داستان کشف محل شهادت حسن باقری

آدرسِ دیدگاهی که شاهد آخرین تلاش‌های شهید باقری و یارانش بود، کم کم در هیاهوی جنگ گم شد. پس از چند سال، دیگر کسی نمی دانست حسن باقری، مجید بقایی، توکل قلاوند، مجتبی مؤمنیان و تقی رضوانی در کدام نقطه از فکّه به شهادت رسیده‌اند.

به گزارش ایسنا، با اتمام عملیات «محرم» در ۱۰ آبان سال ۱۳۶۱ فرماندهان سپاه ارتش به اتفاق آرا ادامه منطقه عملیات محرم را برای عملیات «والفجر مقدماتی» تعیین کردند اما، حسن باقری با توجه به گزارش‌ها، نتیجه شناسایی‌ها را برای انجام عملیات در آن منطقه کافی نمی‌دانست. گزارش نیروهای شناسایی حکایت از آن داشت که آنها پس از عبور از رمل‌ها با همه مشکلاتش تازه به دشتی می‌رسیدند که عراقی‌ها در آن دو ردیف کانال کنده؛ قبل کانال، بین دو کانال و بعد کانال، سیم خاردار,، مین و آب انداخته بودند. در رمل‌ها هم کمین به جلو می‌فرستادند.

برای همین حسن باقری برای رسیدن به اطمینان، خودش به شناسایی رفت. فردای آن روز، آن شناسایی انجام شد. آن روز فرماندهان سپاه وقت ملاقات با امام(ره) گرفته بودند. علاوه بر حسن باقری، مجید بقایی، محمد باقری، مرتضی صفاری، مجتبی مؤمنیان، توکل قلاوند، امیر پالاش و محمد تقی رضوانی به سمت فکه حرکت کردند. نیروی های دشمن متوجه حضور آنها در منطقه شدند و با خمپاره موقعیت آنها را مورد هدف قرار دادند. حسن باقری و تعدادی از همرزمانش در این موقعیت به هشادت رسیدند.

پس از شهادت شهیدان  آدرسِ دیدگاهی که شاهد آخرین تلاش‌های او و یارانش بود، کم کم در هیاهوی جنگ گم شد. پس از چند سال، دیگر کسی نمی دانست حسن باقری، مجید بقایی، توکل قلاوند، مجتبی مؤمنیان و تقی رضوانی در کدام نقطه از فکّه به شهادت رسیده‌اند. ۳۴ سال بعد، گروهی از علاقمندان حسن باقری زیر نظر فتح‌الله جعفری راهی فکّه شدند تا شاید بتوانند موفق به کشف محل شهادت شوند.

عملیات جستجو از اسفند ۱۳۹۴ آغاز شد. مهدی امیریان که مسؤولیت تیم جستجو را برعهده داشت، ماجرای کشف یادمان شهید حسن باقری را این‌گونه روایت می کند: «برای کشف یادمان، سفرهای متعددی به فکّه داشتیم.در برخی از این سفرها سردار مرتضی صفاری و آقای رضا پالاش که هر دو از جاماندگان آن حادثه بودند، ما را همراهی می کردند، یکی دو نقطه را به عنوان محل های احتمالی یادمان مشخص کردیم، اما تحقیقات بیشتر و به خصوص راهنمایی های سردار محمد باقری، نشان داد که به خطا رفته ایم، اما پیگیری و جستجو در روزهای ابتدایی آبان ۱۳۹۵ جواب داد و ما موفق به کشف یادمان شهید حسن باقری شدیم. چند روز بعد، در نهم آبان ماه، این کشف، به تأیید نهایی رسید و بلافاصله مراحل ساخت امکاناتِ آن آغاز شد.»

بنابر اعلام سردار دریادار پاسدار علی فدوی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سال آینده روز نهم بهمن مصادف با سالروز شهادت حسن باقری، به‌عنوان روز اطلاعات عملیات در سپاه نام‌گذاری خواهد شد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۱ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۰:۴۶
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 1400111107879
  • خبرنگار : 71451