یک کارشناس آب:

وزارت نیرو تعهدات سرشاخه‌ها را انجام نداده است

یک کارشناس آب گفت: وزارت نیرو تمام تعهدات انتقال آب به قم را انجام داد ولی تعهدات سرشاخه‌ها را انجام نداده که آب جایگزین مناطقی که بخاطر قمرود خشک شدند را تامین کند.

مهندس محمدتقی توکلی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ۷۵ درصد سطح جغرافیایی لرستان کوهستان بوده و بقیه استان را دشت و کوهپایه تشکیل می‌دهد.

وی ادامه داد: منابع آب لرستان تحت تاثیر بارش و ذوب برف است، شیب‌ها تند و به همین خاطر بیشتر بارش‌ها به صورت روان آب از طریق رودخانه‌ها و زهکش‌ها از استان خارج می‌شود.

توکلی اضافه کرد: چون ضخامت آبرفت در دشت‌ها کم است افزایش و یا کاهش بارندگی به سرعت تاثیرگذار است، لذا لرستان یکی از استان‌هایی است که خیلی سریع تحت تاثیر خشکسالی قرار می‌گیرد.

خشکی رودخانه کشکان در طول تاریخ سابقه نداشته است

 این کارشناس حوضه آب با بیان اینکه رودخانه کشکان در طول تاریخ سابقه نداشته خشک شود و سوال اینجاست چرا خشک شده است؟ بیان کرد: خشکسالی در لرستان تاثیر گذاشته و ذخایر آبی و تخلیه منابع آبی از سازندهای سخت و چشمه‌ها  کاهش یافته است.

توکلی اضافه کرد: در لرستان مصرف آب در بالادست افزایش یافته و کشاورزی آبدوست نظیر برنج در این استان چندین برابر شده و با توجه به اینکه اقتصاد و معیشت کشاورزان پایین است کشاورزی خود را توسعه می‌دهند و این سبب شده حق پایین دست تضییع شود.

وی با اشاره به اینکه هنگامی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان بودم کل استان را برای توسعه منابع آب بررسی کامل کردیم، گفت: به عنوان آمایش آب و با همکاری معاون عمرانی وقت و با محوریت آب منطقه‌ای لرستان از جهاد کشاورزی، منابع‌ طبیعی، سازمان مدیریت، محیط زیست و هواشناسی خواستیم که همکاری کنند.

توکلی ادامه داد: با کل کارشناسان مشورت و آنان نظرات خود را ارائه دادند و مطالعاتی انجام و در نهایت سندی تحت عنوان ۱۰۰ سد خاکی برای لرستان تدوین شد که ۳۳ سد ذخیره‌ای و مابقی سدهای آبخیزداری، تغذیه مصنوعی، جلوگیری از فرسایش خاک و ... بودند.

این کارشناس آب بیان کرد: سند مذکور در شورای توسعه استان تصویب و در وزارت نیرو به عنوان سند شناسایی شد و مطالعات حدود ۱۶ و ۱۷ سد شروع و اجرایی شدند که برخی از آنها شامل ایوشان، مروک، حوضیان، خان‌آباد و ... حاصل آن تلاش‌هاست.

سدهای لرستان در کش و قوس اجرا و اعتبارات گیر کرده است

توکلی افزود: ما می‌توانیم با احداث سد آب تولیدی را مهار و از تخلیه آن به خارج از استان جلوگیری کنیم یعنی در فصول بارش آب را نگه داریم و در فصل خشک سال کشاورزی را انجام دهیم.

وی با بیان اینکه معشوره مهم‌ترین سد لرستان محسوب می‌شود، ادامه داد: مابقی سدها در کش و قوس اجرا و اعتبارات گیر کرده و به بهره‌برداری نرسیدند.

این کارشناس آب اضافه کرد: چنانچه تمام سدهای استان اجرایی شوند، لرستان پکیجی در خصوص برنامه‌ریزی منابع آب در تمام مصارف شرب، کشاورزی و صنعت دارد و اقتصاد خود را شکوفا می‌کند البته مدیریت جزیره‌ای و پراکنده  و عدم هماهنگی دستگاه‌ها، سبب شده که به این هدف نرسیم و مدت اجرای طرح‌های آبی طولانی شوند.

انتقال آب از سرشاخه‌های دز به قم مصیبت بزرگ لرستان

توکلی بیان کرد: متاسفانه مدیران ما طرح‌های جایگزین خسارات ناشی از اجرای طرح انتقال آب به قم و سایر شهرهای مرکزی را پیگیری نکرده و علیرغم بهره‌برداری آب در مناطق مقصد منافع مردم در مبدا طرح نادیده گرفته شده که خود مصیبت بزرگی محسوب می‌شود و وزارت نیرو تمام تعهدات انتقال آب به قم  و تعهدات سرشاخه‌ها را انجام نداد و باعث شد که منابع آب منطقه شرق الیگودرز بخاطر قمرود خشک شوند.

وی تصریح کرد: متاسفانه با اجرای قمرود ۱۶ روستای لرستان دچار خسارت شدند و  وزارت نیرو به تعهداتش عمل نکرد و منجر به مهاجرت برخی از این روستائیان شد و دولت وقت نیز در این قضیه کوتاهی کرد.

این کارشناس آب اظهار کرد: در حوضه آبریز دز ظرفیت بزرگی برای احداث سدهای برقآبی داریم و تاکنون مطالعات سدهای بختیاری، لیروک و زالکی انجام شده که در صورت احداث تاثیر زیادی در اقتصاد کشور دارند.

توکلی ادامه داد: زمانی که بارش از میانگین سالیانه کمتر باشد با مشکل کمبود آب مواجه می‌شویم و علت کاهش دبی آب رودخانه های استان به همین خاطر بوده و کشکان نمونه آن است.

استفاده از آب‌های زیرزمینی در لرستان تشدید شده و به حالت بحران درآمده است

وی با بیان اینکه هنگامی آب سطحی کم می شود استفاده از آب‌های زیرزمینی تشدید شده و به همین دلیل دشت‌های ما به حالت بحران درآمده‌اند، بیان کرد: متاسفانه لرستان در آینده در بحث آب‌های زیرزمینی وضعیت خوبی نخواهد داشت.

این کارشناس حوضه آب با بیان اینکه در لرستان با وجود پتانسیل بزرگ آب سطحی امکان بهره‌برداری بیش از ۳ میلیارد مترمکعب در سال را نداریم و مابقی ظرفیت منابع آب خارج از دسترس است  گفت: برای رسیدن به این هدف تکمیل سدها برای استحصال آب ضروری هستند.

توکلی افزود: لرستان دارای ۱۳ میلیارد مترمکعب منابع آب است که از این میزان پنج میلیارد متر مکعب مربوط به استان‌های همجوار و هشت میلیارد متر مکعب مربوط به لرستان است که بخش زیادی از این آب در دره‌ها و فواصل دور از جمعیت استان قرار دارد.

با احداث و تکمیل سدهای استان می‌توان به امر اشتغال در لرستان کمک شود

وی خاطرنشان کرد: از مجموع سه میلیارد مترمکعب آب در لرستان یک میلیارد متر مکعب مربوط به آب‌های زیرزمینی و مابقی آب‌های سطحی است.

این کارشناس آب اضافه کرد: با احداث و تکمیل سدهای استان می‌توان به امر اشتغال در لرستان کمک شود.

توکلی بیان کرد: برای تخصیص آب مطالعات لازم  انجام شده و می دانیم که در کجای استان آب وجود دارد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۳ آذر ۱۴۰۰ / ۰۹:۰۰
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1400090301959
  • خبرنگار : 50177