در سومین همایش ملی انجمن سنجش‌ازدور زمین‌شناختی ایران عنوان شد

لزوم ایجاد مقطع دکتری رشته‌ سنجش‌ از دور زمین‌شناختی

در نخستین روز از برگزاری همایش ملی انجمن سنجش‌ از دور زمین‌شناختی ایران به میزبانی دانشگاه شهید چمران اهواز، متخصصان این حوزه بر لزوم ایجاد مقطع دکتری رشته‌ی سنجش‌ازدور زمین‌شناختی تأکید کردند.

به گزارش ایسنا، گروه سنجش‌ از دور و جی‌آی‌اس(GIS) دانشکده‌ علوم زمین دانشگاه شهید چمران اهواز، ۲۷ و ۲۸ بهمن‌ماه ۱۴۰۰ میزبان برگزاری همایش ملی انجمن سنجش‌ از دور زمین‌شناختی ایران است.

دکتر علی‌محمد آخوند علی، سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز در آیین گشایش این همایش که به صورت مجازی برگزار شد، با تقدیر از برگزارکنندگان این همایش علمی بیان کرد: هم‌زمان با همه‌گیری بیماری کرونا در کشور فضای مجازی بستری را فراهم آورد تا اندیشمندان حوزه‌های مختلف علمی از این طریق گردهم آمده و با وجود برخی کاستی‌ها به توسعه‌ی دانش بپردازند.

وی با اشاره به اهمیت و جایگاه رشته‌ سنجش‌ از دور و جی‌آی‌اس(GIS) در بسیاری از صنایع تصریح کرد: مرکز سنجش‌ از دور دانشگاه شهید چمران اهواز سال ۱۳۸۰ در این دانشگاه افتتاح شد و به دلیل گستردگی فعالیت‌ها از سال ۱۳۸۵ به‌عنوان گروه آموزشی با دو رشته‌ سنجش‌ از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی(گرایش آب‌وخاک) و سنجش‌ از دور زمین‌شناختی در دانشکده‌ علوم زمین فعالیت علمی، آموزشی و پژوهشی خود را آغاز کرد.

سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز تأکید کرد: علم سنجش‌ از دور از سویی به بررسی کهکشان‌ها می‌پردازد و در جایگاهی دیگر با تیزبینی درون یک‌ ذره را به محققان نشان می‌دهد. در سال‌های گذشته این علم توانسته مسائل مهم حوزه‌های مختلفی از جمله زمین‌شناختی، منابع آب، هیدرولوژی، سیل، امنیت، ثبت اموال و اسناد، برنامه‌ریزی الگوی کشت و امنیت غذایی و… را بررسی و تجزیه‌وتحلیل کند و با پیشرفتی هم‌ گام دیگر علوم بر داشته‌های خود بیفزاید.

دکتر حجت‌الله رنجبر، رئیس انجمن سنجش‌ از دور زمین‌شناختی ایران نیز در این همایش ملی تأکید کرد: پس از ارسال اولین ماهواره‌ی سنجش‌از دور منابع زمینی به فضا که بعدها «لندست» نام گرفت، دریچه‌ جدیدی به روی زمین‌شناسان گشوده شد و در طراحی لندست‌های بعدی نقش اساسی داشتند.

وی با اشاره به گسترش دانش سنجش‌ از دور زمین‌شناختی در کشور و لزوم تشکل انجمن برای این حوزه، بیان کرد: زمین‌شناسان، متخصصان این رشته هستند و از دانش سنجش‌ از دور برای مطالعات زمین‌شناختی و اکتشاف استفاده می‌کنند؛ به همین منظور گروهی از متخصصان این رشته‌ نوپا در ابتدا گرایش "سنجش‌ از دور زمین‌شناختی" را در دانشگاه‌های کشور راه‌اندازی کردند و سپس در سال ۱۳۹۵ انجمن سنجش‌ از دور زمین‌شناختی ایران راه‌اندازی شد.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود از تدوین چشم‌انداز پنج‌ ساله و تدوین اهداف و راهبردهای انجمن، برگزاری کارگاه‌های آموزشی، برگزاری سخنرانی‌های علمی، مشاوره و ارائه‌ خدمات تخصصی به سازمان‌ها و شرکت‌ها، شرکت در مجامع انجمن‌های علمی کشور، رایزنی و اقدامات لازم برای ثبت مجله‌ی علمی سنجش‌ از دور زمین‌شناختی و… به‌ عنوان مهم‌ترین فعالیت‌های انجمن سنجش‌ از دور زمین‌شناختی ایران نام برد.

وی عنوان کرد: کمبود افراد متخصص در رشته‌ی سنجش‌ازدور زمین‌شناختی، نبود دوره‌ی دکتری این رشته در دانشگاه‌های کشور، تدریس درس‌های مرتبط با سنجش‌ازدور زمین‌شناختی از سوی افرادی دارای تخصص‌های دیگر، انتقال نیافتن صحیح دانش فنی، انجام پروژه‌های سنجش‌ازدور زمین‌شناختی از سوی افراد دارای دانش سطحی در این زمینه، نبود امکانات آزمایشگاهی لازم در دانشگاه‌ها و نداشتن مجوزهای لازم برای نرم‌افزارهای پردازش، از مشکلات این حوزه‌ی علمی است.

دکتر نصرالله کلانتری، رئیس دانشکده‌ علوم زمین دانشگاه شهید چمران اهواز نیز در این همایش گفت: اندیشمندان حوزه‌ سنجش‌ از دور زمین‌شناختی، علوم مرتبط با درون زمین تا کهکشان را ارزیابی می‌کنند. سنجش‌ از دور زمین‌شناختی دانش و علمی نوپا است که از سال ۱۹۶۰ پیشرفت آن آغاز شده است و خوشبختانه در کشورمان نیز بسترهای لازم برای اشتغال‌زایی آن فراهم شده است.

دکتر کلانتری خاطر نشان کرد: امروزه بسیاری از دانش‌آموختگان این رشته توانسته‌اند نقش مؤثری در توسعه‌ علومی از جمله اکتشاف منابع آب، نفت و گاز، علم جی‌آی‌اس (GIS)، کشاورزی و… بازی کنند و این مسئله تأکیدی بر لزوم راه‌اندازی مقطع دکتری این رشته در دانشگاه‌ها است.

دکتر مصطفی کابلی‌زاده، دبیر علمی سومین همایش ملی انجمن سنجش‌ازدور زمین‌شناختی ایران نیز بیان کرد: امروزه بیش‌از پیش شاهد بهره‌گیری از دانش این رشته در توسعه‌ی صنعت، کشاورزی، مدیریت بحران و… هستیم. علم سنجش‌ از دور یکی از علوم کاربردی در شناسایی پدیده‌ها و عوارض سطح زمین و زیرسطحی است و استفاده هم‌زمان از دو «علم سنجش‌ از دور» و «زمین‌شناسی» زمینه‌ی توسعه و شکوفایی این دو رشته را فراهم خواهند آورد.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به ارسال ۵۴ مقاله به دبیرخانه‌ سومین همایش ملی انجمن سنجش‌ از دور زمین‌شناختی ایران، گفت: از این تعداد ۴۶ مقاله پذیرفته شده است که ۲۸ مقاله به‌صورت سخنرانی و ۱۸ مقاله به‌صورت پوستر ارائه می‌شود.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲۸ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۶:۲۹
  • دسته‌بندی: آموزش
  • کد خبر: 1400112821797
  • خبرنگار : 71452

برچسب‌ها