به گزارش ایسنا، ایران از آبان ۱۳۹۸ عضویت آزمایشی خود را در اتحادیه اقتصادی اوراسیا آغاز کرده که بناست سه سال دوام داشته باشد و پس از آن دو طرف بر سر عضویت دائم به جمع بندی برسند. ایران در ماههای گذشته اعلام کرده که بحث تجارت آزاد با اعضای اوراسیا را نیز به شکل جدی دنبال میکند.
با وجود کاهش آمار تجاری ایران در سال گذشته تحت تاثیر کرونا، توافق تجاری با اوراسیا موجب شد که تجارت با این منطقه کاهش کمتری پیدا کند و در سال جاری نیز پس از بهبود نسبی شرایط، افزایش تجارت با اوراسیا بالاتر از میانگین کشوری بوده است.
براوردها نشان میدهد که تا پایان آذر ماه امسال، تجارت کالایی ایران و اوراسیا حدود ۲.۲ میلیارد دلار با وزن تقریبی ۴.۹ میلیون تن بوده است. از این مقدار ۲.۹ میلیون تن به ارزش ۱.۳ میلیارد دلار ارزش واردات ایران و ۲.۱ میلیون تن معادل ۸۷۸ میلیون دلار، مربوط به صادرات ایران به اوراسیا بوده است.
در این مدت ارزش تجارت ایران با اوراسیا نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایشی ۳۳ درصدی را تجربه کرده که ۲۴.۵ درصد آن مربوط به افزایش واردات و ۸.۷ درصد آن مربوط به صادرات بوده است. در این مدت صادرات ایران حدود ۱۹ درصد و واردات ایران حدود ۴۴ درصد افزایش یافته است. از لحاظ وزنی نیز صادرات ایران سه درصد و واردات ۱۲ درصد افزایش یافته است.
در این مدت به جز روسیه، تراز تجاری ایران در معامله با دیگر اعضای اوراسیا مثبت بوده است اما با توجه به حجم بالای واردات از این کشور، در نهایت تراز کل تجاری ایران و اوراسیا نیز منفی شده است. در مقایسه با سال گذشته که تراز تجاری در ۹ ماهه منفی ۱۵۳ میلیون دلار بود، در سال جاری این عدد به منفی ۴۰۹ میلیون دلار رسیده که تضعیف ۱۶۸ درصدی را نشان میدهد.
در این مدت بیشترین حجم تجارت ایران در اوراسیا با روسیه و کمترین آن با بلاروس بوده است.
روسیه به تنهایی سهمی ۴۹ درصدی از صادرات و ۹۵ درصدی از واردات را به خود اختصاص داده است. ایران در طول این مدت به روسیه ۴۳۳ میلیون دلار صادرات داشته اما در عوض ۱.۲ میلیارد دلار کالا نیز از این کشور وارد کرده است.
در میان کالاهای اصلی صادراتی ایران به اوراسیا، پسته، پلی استیرن، کیوی، فلفل فرنگی و میلههای آهنی یا فولادی قرار دارند و در جدول واردات نیز گندم، روغن دانه آفتاب گردان، جو، چوب اره شده و ذرت دامی قرار دارند.
انتهای پیام