به گزارش ایسنا، اگر چه حضور نیرهای کار خارجی در ایران همانند حضور اتباع ایرانی در سایر کشورها امری طبیعی و اجتناب ناپذیر است اما زمانی که اتباع خارجی بدون مجوز و به شکل غیرقانونی وارد کشور میشوند دیگر نمیتوان اشتغال به کار آنها در مشاغل داخلی و فعالیتهای اقتصادی را امری موجه دانست و پذیرفت.
تبعه بیگانه ای که فاقد پروانه کار، پروانه کار موقت یا کارت کار موقت باشد مطابق قانون کار اجازه اشتغال در کشور را ندارد و در صورت اشتغال کارفرمای او متخلف محسوب شده و مشمول جریمه خواهد بود.
روادید ورود با حق کار مشخص، نوعی از روادید است که پس از درخواست کارفرما به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در شغل مشخص شده و موافقت با آن، به منظور ورود به کشور و اشتغال تبعه بیگانه به استثنای برخی موارد توسط وزارت امور خارجه صادر می شود.
تبعه بیگانه غیرمشمول موافقت هیأت فنی اشتغال (تبعه بیگانه مشمول ماده ۱۲۲ قانون کار) تبعه ای است که پروانه کار وی بدون اخذ مجوز از هیأت فنی اشتغال اتباع بیگانه صادر و در صورت نیاز، تجدید یا تمدید می شود و دارای شرایطی نظیر حداقل ۱۰ سال اقامت مداوم در ایران، دارای همسر ایرانی یا مهاجر کشورهای بیگانه به خصوص کشورهای اسلامی دارای دفترچه یا کارت مهاجرت معتبر باشد.
بر اساس گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار، طی سال گذشته تعداد صدور روادید کار با حق کار مشخص برای اتباع بیگانه ماهر، ۲۷۳۹ مورد و برای اتباع بیگانه غیرمشمول موافقت هیأت فنی اشتغال ۱۱۶ مورد بوده است و تعداد پروانه کار تمدید شده برای تبعه بیگانه ماهر، ۴۷۹۷ مورد و تبعه بیگانه غیرمشمول موافقت هیأت فنی اشتغال، ۱۶۴۷ مورد بوده و تعداد ۲۵ هزار و ۶۷۵ کارت کار موقت صادر و ۱۸۰ هزار و ۸۲۱ کارت کار موقت تمدید شده است.
در سال ۱۳۹۹ تعداد ۲۹ هزار و ۲۰۶ نفر ـ شاغل غیرمجاز شناسایی شده که بیشترین آن مربوط به استان تهران با تعداد ۱۲ هزار و ۴۱۸ نفر و کمترین آن به استانهای اردبیل و کردستان تعلق دارد.
بررسی جریمه کارفرمایان متخلفی که اتباع غیرمجاز را به خدمت گرفته اند نشان می دهد که در سال ۱۳۹۷ تعداد جریمه ها ۱۹ هزار و ۶۱۷ مورد بوده که روند کاهشی را در سال ۱۳۹۸ دنبال کرده و به ۱۴ هزار و ۸۷۶ مورد رسیده است.
به موجب این گزارش صدور مجوز کار در چندین استان کشور دیده نمی شود که به نظر میرسد برخی ممنوعیتها و محدودیتها درباره کار اتباع خارجی در این استانها دلیل آن باشد.
در سال ۱۳۹۹ بیش از ۲۰۶ هزار و ۴۹۰ مورد کارت کار موقت برای اتباع بیگانه صادر و تمدید شده که بیشترین میزان آن متعلق به استان تهران بوده است.
برابر ماده ۱۲۰ قانون کار، اتباع بیگانه نمیتوانند در ایران مشغول به کار شوند مگر آنکه دارای روادید ورود با حق کار مشخص بوده و مطابق قوانین و آییننامههای مربوطه، پروانه کار دریافت کرده باشند.
به گزارش ایسنا، قانون کار در ماده ۱۲۱ وزارت کار را مکلف کرده با رعایت شرایطی نسبت به صدور روادید با حق کار مشخص موافقت و پروانه کار صادر کند؛ از جمله اینکه تبعه بیگانه دارای اطلاعات و تخصص کافی برای اشتغال به کار مورد نظر باشد و از تخصص او برای آموزش و جایگزینی افراد ایرانی استفاده شود.
انتهای پیام