به گزارش ایسنا و به نقل از وبسایت رسمی "دانشگاه سایمون فریزر"(SFU) کانادا، پژوهشگران یک ربات شبه انسان را برای بررسی فشار خون بیماران به کار گرفتهاند. این ربات فقط با لمس کردن میتواند فشار خون را اندازهگیری کند.
این پژوهش نشان میدهد که رباتها چگونه میتوانند وظایف اولیه مربوط به مراقبتهای بهداشتی را در شرایط خاص، از جمله در مناطق دورافتاده یا در شرایطی مانند زمان همهگیری که حداقل تماس با شخص باید صورت بگیرد، انجام دهند.
پژوهشگران با تقلید از مکانیسمهای حرکت زالو و استفاده از آن در طراحی حسگرهای قابل چاپ سهبعدی، جایگزینی برای روش سنتی بررسی فشار خون ارائه دادهاند. این حسگرهای الهامگرفته از زالو را میتوان روی نوک انگشتان یک ربات شبه انسان قرار داد.
"وو سو کیم"(Woo Soo Kim)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: الکترود مورد استفاده ما، ویژگیهای منحصر به فردی مانند مکش را دارد که از طبیعت الهام گرفته شده است. ما دریافتیم که زالوها علاوه بر داشتن مکانیسمهای پیچیده و ویژگی چسبندگی، دارای توانایی مکش و بدن قابل انبساط هستند. اندامهای آن به طور مناسب منبسط و منقبض میشوند تا چسبندگی بهتری به بدن قربانی خود داشته باشند. ما با بررسی این موضوع متوجه شدیم که حسگر ما نیز میتواند به حرکات مشابهی دست یابد و همچنین سفارشیسازی شود.
این حسگرها که روی نوک انگشتان ربات قرار گرفتهاند، میتوانند روی قفسه سینه بیمار قرار بگیرند. فشار خون با ترکیب دادههای مربوط به نوار قلب و "فتوپلتیسموگرام" (photoplethysmogram) مورد بررسی قرار میگیرد که به ترتیب توسط حسگرهای روی انگشتان هر دست ثبت و کنترل میشوند.
سیگنالهای به دست آمده از حسگرها، با استفاده از الگوریتمهای از پیش تعیینشده میتوانند فشار خون بیمار را بدون استفاده از فشارسنج دیجیتال بررسی کنند.
پژوهش قبلی کیم، برنامهریزی رباتهای حسگر برای اندازهگیری سایر سیگنالهای فیزیولوژیکی انسان مانند سیگنالهای مربوط به ضربان قلب، دما و تعداد تنفس را شامل میشد.
کیم گفت: فناوری رباتیک، روشی امیدوارکننده را برای کاهش خطر و بهبود اثربخشی و کیفیت مراقبت از بیمار به عنوان فناوری مراقبت از راه دور متمرکز ارائه میدهد.
این گروه پژوهشی، آزمایشهای بیشتری را برای فرآیند جدید مورد استفاده خود برنامهریزی میکنند و در حال توسعه نسل بعدی حسگرها هستند که امیدوارند به کاربرد این روش در حوزه زیستپزشکی منجر شوند.
بررسی فشار خون، یک روش تشخیص پزشکی ضروری برای شناسایی بسیاری از بیماریهای مزمن و بررسی سلامت کلی است. استفاده از رباتهای حسگر در سیستمهای مراقبت بهداشتی، مزایای قابلتوجهی دارد زیرا این رباتها میتوانند به کارکنان مراقبتهای بهداشتی، در نظارت بر علائم حیاتی بیمار کمک کنند و در عین حال محیطی دوستانه را برای بیمارانی که ممکن است نیاز به ایزوله شدن داشته باشند، به وجود آورند.
کیم باور دارد که فناوری رباتیک در آینده میتواند پلی را بین پرسنل پزشکی و بیماران فراهم کند و نقشی اساسی در مراقبتهای بهداشتی از راه دور داشته باشد.
این پژوهش، در مجله "npj Flexible Electronics" به چاپ رسید.
انتهای پیام