رونمایی از کتاب تاریخ شفاهی هیئت‌های مذهبی

هیئات مذهبی تأثیری آگاهانه بر زندگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ... جوامع می‌گذارند و به دلیل تعامل همه‌جانبۀ عموم مردم با روحانیت و مداحان توانایی تغییر کاربری و تبدیل به پایگاه‌های اجتماعی در شرایط بحرانی نظیر شیوع کرونا را در راستای خدمت رسانی به مردم دارند؛ این‌ بخشی از سخنانی است که در آیین رونمایی از کتاب تاریخ شفاهی هیئت‌های مذهبی مناطق یک و سه شهر اصفهان بیان شد.

محمد عیدی، رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان، در آیین رونمایی از کتاب دو جلدی تاریخ شفاهی هیئت‌های مذهبی مناطق یک و سه شهر اصفهان و لوح فشرده آن که روز گذشته (دوشنبه_۱۲ مهرماه) در هنرسرای خورشید برگزار شد، با بیان اینکه جغرافیای هیئت‌های مذهبی در چارچوب و گستره ایران قدیم و خاورمیانه بوده‌است، گفت: سابقه رویش فعالیت و کنش هیئت‌های مذهبی در پهنه جغرافیایی ایران در حوزه شریعت و ملیت بیانگر مجاهدت فراوان هیئات مذهبی با بهره‌گیری از اشعار پارسی در راستای حفظ گوشه‌ها و دستگاه‌های اصیل ایرانی بوده که منجر به تقویت هویت ملی و تحکیم هویت مذهبی شده‌ است. 

معاون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهردار اصفهان با اشاره به آموزه‌های اجتماعی و مذهبی هیئات، افزود: هیئات مذهبی علاوه‌بر پرورش روحیه مجاهدت و نهادینه‌کردن فرآیند جامعه‌پذیری و آموزه‌های عظیم دشمن ستیزی، در راستای تقویت بنیان خانواده و تبیین زندگی عاشقانه در چهارچوب باورها و اصول مذهبی نیز نقش موثری ایفا کرده‌اند. 

او با تاکید بر اصل واقعه عاشورا و قیام امام حسین(ع) علیه باطل، ادامه داد: در جامعه کنونی و زندگی روزمره توجهات بر خویشتن است اما هیئات مذهبی با آموزه‌های خود پیام اصلی عاشورا را که بیانگر عاشقانه‌هایی برای دیگری است در جامعه تنویر و تبیین می‌کنند. 

عیدی با اشاره به اینکه در همه هیئات مذهبی شمایل و تصویر بزرگان و پیشکسوتان آن هیئت زینت‌بخش محفل آن‌هاست، تصریح کرد: رفتارهای اجتماعی درون هر شهر، حاصل کنش‌های فعالانه هیئت‌های مذهبی آن شهر بوده و از این لحاظ می‌توان هیئت‌های مذهبی را خاطرات شهرها دانست. در این راستا با حفظ یاد و خاطره بزرگان و پیشکسوتان هیئت‌ها می‌توان خاطره شهر را جاودانه کرد. 

او با بیان اینکه مدیریت شهری نیازمند همراهی و بهره‌مندی از حس مسئولیت اجتماعی هیئات مذهبی در مدیریت شهر است، گفت: تلاش مدیریت شهری را در نهادینه‌کردن مهمترین آموزه‌های شهروندی  هیئت‌های مذهبی به صورت هدفمند و با بهره‌مندی از تجربه اجتماعی انجام می‌دهند؛ در همین راستا همراهی و همگامی این دو نهاد می‌تواند علاوه‌بر حل معضلات اجتماعی گامی موثر در ایجاد بهزیستی فرهنگی نیز باشد. 

هیئات مذهبی تاثیر آگاهانه بر زندگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جوامع دارند

مهدی ابوالحسنی ترقی، مولف کتب تاریخ شفاهی هیئت‌های مذهبی مناطق یک و سه شهر اصفهان، نیز در این آئین هیئت‌های‌مذهبی را حیات اجتماعی و فرهنگی یک شهر برشمرد و اظهار کرد: بررسی جامع فعالیت‌ها و کنش‌های هیئات مذهبی در صد سال گذشته بیانگر تاثیر آگاهانه این هیئات در زندگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جوامع است. 

او با اشاره به آسیب فراموشی بر فرهنگ شفاهی و نقل سینه به سینه تاریخ، افزود: داده‌های تاریخی نشان می‌دهد اصطلاحات، فرهنگ عامه، واژه‌ها و عناصر فرهنگی ایران ماقبل از اسلام بعد از ورود اسلام به آن نیز، حفظ شده‌اند اما، همانند آیین های سوگواری در شکل دیگر و رسم و رسومی متفاوت ادامه یافته اند. 

این مولف ادامه داد: تاریخ در هیچ زمینه‌ای پایان ندارد و اگر ۱۰۹ نفر از یک هیئت ۷۰ ساله سخنوری کنند باز هم حق مطلب به صورت جامع و کامل دربارۀ آن هیئت ادا نخواهد شد.

ابوالحسنی ترقی با تاکید بر اینکه در تنظیم این کتب رونوشت اولیه به تایید پیشکسوتان مداحان و آگاهان هیئات رسیده‌است، تصریح‌ کرد: در تدوین این کتب که به تفکیک هر جلد آن مختص به هیئت‌های مذهبی مناطق یک و سه اصفهان است، تمرکز بر روایت همه جانبه از پیشکسوتان هیئت‌ها بوده و گاهی که به دلیل عدم دسترسی کامل به همه اعضا در هیئات و یا منقطع شدن فعالیت برخی افراد از یک هیئت روبرو بودیم از روایت آن افراد در هیئت و ذکر نام و یادشان غافل نشدیم. 

هیئات مذهبی تجسمی از تعامل مردم، روحانیت و مداحان 

حجت الاسلام منوچهر مهروی‌پور، رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای شهر اصفهان، نیز در این آیین، تعامل سازنده مردم، روحانیون و مداحان در هیئت‌های مذهبی را از ویژگی‌های برجسته آن برشمرد و گفت: هیئات مذهبی در شرایط عادی و معمولی بهترین برنامه‌ها را مجزا از مباحث آموزشی و تکریم احترام به بزرگتر در راستای مساوات غنی و فقیر برگزار می‌کنند، اما گاهی در شرایط خاصی نظیر شیوع کرونا نیز به پایگاه‌های اجتماعی برای خدمت‌رسانی به مردم بدل می‌شوند.

او با بیان اینکه هیئت‌های اصفهان در عرصه‌های ملی و بین المللی می درخشند، ادامه‌ داد: یکی از ویژگی‌های هیئت‌های اصفهان حضور نام وارستگان، پیشکوتان و شایستگان در این هیئت‌ها بوده و ثبت تاریخ شفاهی هیئات مذهبی، اقدامی موثر در زنده‌ نگه‌داشتن یاد و خاطره این بزرگان است. 

به گزارش ایسنا، مهروی‌پور، با تاکید بر نداشتن شناخت و آگاهی جامع نسل نو و جوان از بزرگان و پیشکسوتان در همه عرصه‌ها خصوصا هیئات مذهبی تصریح‌ کرد: برای داشتن اصفهانی آباد، شایسته و وارسته نیازمند حمایت‌ نخبگان، خبرگان، پیشکسوتان و بزرگان هیئت‌ها در کنار مدیریت شهری و بهره‌مندی از رویکردهای حمایتی آنان در حوزه اجتماعی هستیم.

هیئات مذهبی با بروز بحران در جوامع تغییر کاربری می‌دهند

سید رضا اخروی، رئیس شورای هیئات مذهبی اصفهان نیز، در این آیین با بیان اینکه در کشور حدود ۹۰ هزار هیئت مذهبی فعال وجود دارد، گفت: از مجموع هیئات مذهبی کل کشور پنج هزارو ۶۰۰ هیئت در استان اصفهان بوده و از این تعداد هزار و ۶۰۰ هیئت در شهر اصفهان قرار دارد که متشکل از هزار و ۲۰۰ هیئت مردانه و ۴۰۰ هیئت زنانه فعال است. 

او با اشاره به غفلت روی داده در تدوین و تنظیم کتابی در مورد هیئات مذهبی و خدماتی که ارائه می‌دهند، افزود:  فعالیت و زحمات هیئات مذهبی محدود به دهه عاشورا نیست و این هیئت ها همگام با جامعه و بروز بحران‌ها و نیاز روز آن عملکردی خودجوش و متفاوت دارند، اما ریشه حیات و روح جاری در هیئات مذهبی از سوگواری‌های دهه اول محرم سرچشمه می‌گیرد. 

اخروی با بیان اینکه هیئت‌های مذهبی و حسینه‌ها مأمنی برای زنده‌نگه داشتن یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس حتی با نصب یک تصویر از آنان بوده‌اند، ادامه داد: همزمان با بروز بحران در جامعه کاربری هیئات مذهبی تغییر می‌کند که نمونه قابل لمس و درک آن شیوع کرونا و تغییر کاربری هیئت‌های مذهبی به مراکز تولید ماسک، محافظ، اهدا کمک‌های مومنانه و .‌..‌ بوده‌است. 

رئیس شورای هیئات مذهبی اصفهان، خاطر نشان کرد: در شیوع کرونا هیئت‌های اصفهان بیش از ۶۰ میلیارد تومان در کمک‌های مومنانه صرف کرده‌اند که این مبلغ مجزا از هزینه‌هایی دیگر نظیر؛ آزاد سازی زندانیان غیرعمد، تامین و خرید جهیزیه نو عروسان کم بضاعت و ... بوده‌است.

در پایان این آیین از دو جلد کتاب تاریخ شفاهی هیئت‌های مذهبی مناطق یک و سه شهر اصفهان و لوح فشرده آن رونمایی و از نمایندگان هیئت های مذهبی تجلیل شد و سپس با نوای پیرغلام «مهرپرور» محفل در سوگ رسول‌الله و امام حسن مجتبی فرو رفت.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۳ مهر ۱۴۰۰ / ۱۰:۴۳
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1400071308751
  • خبرنگار :