با این حال این منابع تجدیدناپذیر مورد بی مهری قرار گرفته اند؛ به گونه ای که اکنون چاه های مجاز و غیرمجاز مانند زالو به جان این سفره ها افتاده و شیره جان آن ها را میمکند و از طرف دیگر اکثر اعتبارت بخش آب به سمت آبهای سطحی و ذخیره سازی آنها متوجه است.
خراسان شمالی یکی از استان هایی است که هم اکنون خشکسالی و کم آبی در آن بیداد می کند بطوریکه در حال حاضر از ۱۱ دشت موجود در این استان هشت دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی است و شرایط کنونی استان به گونه ای است که خراسان شمالی هر ساله با ۷۰ میلیون مترمکعب کسری آب مواجه می شود.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: تعداد چاه های غیرمجاز شناسایی شده در این استان ۴۱۰۰ حلقه است.
وحید واسطه در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: میزان برداشت آب از این چاه ها ۳۶ میلیون متر مکعب است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا این شرکت با وجود اینکه چاه های غیرمجاز را شناسایی کرده اقدام به مسدود کردن تمامی آن ها نمی کند؟ بیان کرد: برای مسدود کردن چاه های غیرمجاز نیاز به اعتبار داریم که متاسفانه برای تامین اعتبار لازم با کمبود مواجه هستیم.
واسطه افزود: به طور متوسط برای مسدود کردن یک چاه غیرمجاز به اعتبار پنج تا هفت میلیون تومان نیاز است.
وی با بیان اینکه بخشی از اعتبار لازم برای مسدود کردن چاه های غیرمجاز از محل طرح تعادل بخشی انسداد چاه های غیرمجاز تامین می شود، ادامه داد: سالانه از محل این اعتبار مبلغ ۱۰ میلیارد تومان در نظر گرفته می شود که میزان اختصاص آن سه تا چهار میلیارد تومان است.
این مقام مسئول تصریح کرد: البته اعتبار مذکور فقط برای انسداد چاه های غیرمجاز نیست بلکه برای انجام کارهای دیگر همچون نصب کنتور، گروه های گشت و ... نیز هزینه می شود در نتیجه این اعتبار کفاف مسدود کردن تمامی چاه های غیرمجاز را نمی دهد.
وی تاکیدکرد: منابع داخلی شرکت از دیگر اعتباراتی که می توان برای مسدود کردن چاه های غیرمجاز استفاده کرد.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی با بیان اینکه حفر چاه های غیرمجاز یک فرآیند پویا است، گفت: هر چقدر این شرکت چاه های غیرمجاز را مسدود می کند از سوی دیگر شاهد حفر چاه های غیرمجاز جدید است.
وی مباحث اجتماعی را از دیگر مشکلات بر سر راه مسدود کردن چاه های غیرمجاز در این استان دانست.
این مقام مسئول گفت: این استان هر ساله با ۷۰ میلیون مترمکعب کسری آب زیرزمینی مواجه است و از ابتدای تشکیل استان تاکنون یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون مترمکعب میزان کسری مخازن آب های زیرزمینی است.
وی از صرفه جویی ۸۵۰۰۰ متر مکعبی آب در این استان با مسدود شدن تعدادی از چاه های غیرمجاز طی امسال خبر داد و افزود: صرفه جویی این میزان آب با مسدود شدن ۳۵ حلقه چاه غیرمجاز در سال جاری محقق شده است.
واسطه با بیان اینکه روند حفر چاه های غیرمجاز در این استان به علت بروز خشکسالی ها افزایشی است، ادامه داد: حفر چاه های غیرمجاز طی امسال نسبت به سال گذشته ۲.۵ درصد افزایش داشته است.
وی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد از چاه های آب موجود در استان متعلق به بخش کشاورزی هستند، اظهارکرد: سه هزار و ۳۸۰ چاه آب مجاز در استان وجود دارد که بیش از یک هزار چاه کشاورزی در استان چاه برقی بوده که کنتور هوشمند بر روی آن نصب است.
واسطه افزود: بنابراین هرگونه اضافه برداشتی که از چاه های برقی کشاورزی در استان انجام شود، محاسبه خواهد شد.
انتهای پیام