آخرین اثر تاریخ‌نگار مردمی در جنگ ناتمام ماند

مرحوم احمدی در ساختار مدیریتی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس (مرکز تحقیقات جنگ سابق) اولین مدیر گروه نظامی بودند، ایشان فعالیت‌هایشان به زمان جنگ محدود نشد و پس از پایان یافتن جنگ تحمیلی نیز سلاح قلم را بر زمین نگذاشته و شروع به نگارش در حوزه تاریخ جنگ به‌ویژه بررسی نقش یکی از مهم‌ترین عناصر و ارکان در ۸ سال جنگ تحمیلی یعنی توده مردم نمود که حاصل آن نگارش کتاب «دست‌های خالی پاهای خونین» بود.

به گزارش ایسنا،اکبر رستمی، مدیر گروه مطالعات و جغرافیای نظامی در یادداشتی درگذشت مرحوم حاج اسدالله احمدی را تسلیت گفت و نوشت: بخش تاریخ جنگ دفتر سیاسی سپاه با دغدغه‌ی ثبت و حفظ آثار و رخدادهای جنگ تحمیلی تعداد زیادی نیروی جوان را دعوت به کار کرد. افرادی که با اعتقاد به پیوستگی جنگ و انقلاب و نیز جنگ را به‌مثابه واقعه‌ای تاریخی- عاشورایی پنداشتن، رسالتی خطیر و مهم را بر عهده گرفتند. رسالتی که مقام آن کمتر از شهادت در راه ارزش‌های دینی و ملی نبود.

آن‌ها در سخت‌ترین شرایط، حساس‌ترین لحظات و خطیرترین موقعیت‌های جنگ همیشه همراه فرماندهان و رزمندگان بودند. یکی از این انسان‌های فرهیخته، انقلابی و آزاده حاج اسدالله احمدی بود. مردی که به‌عنوان راوی هشت سال جنگ تحمیلی مدت ۵۰ ماه در جبهه‌های حق علیه باطل حضور داشت و ره‌آورد این حضور در حدود ۴۰ دفتر راوی و ۱۴ گزارش و تعداد زیادی نوار صوتی از صحنه‌های نبرد و جلسات فرماندهان و هدایت عملیات در عملیات‌های فتح‌المبین، بیت‌المقدس، بدر، والفجر ۸، کربلای ۵ و بیت‌المقدس ۳ بوده است. وی در سطوح مختلف عملیاتی از یگانی مانند تیپ ۱۴ امام حسین (ع)، لشکر ۱۷ علی بن ابی‌طالب (ع) تا قرارگاهی مانند قرارگاه نجف، نصرت، سلمان، نیروی زمینی و خاتم تجربه حضور و فعالیت داشت.

مرحوم احمدی در ساختار مدیریتی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس (مرکز تحقیقات جنگ سابق) اولین مدیر گروه نظامی بودند، ایشان فعالیت‌هایشان به زمان جنگ محدود نشد و پس از پایان یافتن جنگ تحمیلی نیز سلاح قلم را بر زمین نگذاشته و شروع به نگارش در حوزه تاریخ جنگ به‌ویژه بررسی نقش یکی از مهم‌ترین عناصر و ارکان در ۸ سال جنگ تحمیلی یعنی توده مردم نمود که حاصل آن نگارش کتاب «دست‌های خالی پاهای خونین» بود.

این کتاب روایتگر مقاومت مردمی در مقابل تاخت‌وتازهای ضد انقلابیون و ارتش متجاوز عراق در قصر شیرین، سرپل ذهاب و گیلان غرب است. این اثر فاخر در پانزدهمین جشنواره پاسداران اهل‌قلم جزو آثار برگزیده انتخاب شد و از مرحوم احمدی تجلیل ویژه‌ای صورت گرفت.

این تاریخ‌نگاری مردمی در جنگ پس از نگارش این کتاب نیز تداوم یافت به‌طوری‌که مرحوم احمدی سال‌های آخر عمر خود را نیز صرف پژوهش و نگارش پیرامون نبردهای محدود نوار مرزی در کرمانشاه نمود. مرحوم احمدی در این اثر خود به مطالعه و پژوهش در نوار مرزی کرمانشاه که بسیار پرتنش و پرحادثه بوده و طی یکسال اول جنگ قریب به ۳۰ عملیات کوچک و متوسط داشته، پرداخته است. ایشان به دلیل آشنایی و تسلط کامل بر وقایع و جغرافیا این منطقه جهت انجام این پروژه انتخاب شد و با دقت مثال‌زدنی و حساسیت بسیار زیاد در ثبت و تاریخ‌نگاری این مقطع زمانی مشغول به فعالیت بود و آخرین وضعیت پروژه ایشان حاکی از پیشرفت ۶۰ درصدی آن بود.

لازم به توضیح هست که مذاکراتی با مرحوم احمدی در گروه نظامی صورت گرفته بود که بعد از فراغت ایشان از پروژه نبردهای محدود نوار مرزی کرمانشاه، پروژه نبردهای محدود نوار مرزی خوزستان را نیز ایشان انجام دهد که وی شروع آن پروژه را منوط به اتمام پروژه کرمانشاه کرده بودند اما متأسفانه نه‌تنها پروژه جدید آغاز نشد بلکه پروژه قبلی هم ناتمام ماند. البته امید هست دوستان و هم‌رزمان قدیم ایشان و یا پژوهشگران جوان این حوزه در راستای اتمام این اثر ارزشمند فعالیت داشته باشند.

مرحوم احمدی علاوه بر پژوهش و تألیف در حوزه نظارت و سیاست‌گذاری کتب اطلس و بروشورهای مرکز، سابقه درخشانی در گروه مطالعات و جغرافیای نظامی داشتند به‌طوری‌که ایشان بیش از ۵ سال عضو ثابت شورای پژوهشی اطلس، مرکز بودند و ثمره آن دوران ریل‌گذاری و سیاست‌گذاری بخش اعظمی از پروژه‌های اطلسی مرکز بوده است.

همچنین ایشان به‌طور مستقیم مسئولیت راهنمایی و نظارت اطلس جبهه میانی و بروشورهای مرتبط با استان کرمانشاه را نیز بر عهده داشتند.

در پایان ضمن تسلیت ایام عزاداری سرور شهیدان و آزادگان اباعبدالله الحسین (ع)، این مصیبت و فقدان مردی وارسته و عالم را به هم‌رزمان، راویان، تاریخ‌نگاران و پژوهشگران حوزه دفاع مقدس، فرماندهان هشت سال جنگ تحمیلی و جامعه علمی و پژوهشی کشور تسلیت گفته و از درگاه خداوند متعال برای آن مرحوم رحمت و غفران الهی و برای بازماندگان و خانواده معزز ایشان صبر جمیل و اجر جزیل مسئلت می‌نماییم.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱ شهریور ۱۴۰۰ / ۰۹:۰۴
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 1400060100122
  • خبرنگار :

برچسب‌ها