به گزارش ایسنا، بنابر اعلام دانشور شیمی، آزمایشگاههایی که برای تحقیقات علمی مورد استفاده قرار میگیرند، به دلیل نیازهای متفاوت متخصصان در زمینههای مختلف علوم و مهندسی، اشکال مختلفی دارند.
یک آزمایشگاه فیزیک ممکن است شامل یک شتابدهنده ذرات یا محفظه خلاء باشد، در حالی که یک آزمایشگاه متالورژی ممکن است دستگاههای مختلفی برای ریختهگری یا پالایش فلزات یا آزمایش استحکام آنها داشته باشد.
یک شیمیدان یا زیست شناس ممکن است از یک آزمایشگاه بزرگ استفاده کند، در حالی که آزمایشگاه روانشناس ممکن است اتاقی با آینههای یک طرفه و دوربینهای مخفی برای مشاهده رفتار باشد.
در برخی از آزمایشگاهها، مانند آزمایشگاههایی که معمولاً توسط دانشمندان رایانه استفاده میشود، رایانهها (گاهی اوقات ابر رایانهها) برای شبیهسازی یا تجزیه و تحلیل دادهها استفاده میشوند. دانشمندان در زمینههای دیگر همچنان از انواع دیگر آزمایشگاهها استفاده خواهند کرد.
تکنیک
تکنیکهای آزمایشگاهی مجموعهای از رویههایی هستند که برای انجام آزمایش در علوم طبیعی مانند شیمی، زیستشناسی، فیزیک استفاده میشوند و همگی از روشهای علمی متفاوتی پیروی میکنند. برخی شامل استفاده از تجهیزات پیچیده آزمایشگاهی، از ظروف شیشهای آزمایشگاهی گرفته تا لوازم الکتریکی هستند، در حالی که برخی دیگر به مواد خاص یا گرانتر نیاز دارند.
نوع تجهیزات آزمایشگاهی علوم مورد استفاده عمدتاً به نوع آزمایشات انجام شده توسط دانشجویان یا محققین بستگی دارد. همچنین بستگی به این دارد که آزمایشگاه چقدر پیشرفته باشد و در مدرسه، بیمارستان، مرکز تحقیقاتی یا مرکز تحقیقاتی واقع شده باشد. تجهیزات آزمایشگاهی علوم به انواع ابزار و تجهیزاتی اطلاق می شود که توسط متخصصان یا دانشجویان شاغل در آزمایشگاه استفاده میشود.
انواع تجهیزات آزمایشگاهی
تجهیزات آزمایشگاهی به ابزارها و تجهیزات مختلفی اطلاق میشود که توسط دانشمندان شاغل در آزمایشگاه استفاده میشود. تجهیزات آزمایشگاهی یک دانشمند جعبه ابزار اوست.
بدون آنها ما نمیتواند کاری کند جز فرضیات. در حالی که آزمایشگاههای مختلف دارای مجموعههای مختلف ابزار هستند، برخی از تجهیزات آزمایشگاهی بسیار مفید هستند، آزمایشگاهی بدون آنها به ندرت یافت میشود.
نمونههایی از این ابزارهای آزمایشگاهی رایج عبارتند از کامپیوتر، آون آزمایشگاهی، انکوباتور، شیکر، ظروف شیشهای، اقلام پلاستیکی، تعادل تحلیلی، پیپت و نوک، PH متر، همزن، و انواع مختلف میکروسکوپ. قطعات تخصصیتر تجهیزات آزمایشگاهی ممکن است شامل اتوکلاو، اسپکتروفتومتر و دستگاه الایزا باشد.
اسپکتروفتومتر: نورسنج نوعی از تجهیزات آزمایشگاهی است که معمولاً در زیستشناسی استفاده میشود. برای یافتن مقدار ماده موجود در محلول استفاده میشود.
اتوکلاو: دستگاهی است که برای استریل کردن تجهیزات مختلف با دما و فشار بالا باید استفاده شود.
میکروسکوپ: ابزاری نوری است که به ما امکان میدهد اجسام زنده یا بی جان را که خیلی کوچک هستند و با چشم غیرمسلح دیده نمیشوند، بررسی کنیم.
رفراکتومتر: برای اندازهگیری ضریب شکست نمونهها استفاده میشود.
دستگاه آب مقطرگیری: برای تولید آب خالصی که آزمایشگاهها به آن بسیار نیاز دارند، استفاده میشود.
آنالایزر شیر: برای تعیین نمونههای شیر استفاده میشود.
PH متر: برای اندازهگیری پارامترهای نمونه مانند pH، دما، رسانایی، TDS، شوری، اکسیژن محلول طراحی شده است.
فتومتر: در بسیاری از بخشها برای اندازهگیری پارامترهایی مانند کلر، پراکسید، آهن، ید، فسفات استفاده میشود.
سانتریفیوژها: اختلاط لولههای سانتریفیوژ را با سرعت بالا فراهم میکنند.
گرم کنندههای بلوک: برای میکروپلیتها، میکرو لولههای آزمایش و ویالها گرما و هم زدن فراهم میکند.
همزن های مغناطیسی – مکانیکی: این دستگاهها برای مخلوط مایع با ویسکوزیته بالا یا مخلوط جامد و مایع مناسب هستند. این به طور گستردهای در سنتز شیمیایی، پزشکی، تجزیه و تحلیل فیزیکی و شیمیایی، پتروشیمی، بهداشت، موادغذایی، بیوتکنولوژی و سایر زمینهها استفاده میشود.
پیپت: آنها برای استخراج حجمی تولید میشوند تا در آزمایشگاههای سلولی، کشت، ژنتیک و سایر آزمایشگاههای علوم زیستی استفاده شوند.
اواپراتور: مناسب برای آزمایشات تبخیر، تقطیر یا جداسازی موادشیمیایی. معمولاً به طور کلی با پمپ خلاء گردش آب و چیلر گردشی برای برآوردن نیازهای تولید و آزمایش کار می کند.
دستگاه اتوکلاو: در زمینههای صنعتی و پزشکی برای تجزیه و تحلیل میکروبیولوژیکی، تحقیق و توسعه، در آزمایشگاههای کنترل کیفیت و یا در مواردی که نمونه باید در دمای معینی (از دمای محیط تا 70 ⁰C) نگهداری شود، استفاده میشود.
فر یا آون آزمایشگاهی: این دستگاه به طور گسترده برای خشک کردن، پختن، انجماد و عملیات حرارتی نمونههای موجود در آزمایشگاه مدارس، صنعتی و معدنی، فرآوری موادغذایی، بیوشیمی، کشاورزی و صنایع دارویی استفاده میشود.
ترازو: این ترازوها که به منظور توزین تولید میشوند، برای مصارف آزمایشگاهی به دو دسته دقیق و تحلیلی تقسیم میشوند.
ویسکومتر: ویسکومتر چرخشی یکی از رایجترین ویسکومترهای مورد استفاده است. ساختار آن ساده است، استفاده از آن آسان است، محدوده اندازه گیری آن گسترده است و با دقت بالایی اندازه گیری میشود.
هنگامی که یک شفت استوانهای در نمونه قرار میگیرد و با سرعت ثابت میچرخد، ویسکوزیته با اندازه گیری گشتاور (تنش برشی) اثر روی سطح استوانهای تعیین میشود. انواع مختلفی از دوک وجود دارد. دو سیلندر کواکسیال، تک استوانهای، مخروطی و صفحهای. نوع صفحه مخروطی میتواند خواص جریان سیالات غیرنیوتنی را با تغییر سرعت چرخش تعیین کند.
انتهای رپرتاژ آگهی