شهر باستانی جولیان در گذر زمان

شهر پارتی جولیان در آبدانان با انبار و سفال‌های نخودی‌اش حکایت از دورانی دور دارد.

شهر باستانی «جولیان» در شهرستان آبدانان «جولیان» که نمادی از معماری باستان است در ۱۵ کیلومتری شهرستان آبدانان استان ایلام قرار دارد، نام محلی این شهر "ژیلیو" در دامنه کبیرکوه و روستای چم‌کبود از توابع شهرستان آبدانان با قدمتی بیش از ۱۵۰۰ سال، سندی بر قدمت تاریخی شهرستان آبدانان است. این شهر تاریخی به فاصله ۳ کیلومتری از این روستا با جاده دسترسی بین مزارع واقع شده و یکی از مشخصه‌های اصلی معماری ایران باستان در این منطقه قرار دارد.
 جولیان به معنی خانه زندگی و آب به عنوان یکی از عناصر مقدس و مورد نیاز مردم زاگرس میانی از جمله مردم شهر جولیان بوده است.
شهر باستانی «جولیان» در بخش مرکزی آبدانان، از شمال به ارتفاعات کبیرکوه، از جنوب به زمین‌های کشاورزی، از شرق به دره‌ی جولیان و از غرب به دره آبکند و زمین‌های کشاورزی منتهی می‌شود.
دکتر حبیب‌الله محمودیان باستان‌شناس ایلامی و استاد دانشگاه در این خصوص به خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: شهر باستانی معروف به جولیان در محوطه وسیعی در دامنه غربی ارتفاعات کبیرکوه و در فاصله ۵ کیلومتری روستای «چم‌کبود» آبدانان واقع شده است.
وی گفت: وجود آثار متعدد، گستردگی بناها و تأسیسات مختلف مورد نیاز یک سکونتگاه عمده، وجود این شهر باستانی را تأیید می‌کند. آتشگاه بزرگ شهر، آب‌انبار، شبکه آب‌رسانی و بناهایی با کاربردهای مختلف اهمیت این شهر را می‌رساند.در بلندی‌های شرقی مشرف بر شهر، دژبناهایی با کاربردهای وجود این شهر باستانی را تأیید می‌کند.
محمودیان ادامه داد: وجود آب، زمین‌های حاصلخیز، جنگل بلوط و پناهگاه طبیعی کبیرکوه شرایط مناسبی برای وجود چنین شهری ایجاد کرده است. شواهد نشان می‌دهد بیشتر ساختمان‌های این منطقه دارای ابعاد یکسانی و دارای نقشه واحد بوده‌اند.
این باستان‌شناس خاطرنشان کرد: سفال‌های نخودی و قرمز خشن، چرخ‌ساز با نقش افزوده و در موارد متععدد با شاموت شن‌ریزه در این شهر باستانی دیده شده است، همچنین نمونه‌هایی از تیغه‌های سنگی در سطح این محوطه ملاحظه شود. سفال‌های موجود در منطقه نشان می‌دهد شهر متعلق به دوره تاریخی احتمالاً پارتی است البته تیغه‌های سنگی قدمت بیشتر این شهر را نشان می‌هد. همچنین شواهد و مواد فرهنگی دوره اسلامی نیز در این محوطه دیده می‌شود.
وی افزود: بنای دژ جولیان بر روی تپه‌ای طبیعی به ارتفاع ۳۰۰ متر در حاشیه شمال شرقی شهر باستانی جولیان ایجاد شده است. دیوار دژ با استفاده از سنگ و کلوخ و ملات گچ و نیز قلوه سنگ‌های محل، بر آبریز پیرامون سطح تپه ساخته شده است. ارتفاع دیوارها به ۲ متر می‌رسد و تزئینات دیوار به صورت کنگره‌ای است. احتمالاً قدمت دژ نسبت به بناهای شهر باستانی جولیان قدمت بیشتری داشته باشد.
بنای دژ بر روی تپه ای متصل به کوهپایه های جنوب غربی کبیرکوه و مشرف بر بر جولیان ساخته شده است، چشمه جوشان جولیان هم بر شمال این اثر جاری است.
از تاریخچه بنا اطلاعات مکتوب در دست نیست این دیوار بر محوطه نسبتاً وسیع پیرامون اشراف دارد.
شهر تاریخی و قلعه جولیان با شماره های ۲۷۱۶۰ و ۲۶۸۸۵ در سال ۱۳۸۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۸ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۳:۳۵
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1401012816619
  • خبرنگار : 71299