محمدجواد خاکزاد رستمی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه اجرای الگوی کشت یکی از ضرورتهای بخش کشاورزی است، گفت: در کشورهای دیگر، ابتدا آمایش سرزمین انجام میشود و بعد از شناسایی و مطالعه استعداد اراضی و تقسیمبندی آن، الگوی کشت اجرایی میشود.
وی ادامه داد: اینکه تاکنون موفق به اجرای الگوی کشت نشدهایم، به دلیل این است که آمایش سرزمین به درستی انجام نشده است. ۵۰ سال است که بحث آمایش سرزمین مطرح می شود ولی هنوز به درستی انجام نشدهاست و این موضوع در حال حاضر یکی از بزرگترین چالشهای بخش کشاورزی است.
مشاور نظام صنفی کشور اضافه کرد: باید پیش از اجرای الگوی کشت منطقه مطالعه شود، میزان آب سفرههای زیرزمینی، روانابها، بارندگی، اقلیم، مردم منطقه، سطح دانش آنها و کشت سنتی منطقه بررسی شود و با توجه به همه این موارد بگوییم که بهترین کشت هر منطقه چیست.
وی تصریح کرد: در کشور ما بنا بر این است که الگوی کشت را بر حسب نیاز باشد. مثلا میگوییم گندم محصول استراتژیک است و باید کاشته شود، زیرا اگر کاشته نشود، ممکن است با کمبود آن مواجه شویم. کاری به این نداریم که آیا منطقه توان اکولوژیک تولید آن محصول را دارد یا خیر.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی مازندران در پاسخ به این سوال که آیا کشت قراردادی میتواند آغاز بر اجرای طرح الگوی کشت باشد، گفت: کشت قراردادی با الگوی کشت ارتباط چندانی ندارد و بیشتر بر موضوع بخش زنجیره ارزش تمرکز دارد. یعنی از تولید تا مصرف به گونهای باشد که تولیدکننده، بازاررسان و مصرف کننده ضرر نکنند، به اندازه ارزش کاری که انجام می دهند، سهم داشته باشند و محصولی که تولید میشود از بین نرود.
مشاور نظام صنفی کشور در پایان گفت: مطالعات جزیرهای، جسته و گریخته بسیاری دراین بخش داریم. تنها راهی که میتوانیم به الگوی کشت درست دسترسی داشته باشیم این است که علاوه بر ساماندهی این مطالعات و انسجام آنها مانند کشورهای دیگر عمل کنیم. یعنی ابتدا منابع شناسایی و مطالعه شود. دسته بندی صورت بگیرد. بر روی آنها تحلیل شود و در نهایت طرح اجرایی شود.
انتهای پیام