیط فرهنگی نیازمند متفاوت شدنش از عرف عمومی جامعه است؛ پذیرفته نیست آن‌چه امروز در نمایشگاه صورت می‌گیرد. متاسفانه این مظاهر را ممکن است در خیابان‌ها هم ببینیم. طبعا تصمیم‌گیری‌هایی در این خصوص پیش‌تر انجام شده. اگر ناشران به آیین‌نامه توجه بیشتری داشته باشند مطلوبیت این فضای فرهنگی بالاتر می‌رود و کمیته رسیدگی به تخلفات این موضوع را هم بررسی خواهد کرد. در حوزه عمومی هم اقداماتی صورت گرفته و بحث تبلیغات عمومی بیشتر خواهد شد. 

علی رمضانی سپس در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا درباره تناقض وضعیت حضور فعالان نشر دیجیتال و صوتی که منجر به انتشار بیانیه‌ای از سوی آن‌ها شد با وضعیت غرفه‌های خالی و همچنین تخصیص غرفه در فضای ناشران عمومی به کتاب‌های الکترونیک برخی ناشران به‌صورت جداگانه و همچنین تخصیص غرفه به فروشندگان وسایل تزئینی گفت: اگر غرفه‌ای دیدید که چیزی به جز کتاب می‌فروشد حتما به هیئت رسیدگی به تخلفات اطلاع دهید. ناشرانی بودند که در دوره‌های گذشته چنین تخلفاتی داشتند و در این دوره از نمایشگاه اجازه حضور ندارند. درخصوص قرارگیری ناشران دیجیتال، هیچ بحثی درمورد استقرار آن‌ها در بخش غرفه‌های مواد غذایی نبوده بلکه نکته این طور بیان شده که این‌ها باید در طبقه دوم شبستان حضور داشته باشند. به این علت که بسیاری از غرفه‌هایی که فعال نیست هزینه‌شان پرداخت شده و نمی‌شد به کسی دیگر واگذار کرد. ناشران مهمی در بخش طبقه دوم حضور دارند و بخش پایین شبستان فقط برای ناشران در نظر گرفته شده بود. حتی فعالیت‌های فرهنگی در ابتدا مد نظر بود در آن‌جا اتفاق بیفتد که بعد از اتمام ثبت‌نام مجددا به بخش بالا برگردانده شده. 

او در این زمینه افزود: غرفه نشر خانه کتاب هم در نمایشگاه حضور پیدا نکرد و ما به نفع ناشران کنار رفتیم. به نظرم راه حضور و بهره‌مند کردن مردم از مسیر تعامل می‌گذرد نه بیانیه‌های رسانه‌ای. 

سخنگوی این رویداد همچنین در پاسخ به دو پرسش دیگر ایسنا درباره خالی بودن غرفه اتحادیه ناشران افغانستان و همچنین انتقاد برخی ناشران مبنی بر حضور بازدیدکنندگان، انتخاب کتاب‌ها و سپس خرید مجازی که به‌نظر با سیاست نمایشگاه در زمینه شرایط کرونا در تناقض است، اظهار کرد: به جز مردم تهران، بخش زیادی از استان‌های دیگر در نمایشگاه مجازی حضور پیدا می‌کنند و این موارد زیاد نیست. 

او همچنین بیان کرد: کتاب‌های ناشران افغانستان دیر وارد کشور شد و به همین علت هنوز غرفه‌شان فعال نشده است، هر وقت کتاب‌های‌شان برسد، وارد غرفه و فعال می‌شود. 

علی رمضانی در بخش ارائه آمار نمایشگاه مجازی کتاب نیز ضمن بیان این‌که مقدار ۴۲۰ میلیون اعلام‌شده در روز گذشته اشتباه و در واقع چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بوده است، گفت: تا کنون تعداد کتاب‌های موجود در نمایشگاه مجازی کتاب ۱۹۶هزار و ۷۸۷ عنوان کتاب است که با سرعت در حال افزایش است. ۳۳هزار و ۷۴۰ سفارش ثبت شده و ۹۷هزار و ۸۰ نسخه کتاب تاکنون فروخته شده و ۳۵هزار و ۲۴۹ بسته به پست تحویل داده شده است. مبلغ کل فروش تا ساعت ۱۵ امروز بیش از ۸۴ میلیارد ریال است. بسته‌ها به بیش از ۵۰۰ شهر و ۳۱ استان ارسال شده. مشهد، قم و تهران بیشترین تعداد سفارش را داشته‌اند. همچنین تهران، اصفهان و خراسان رضوی بیشترین دریافت کتاب را داشتند. ناشران تهرانی بیشترین ارسال را در روز اول نمایشگاه داشتند. بیش از ۴۰۰ مرسوله به روستاها ارسال شده که بیشترین مربوط به مازندران است. دورترین مرسوله نیز مربوط به استان آذربایجان شرقی و شهر چابهار بوده. هزینه ارسال مرسولات روز اول یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال شده که بیش از ۷۷۰ میلیون ریال آن از محل یارانه بوده است. 

در این نشست درخصوص حضور رهبر انقلاب در نمایشگاه نیز از سخنگوی نمایشگاه کتاب سوال شد که او در این زمینه پاسخ قطعی ارائه نکرد. 

او همچنین علت حضور نداشتن رئیس‌جمهور در مراسم افتتاحیه امسال را حضور در جلسات ستاد تنظیم بازار عنوان کرد.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ / ۱۸:۲۴
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 1401022214747
  • خبرنگار : 71626