علی عرب نژاد در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: ابتدایی ترین اقدامی که میتوان برای پیشگیری و جلوگیری از اقدام به خودکشی انجام داد ماندن کنار افرادی است که درد و رنج میکشند؛ همدلی در لحظات دشوار و هدیه کردن نور روشنایی به زندگی تاریک فرد راههای موثری است که گاهی در زندگیهای پرمشغله فراموش میشوند.
وی با بیان اینکه هر ارتباطی میتواند تاثیر گذار باشد و شخص را از این کار منصرف کند، افزود: با توجه به اینکه خودکشی پدیدهای جسمی یا انزوای اجتماعی است، تکانههای روانی مانند خشم و از دست دادن امید به زندگی گاهی اوقات جزء علل اصلی اقدام به خودکشی است.
عرب نژاد با بیان اینکه فقدانهای به وجود آمده مانند فقدان مالی، شغلی و فقدان ارتباطی و نیز سوگ یا سندروم سوگ میتواند زمینههای اقدام به خودکشی را فراهم سازد، تصریح کرد: گاهی اوقات ورشکستگی مالی خود میتواند به نوعی فقدان باشد؛ حتی اگر فرد اموالش را از دست داده باشد میتواند فقدان باشد و فرد دچار سوگ زدگی یا علائم آن میشود که این علائم میتواند نشانههای افسردگی بوده و فرد ارتباط اجتماعیاش را از دست بدهد.
وی با اشاره به اینکه در راس اختلالات روانی، افسردگی و انزوا طلبی وجود دارد، افزود: از دیگر عوامل اقدام به خودکشی، در معرض استرس طولانی مدت قرار گرفتن است که میتواند اثرات بدی را بر روی فرد باقی بگذارد که به خودکشی ختم میشود.
از مسئولیت شانه خالی نکنیم
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه هریک از ما باید خود را مسئول اطرافیان خود بدانیم، ادامه داد: در گروههای ۱۵ تا ۲۰ سال آمار خودکشی بیشتر به چشم میخورد و دسته دوم نیز گروههای سنی ۲۰ تا ۲۹ سال هستند؛ همچنین در بانوان آمار خودکشی بیشتر از آقایان است؛ شاید تفکر خودکشی در آقایان بیشتر باشد، اما اقدام به این امر در بانوان بیشتر است.
عرب نژاد با بیان اینکه خودکشی به طور کلی در همه سنین مشاهده میشود، بیان کرد: پدیده خودکشی در استان خراسان جنوبی زیاد نیست و میتوان به عنوان پدیده نوظهور به آن نگریست؛ به همین علت در این استان طرح پیشگیری از خودکشی تا سال ۱۳۹۹ اجرا نمیشد.
وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی رتبه بالایی در اقدام به خودکشی ندارد، اما به منظور پیشگیری از سال گذشته این طرح جهت اجرا، به استان ابلاغ شد، تصریح کرد: طرح و مبحث تربیت تسهیل گران در مرحله اول پیشگیری از خودکشی قرار دارد و سال گذشته در خراسان جنوبی ۳۵ تسهیل گر آموزشهای پیشگیری از خودکشی را گذراندهاند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی افزود: به همین منظور فعالیتهایی از قبیل بازاریابی اجتماعی، آگاه سازی، انتشار پیامهای بهداشت و روان، انتشار کلیپهای آموزشی و آموزش تابآوری برای پیشگیری از خودکشی از طریق باز نشر در فضای مجازی صورت گرفته و اقدامات عملی به صورت گسترده در خصوص پدیده خودکشی در دستور کار بهزیستی خراسان جنوبی است.
عرب نژاد با بیان اقدامات بهزیستی در رابطه با پدیده خودکشی، اظهار کرد: اقدامات عملی بهزیستی در رابطه با پدیده خودکشی؛ ارائه خدمات روانشناختی، مددکاری تلفنی از طریق خط مشاوره ۱۴۸۰ ، اعزام ماشین سیار در زمانی که فرد نیاز به خدمات سرپایی دارد و نیز ارائه خدمات روانشناسی و مددکاری به صورت حضوری در مرکز مداخله در بحرانهای فردی و خانواده است که البته به دلیل وجود کرونا این موارد با اختلالاتی رو به رو است.
دولت و نقش موثر در پیشگیری از خودکشیها
وی با اشاره به همکاری با سازمانها به خصوص صدا و سیما، برگزاری دورههای آموزشی در خصوص تاب آوری در مدارس و دانشگاهها برای اقشار مختلف و گروههای آسیبپذیر از طریق خانواده و محله محوری، ادامه داد: در مبحث خودکشی نقش دولتها حرف اول را میزند چراکه نا امیدی در مباحث اقتصادی و معیشتی بر روی میزان امید به زندگی متاثر است، اما اقدامات پیشگیرانه دولتها در مباحث اجتماعی و فرهنگی و به خصوص اقتصادی مهم است.
عرب نژاد با بیان اینکه از دولت انتظار میرود به مسائل اقتصادی و حل مشکلات بیشتر پرداخته تا در زمینه معیشت امید به زندگی برگردد ، خاطرنشان کرد: خودکشی عملی عمدی است که به مرگ میانجامد و اصلی ترین عامل آن از دست دادن امید به زندگی است،.
وی تصریح کرد: همبستگی اجتماعی و ارتباط با دیگران و داشتن روحیه شاد به جای افسردگی، میتواند در پیشگیری از خودکشی موثر باشد و اگر هر کدام از ما به جای ترک مشکل به حل مشکل بپردازیم بسیاری از گرهها باز شده و در جامعه میزان قابل توجهی افسردگی و خودکشی کاهش مییابد.
انتهای پیام