در نشست با جمعی از نویسندگان

قالیباف: مردم؛ تکیه‌گاه‌های اصلی کشور را، با دسته‌بندی‌های مختلف جدا کرده‌ایم

رئیس مجلس با تاکید بر این که زمانی که از انقلابی گری حرف می زنیم باید عدل و عقل و حرمت انسان ها در تصمیم های ما پیدا باشد گفت: در دوران دفاع مقدس رزمندگان عناصر اصلی بودند اما امروز و در جنگ اقتصادی، شهروندان و به صورت کلی مردم در تصمیمات مهم نیستند و درحالی که مردم تکیه گاه اصلی کشور هستند ما آنها را با دسته بندی های مختلف جدا کرده ایم.

به گزارش ایسنا، محمدباقر قالیباف  رئیس مجلس شورای اسلامی شامگاه روز گذشته (دوشنبه، اول آذر ماه) به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی در نشست صمیمی با جمعی از نویسندگان در مجلس حضور یافت.

قالیباف در این دیدار صمیمانه که بیش از ۴ ساعت و تا پاسی از شب به طول انجامید، گفت: در حوزه هنر، کتاب، کتابخوانی، موسیقی، سینما و غیره مصرف کننده بوده و تولیدکننده آن نیستیم اما به عنوان یک خدمتگزار از جنبه مدیریتی به موضوع فرهنگ نگاه می کنم.

در دفاع مقدس با فرهنگ به میدان جنگ رفتیم، نه با قدرت نظامی

وی در ادامه با بیان اینکه باید به یک سوال پاسخ داده و در گفتگوهای شفاف، حین گفتن چالش ها، راهکارها را نیز بیان کنیم، اظهار داشت: آینده نگری، تحلیل محتوایی و روندی و آسیب شناسی باید به گونه ای باشد که در نهایت راهکار و نقشه راه داشته باشد.

قالیباف در ادامه با بیان اینکه انقلاب ما انقلاب فرهنگی بود، تاکید کرد: مبنای این انقلاب نیز مردم بودند که آمدند و به آن عینیت بخشیدند. معجزه امام(ره) این بود که دین را از کنج حجره ها به وسط جامعه آورد آن هم در زمانی که همه تحلیل ها این بود که امکان آن وجود ندارد؛ اما قدرت فرهنگ نشان داد که دین این ظرفیت را دارد و شعار هم نیست.

وی افزود: در بخش دفاع مقدس نیز حتی به لحاظ مادی پیروز شده و نشان دادیم به همه خواسته هایی که خیلی ها در سال های پس از قطعنامه ادعا کردند که به آن نرسیده ایم هم رسیده ایم.

رئیس مجلس در این بخش با بیان این پرسش که آیا در جنگ، قدرت نظامی ما را نجات داد و آیا با موشک هایی که شهید طهرانی مقدم ساخت، جنگیده ایم، تاکید کرد: با گوشت و پوست و استخوان خود می گویم جز با اتکا به فرهنگ و باورهای خود، مقابل دشمن نجنگیدیم.

قالیباف در ادامه با اشاره به اظهارات یک تحلیلگر شبکه بی بی سی، یادآور شد: او می گفت «وقتی به یک طرف جبهه نگاه می کردیم تجهیزات و نیروی نظامی وجود داشت اما طرف دیگر، حتی حداقل امکانات و نیروهای انسانی را نیز نداشتند با این حال جبهه ایران پیروز بود ما فقط دیدیم وقتی کشته های ایران به شهرهای خود باز می گردند مجددا افراد دیگر از همان شهرها به جبهه می آیند و از مرگ نمی ترسند در حالی که طرف مقابل از مرگ می ترسید.»

رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه جنگ ما نیاز به گزافه گویی ندارد و یک واقعیت است، عنوان کرد: با چشم خود دیدیم یک نوجوان ۱۷ ساله تخریبچی در معبر افتاده و پایش قطع شده است و یک خرج آر پی چی هم پشت او بود که آتش گرفته بود و بالای هزار درجه هم حرارت داشت و پشت او را سوزانده بود اما وقتی خواستیم او را از معبر درآوریم می گفت به من دست نزنید فقط مراقب باشید این بخش از محور پاکسازی نشده، رزمندگان روی مین نروند. آیا آموزش و نظامی گری اینها را به او یاد داده است؟ آیا این به جز فرهنگ محرم و صفر و عاشورا است؟ آیا این به جز سنت های الهی است؟

قدرت ما باورهای مردم است/ بسیج در میدان دفاع مقدس معنا گرفت

وی  با بیان این که پس از انقلاب وقتی بسیج تشکیل شد، آن طور که باید جا نیفتاد و از زمانی جا افتاد که تولید فرهنگ کرد و آن زمان میدان دفاع مقدس بود، افزود: فرهنگی که در دفاع مقدس نهفته بود در حوزه آموزش نیز تبلور یافت؛ من هم ابتدای نظامی نبودم بلکه یک دانش آموز دبیرستانی بودم اما چه اتفاقی افتاد؟ یک افسر توپخانه برای اینکه وارد جنگ شده و یک توپ رها کند باید ۴ سال آموزش ببیند اما یک شهروند عادی بدون هیچ سابقه جبهه، ۴ هفته آموزش می بیند و در این زمان به اندازه ۴ سال آموزش و مهارت می بیند و حداکثر ۳ ماه بعد تبدیل به یک فرد موثر برای حضور در جنگ می شود و این همان فرهنگی است که گذشت، مدیریت و فرماندهی را آموزش می دهد.

قالیباف در ادامه با بیان اینکه قدرت ما باورهای مردم است که اگر دل به جمهوری اسلامی ندهند، هرچه موشک داشته باشیم فایده ای ندارد، این پرسش  را بیان کرد که «چرا به این شرایط رسیده ایم؟» و در پاسخ اظهار کرد: تصور می کنم به این دلیل است که همه کارهایی که مبتنی بر سنت های الهی بود کنار گذاشتیم. تا دوران دفاع مقدس مسیر را به درستی آمدیم اما بعد از آن در حوزه نظامی نیز هنوز می گوییم سه برابر دشمن باید آفند داشته باشیم، اما مگر زمان حصر آبادان که بنی صدر را که نه خودش را و نه مردم را باور داشت، حذف کردیم چه تحولی در حوزه نظامی رخ داد که حصر آبادان شکست، طریق القدس را انجام دادیم و بعد از آزادسازی خرمشهر شد؟

وی با تاکید بر این که در آن برهه تغییر نگاه و اتکا به سنت های الهی و مردم باعث تحول در جبهه شد، گفت: همه این اتفاقات پشت سر هم انجام گرفت لذا امروز باید این فرهنگ را که منجر به پیروزی می شد را حتی در سپاه تدریس کنیم.

رئیس مجلس تاکید کرد: مردم تکیه گاه کشور هستند درحالی که ما آنها را با دسته بندی های مختلف جدا کرده ایم.

وی ادامه داد:  زمانی که از انقلابی گری حرف می زنیم اگر در متن آن عدل و عقل نباشد و انسان ها حرمت نداشته باشند و اگر ما به عنوان مدیری سیاسی، حرف و دعواهای سیاسی و باورهای مختلف مردم را نپذیریم و نگاه عدل و عقل بر تصمیمات ما نباشد و جامعه آن را نبیند، در موضوعات ملی که در سرنوشت همه ما تأثیر دارد به سمت بی هویتی می رود و فرهنگ برای آن بی ارزش می شود.

مشکل اقتصاد امروز، مشکل فرهنگی است

قالیباف در ادامه با بیان اینکه امروز با مشکل فرهنگ اقتصادی مواجه هستیم، یادآور شد: در دفاع مقدس عنصر انسان و رزمندگان تنها موضوع مهم در جنگ بود اما آیا امروز شهروندان و مردم در تصمیمات مهم هستند و یا صرفا برای خالی نبودن عریضه به آنها نگاه می شود؟ به عنوان یک مدیر می گویم برای اصلاح شرایط، به ۲ موضوع نیاز داریم که یکی از آنها فناوری است؛ فناوری تحولی را ایجاد کرده که در این عصر هر مدیری باید درک دقیق و درستی از این بستر داشته باشد و تحولات عظیمی ایجاد کند و سامانه های ۱۱۰ پلیس و ۱۳۷ شهرداری یک نمونه آن است؛ فناوری سبک زندگی دیگری است که حتی فرهنگ را نیز تحت تأثیر قرار داده است.

رئیس قوه مقننه افزود: موضوع دیگری که مدیریت در ابعاد دفاعی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی،  محیط زیست که هر کدام از استراتژی های حکمرانی است به آن احتیاج دارد، فرهنگ است؛ و از قضا من معتقدم کار فرهنگی کار درازمدت نیست بلکه هم به لحظه جواب می دهد و هم تمدن سازی می کند، هرچقدر زحمت بکشید تا همان شب نتیجه آن را می بینید.

وی اضافه کرد: زمانی که به نیروی انتظامی رفتم در جلسات اول با فرماندهان در ماه نخست کاری از من پرسیدند برنامه شما برای نیروی انتظامی چیست؟ در آن جلسه گفتم که همه ما مدرسه رفته ایم و می دانیم که از دانش آموز می پرسیدند پدرت چه کاره است؛ من کاری می کنم که وقتی فرزند شما در مقطع ابتدایی در کلاس حاضر شد و معلم درباره شغل پدرش از او پرسید، پسر و دختر شما اضطراب نگیرد، لحظه شماری کند تا نوبتش شود و با افتخار بگوید پدر من پلیس است.

قالیباف اضافه کرد: دو ماه بعد از آن جلسه، در دانشگاه با جامعه شناسان صحبت کردم که پرسیدند در نیروی انتظامی قصد داری چه کنی که من گفتم قصد دارم رویکرد امنیت تهدیدمحور را به رویکرد «امنیت جامعه محور» تغییر دهم و از آن ها کمک خواستم؛ آیا این  جز فرهنگ است؟

مشکلات ما نبود پول و امکانات نیست؛ ضعف مدیریت است

رئیس مجلس یازدهم در ادامه با بیان اینکه امروز در اقتصاد در هر ۲۴ ساعت، ۵.۵ میلیون بشکه نفت در کشور مصرف می کنیم، اظهار داشت: کدام کشور دنیا نسبت به جمعیت خود این میزان انرژی مصرف می کند؟ نمی توان به آن اسراف هم گفت چرا که اسراف تنها دو تا سه برابر است اما ما چه میزان اضافه مصرف می کنیم! با احتساب قیمت هر بشکه نفت، حدودا سالی ۱۶۰ میلیارد دلار هزینه مصرف انرژی در کشور است. 

وی ادامه داد: اگر فقط به فرهنگ مصرف که اسراف را در اسلام حرام دانسته، توجه کنیم مشکلات حل می شود چرا که فرهنگ معنا و شاخصه دارد از این رو بدون شک می توانیم نصف این میزان مصرف را صرفه جویی کنیم. برای داشتن یک اقتصاد باثبات صرفا از طریق این یک قلم با ۷۰ میلیارد دلار می توان تثبیت پیدا کرد.

قالیباف در ادامه با تأکید بر اینکه باید این فرهنگ را داشته باشیم که برای مردم احترام قائل شده و آنها را عزیز بشماریم، عنوان کرد: مشکل ما پول و امکانات نیست؛ ضعف مدیریت یک مشکل مهم است. 

رئیس قوه مقننه در ادامه تصریح کرد: در زمانی که فرمانده ناجا بودم که گفتم آلودگی و ترافیک تهران قابل حل است که به من گفتند همه طرح هایت را کنار بگذار، در یکی از بخش ها به بستن کمربند ایمنی تأکید کرده ای اگر توانستی این موضوع را در فرصت ۶ ماهه اجرا کنی ما بقیه را می پذیریم و کمک می کنیم تا حل شود. من گفتم ۶ ماه وقت نمی خواهم شما ۲ ماه وقت بدهید و دستگاه نظارتی بگذارید تا ببیند اگر بالای ۷۰ درصد مردم کمربند بستند قبول کنید که سایر کارها را نیز انجام دهیم.

وی ادامه داد: در آن برهه بیش از ۸۰ درصد مردم ایران ظرف مدت ۴۵ روز با کار فرهنگی نظیر تولید فیلم، شعر، پلیس کودک، لباس و غیره این اقدام را جدی گرفتند.

رئیس مجلس در این زمینه در خاطره ای گفت: همان روزها بود که در محدود میدان ولیعصر(عج) بودم یک وانت نیسان دیدم که سپر و چراغ و ... نداشت و شن حمل می کرد و برای اینکه شن ها نریزد، چند کیسه سیمان پشت آن بسته بود. آن خودرو حتی در نداشت! و شیشه های جلوی آن نیز شکسته بود و تنها ۴ چرخ بود که راه می رفت و درحالی که حتی کمربند ایمنی هم نداشت اما دو سر یک پارچه را به گونه ای بسته بود که جای کمربند ایمنی عمل می کرد.

قالیباف اضافه کرد: آن پیرمرد به قانون احترام گذاشت و این یک فرهنگ است ، اما اینکه ماشین او کمربند ایمنی ندارد و آن مشکلات را داشت ضعف من مدیر است که باید ماشین او را عوض کنم اما نمی کنم و به این مسائل اهمیت نمی دهیم.

وی ادامه داد: این نوع نگاه به مردم و مشکلات شان، همان حرفی است که زمانی درباره ۴ درصد و ۹۶ درصد گفتم؛ حقوق او را نمی دهم، از او حمایت نمی کنم و سروقت ماشین او را عوض نمی کنم که این را نباید به حساب آن پیرمرد گذاشت؛ با این حال او با همان پارچه به فرهنگ آن زمان لبیک گفت.

در حوزه فرهنگ می‌توان با کمترین منابع مالی به بزرگ‌ترین منافع  دست پیدا کرد

رئیس مجلس اضافه کرد: ما به دین و کشور مدیون هستیم و هرکاری می کنیم و همه ناکارآمدی ها به پای دین نوشته می شود؛ اما معتقدم در حوزه فرهنگ با کمترین هزینه های مالی می توانیم به بزرگ ترین منافع دست پیدا کنیم.

بودجه فرهنگی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹، افزایش ۲.۵ برابری داشته است

رئیس مجلس با بیان اینکه همواره بر حوزه فرهنگ تأکید داشته ام، عنوان کرد: حداقل از نظر کمّی بودجه فرهنگی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹، ۲.۵ برابر افزایش داشته اما چون نقشه راه نداشته و در به کارگیری و استفاده از فرهنگ ناشیانه عمل می کنیم به نتیجه نمی رسیم و نیازمند کارِ گروهی و هماهنگی هستیم. همکاری سه قوه لازم است اما کافی نیست و زمانی که به هم افزایی تبدیل شد و مردم به آسایش رسیدند این همکاری و همدلی اثربخش است.

وی با بیان اینکه در حوزه کارکردی، رفتاری و مدیریتی مشکل داریم که می توان آن را حل کرد، بیان کرد: شما به عنوان فرماندهان جنگ فرهنگی و رسانه ای به ما راهکار و پیشنهاد ارائه کنید و ما در جلسه سران قوا که در کنار اقتصاد، موضوع فرهنگ را نیز مهم می دانیم، آن را مطرح می کنیم و می دانیم جنگ رسانه ای سخت تر از جنگ اقتصادی است. جنگ اصلی فرهنگ ما را مورد هدف قرار داده و شما فرماندهان آن هستید.

وی  در همین زمینه تاکید کرد: راه حل مشکلات اقتصاد ما نیز فرهنگ است.

قالیباف گفت: در زمان تصدی شهرداری تهران نیز آثار تفکر اجتماعی و مردم محوری را دیده اید. تخصص من تولید محتوا در این عرصه نیست اما هر کار فرهنگی به خصوص در حوزه کالبدی و ساخت و ساز بوده، کم نگذاشته ام. بیش از ۳۵۰ کتابخانه در این شهر ساخته شد و کتابخانه های تمام مدارس را تجهیز کردم و در کلاس های اول تا سوم ابتدایی  کتابخانه کلاسی ایجاد کردیم چون می دانستم هرچه در این حوزه سرمایه گذاری کنیم بعدا نتیجه را خواهیم دید.

رئیس قوه مقننه ادامه داد: همچنین باغ کتاب در کنار سایر سازه های عمرانی یکی از افتخارات این شهر است. اساس رویکرد ما محله محوری و توسعه اجتماعی بود و امروز نیز که در مجلس خدمت می کنیم صدای مردم هستیم و آمده ایم که برای مردم کار کنیم.

وی اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب نیز اولویت مجلس را اقتصاد و فرهنگ عنوان کردند. ما نیز به مردمی سازی معتقدیم و شما که اصحاب فرهنگ هستید باید بگویید چه کنیم.

وی در ادامه در پاسخ به سوال نویسنده ای درباره نگارش کتاب عنوان کرد: فرصت کتاب نوشتن در این حوزه ها را نداشته ام و چند جلد کتابی که دارم در حوزه تخصصی ام است اما هر کجا کار کردم مدیریت دانش کردم و همه تجربیات بنده ثبت و ضبط شده است و به خصوص از نیروی هوایی به بعد در حوزه کادرسازی هم تأکید داشتم.

قالیباف همچنین در پاسخ به سوال نویسنده دیگری درباره ارتباط با مجلس، عنوان کرد: شما باید با مجلس ارتباط برقرار کنید وقتی از هوشمندسازی می گوییم یعنی شرایطی فراهم باشد که هرزمان بتوانید وارد سایت مجلس شوید و جلسات کمیسیون ها در آنجا به صورت آنلاین در دسترس باشد و مردم بتوانند نظر بدهند. کمیسیون فرهنگی هم  باید از شما دعوت کند تا نظرات شما را بشنود.

رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب  با باور و قلم خود  برای حوزه فرهنگ به صورت کامل مایه گذاشتند اما وقتی پایین تر می آییم روش ها و کارها ضعیف می شود. ایشان با همین تقریظ نوشتن ها کمک مادی و معنوی می کنند و می گویند به هر طریقی می توانید کاری انجام دهید. اگر سرباز ایشان هستیم، مشی ایشان را دنبال کنیم. در حوزه فرهنگ چه کسی از ایشان کارشناس تر است؟

وی در پایان با بیان این که پیش قراولان فرهنگ شما نویسندگان هستید گفت: ما نیز همراه شما هستیم و معتقدیم فرهنگ دفاع مقدس می تواند اقتصاد را نیز مدیریت کند به شرط اینکه خداباوری، خودباوری و مردم باوری داشته باشیم.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲ آذر ۱۴۰۰ / ۱۱:۰۰
  • دسته‌بندی: مجلس
  • کد خبر: 1400090201199
  • خبرنگار :