صدام درباره سایت رادار سوباشی چه گفت؟

پدافند هوایی ستون فقرات تأمین امنیت آسمان در هر کشوری محسوب می­‌شود. در سال‌های دفاع مقدس، پدافند هوایی به­ عنوان یکی از فرماندهی­های عملیاتی و مهم، زیر مجموعه‌ای از نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و به ­عنوان بازوی اصلی سازمان رزم برای صیانت از آسمان ایران اسلامی شناخته می‌شد.

به گزارش ایسنا،سرهنگ ستاد قاسم اکبری مقدم پژوهشگر سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی ،مقاومت هشت ساله سایت رادار سوباشی را بررسی کرده است.

در این یادداشت می‌خوانیم:

دفاع هوایی صحنه نبرد در تمام عملیات­‌های دوران دفاع مقدس، بسیار ملموس، حائز اهمیت و سرنوشت­‌ساز بود. یکی از افتخارات استثنایی پدافند هوایی، حضور مقتدرانه برای تامین امنیت فضای منطقه در تمام عملیات­‌های به­ وقوع پیوسته در سال‌های دفاع مقدس است. باتوجه به اینکه تمام عملیات­‌های آفندی و پدافندی در منطقه تحت پوشش راداری پدافند هوایی انجام می­‌شد و پایش منطقه نبرد(چه در داخل خاک کشورمان و چه داخل خاک دشمن) برعهده رادارهای پدافند هوایی بود و از آنجا که تسلط بر آسمان منطقه نبرد، مقدمه پیروزی و پیشروی نیروهای سطحی به­ شمار می­‌رود، لذا حضور پدافند هوایی در تمام روزها و لحظات جنگ محسوس بود.

یکی از سایت­‌های راداری پدافند هوایی در دوران دفاع مقدس، سایت راداری سوباشی همدان بود که نقش ویژه‌ای در مقابله با تهاجم‌های هوایی رژیم بعثی صدام در دوران جنگ تحمیلی ایفا کرد. اعلام وضعیت خطر قرمز و سفید ۱۳ استان کشور از جمله استان‌های تهران، اصفهان و قم توسط این سایت راداری انجام می‌شد. هدایت تیزپروازان نیروی هوایی برای حمله به مواضع دشمن و درگیری با هواپیماهای مهاجم، هدایت و کنترل صحنه نبرد هوایی و مدیریت ایجاد برتری هوایی در طول جنگ تحمیلی و کنترل آتش سامانه‌های پدافندی با این سایت راداری حساس بود تا جائیکه ژنرال سعید شعبان فرمانده وقت نیروی هوایی رژیم بعثی صدام در مصاحبه با رادیو بغداد با عصبانیت می‌گوید:«اگر خلبانان عراقی نتوانند سایت راداری سوباشی را هدف قرار دهند، افتخار نابودی آن باید نصیب خودم شود.»

رادار سوباشی با تغذیه چندین سایت راداری، موشکی زمین به هوا و سامانه‌های توپ ضد هوایی، آسمان منطقه غرب و بخشی از منطقه جنوب غرب و شمال غرب را تحت کنترل داشت و به دلیل عملکرد مناسب، خلبانان عراقی همواره از نزدیک شدن به آن وحشت داشتند تا جایی که حریم دفاعی سایت راداری سوباشی را دور می‌زدند. در طول دفاع مقدس دشمن بسیار تلاش کرد تا این سایت را مورد حمله مستقیم قرار دهد که از جمله ثبت بیش از ۱۵۷ حمله و استفاده از موشک‌های ضدراداری گواه این موضوع است.

ارتش رژیم بعثی عراق با بمباران سایت راداری سوباشی در پی دستیابی به دو هدف بود؛ نخست: رفع عقده سال‌های شکست خود در برابر پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و دوم تسخیر آسمان منطقه عمومی نبرد برای تسهیل پیشروی نیروهای سطحی منافقین و پشتیبانی هوایی از مزدوران رجوی بود.

از جمله کارهای بزرگ سایت راداری سوباشی در تأمین امنیت کشور، می­توان به عملکرد این سایت در روز ۲۶ بهمن­ ماه ۱۳۶۵ و سرنگونی یک فروند هواپیمای جنگی راهبردی «میگ ۲۵ »عراقی اشاره کرد. پس از سرنگونی هواپیمای میگ ۲۵ عراقی، کارشناسان نظامی دنیا بر قدرت پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران تاکید نموده و مأموریت میگ ۲۵ در جنگ شهرها و بمباران مردم بی­گناه ایران اسلامی برای همیشه متوقف شد.

یکی از افتخارات ماندگار کارکنان غیور و دلاور پدافند هوایی، حماسه عاشورایی سایت راداری سوباشی است. با پذیرش قطعنامه ۵۹۸ در تاریخ ۶۷/۴/۲۷ از سوی جمهوری اسلامی ایران، سازمان منافقین که درطول سالیان جنگ تحمیلی به رژیم بعث صدام کمک می­‌کردند، به خیال خام خود اشغال ایران و فتح تهران را در سرداشتند که پنجم مردادماه ۱۳۶۷ با عملیات مقتدرانه مرصاد، شکست سنگینی از رزمندگان اسلام خوردند و تار و پودشان از هم پاشیده شد.

درطول عملیات مرصاد چندین پرواز بمباران هواپیماهای شکاری نیروی هوایی برعلیه مواضع منافقین با هدایت و کنترل افسران کنترل شکاری سایت سوباشی انجام پذیرفت و همچنین در طول این عملیات چندین بار اطراف سایت راداری سوباشی مورد حمله و بمباران هواپیماهای رژیم بعثی عراق قرار گرفت.

درپی ضربات سخت و مهلکی که رزمندگان اسلام به نیروهای منافقین و بعثی­‌ها وارد کرده بودند و از طرفی عقده دیرینه‌ای که در طول ۸ سال جنگ تحمیلی سران رژیم بعث صدام از دفاع سایت سوباشی همدان از منطقه غرب و شمال غرب در دل داشتند؛ در روز ۵ مرداد ماه ۱۳۶۷ از صبح چندین نوبت سایت راداری سوباشی را مورد حمله دشمن قرار دادند که با آتش پدافند هوایی ناکام ماندند. سرانجام ساعت ۱۶ هواپیماهای میگ ۲۵ از پایگاه کوت عراق و با انجام و اجرای عملیات فریب و جنگ الکترونیکی و با هدف انهدام سایت رادار سوباشی به سمت مرزهای ایران پرواز کردند.

پرواز این جنگنده در آنسوی مرزها در دید رادار سوباشی قرار گرفت و کارکنان رزمنده مستقر در اتاق عملیات سایت، با اعلام وضعیت قرمز به شهرهای مختلف و اعلام آماده‌­باش به سامانه­‌های پدافندی به مقابله با پرواز متخاصم پرداختند و لحظه لحظه نزدیک شدن پرواز فوق را در صفحه رادار خود داشتند ولی استوار و محکم پشت دستگاه­ها و تجهیزات راداری سایت نشسته و عملیات دفاع هوایی را هدایت و کنترل می­‌کردند که خصم زبون با شلیک یک بمب هدایت شونده لیزری رادار سوباشی را مورد هدف قرار دادند و به آرزوی ننگین و کثیف خود رسیدند و ۱۹ تن کارکنان دلاور و غیور پدافند هوایی را که با شهامت و شجاعت تا لحظه آخر در مأموریت خود ثابت قدم و استوار به سوگندی که در اولین روز ورود به خدمت مقدس سربازی با خدای خود بسته بودند که تا آخرین قطره خون خود در دفاع از میهن اسلامی خویش لحظه‌­ای درنگ نکنند، وفادار ماندند.

این استقامت و پایداری آنان در دفاع از این مرز و بوم علیرغم اینکه لحظه به لحظه نزدیک شدن دشمن را می­‌دیدند و می‌توانستند اتاق عملیات را ترک کنند ولی ماندند و استقامت کردند و عملیات دفاع هوایی را مدیریت کردند و با فدا کردن جان و با اهدای خون خود و با شهادت آگاهانه خود نام سایت راداری سوباشی همدان را در حافظه تاریخ دفاع مقدس ملت ایران چون نگینی درخشان به ثبت رساندند و حماسه عاشورایی را در تاریخ پدافند هوایی ایران رقم زدند.

پدافند هوایی یکی از یگان­‌های عملیاتی و عمده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس بود که با تدابیر لازم توانست علاوه براینکه امنیت هوایی صحنه نبرد و خطوط مقدم جبهه‌­ها را تامین نماید، وظایف دیگری ازجمله تامین دفاع هوایی از شهرها در مقابل هواپیماها و حتی موشک­‌های رژیم بعث عراق، دفاع هوایی از مراکز مهم و استراتژیک کشور نظیر پالایشگاه­ها، کارخانه­‌ها، پل­ها و حتی دفاع از مراکز غیر استراتژیک کشور را نیز  برعهده داشت.

در جنگ نفتکش­ها دفاع از نفتکش­‌های ایرانی در برابر تهاجم هوایی عراق همراه با نیروی هوایی برعهده پدافند هوایی بود. پدافند هوایی در کنار و همدوش نیروی هوایی در هشت سال دفاع مقدس منابع اقتصادی و سیاسی کشور را از گزند دشمن حفظ نموده و باعث تقویت روحیه مردم در دوران دفاع مقدس شود که این امر از نظر هیچ یک از کارشناسان نظامی و صاحب نظران سیاسی پوشیده نمانده است.  اگرچه معمولاً عملکرد درخشان  پدافند هوایی به دلایل امنیتی و حفاظتی در گمنامی تبلیغاتی رقم می­خورد.

پدافند هوایی دارای عملکردی درخشان در سال‌های دفاع مقدس است به­ گونه‌ای که امام خمینی(ره) کارکنان پدافند هوایی را «عزیزان شجاع»خطاب فرمودند و مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا(مدظله العالی) عملکرد پدافند هوایی در عملیات والفجر۸  و آزادسازی فاو را «دفاع معجزه‌آسا» دانستند و هم‌­اکنون نیز طبق فرمایش ایشان، پدافند هوایی در اولویت یکم و خط مقدم دفاع و امنیت کشور قرار دارد.

رادار سوباشی بعد از بمباران

در این راه پرافتخار پدافند هوایی در دفاع از آرمان­های والای جمهوری اسلامی ایران، ۳۸۳ شهید، ۴۵۹ جانباز و۴۴ آزاده را در طی عملیات­‌ها و به­ ویژه در بمباران ناجوانمردانه سایت رادار سوباشی همدان تقدیم میهن اسلامی نمود و سهم بزرگی را در دفاع مقدس برعهده داشت.

در پایان یاد پرافتخارترین دلاور مردان پدافندهوایی شهید سرلشکر منصور ستاری که با ابتکارات و خلاقیت­‌های بی­‌نظیر از قبیل طراحی هوشمندانه در به­ کارگیری تجهیزات پدافند هوایی در عملیات والفجر۸ که موجب ساقط نمودن بیش از ۷۰ فروند هواپیمای دشمن شد و همچنین شهید فرهاد دستنبو که به‌همراه دیگر کارکنان تحت ­امر تا آخرین لحظه در اتاق عملیات سایت راداری سوباشی به دفاع پرداختند و به درجه رفیع شهادت نائل شدند را گرامی می‌داریم.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۵ مرداد ۱۴۰۰ / ۱۴:۰۱
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 1400050503300
  • خبرنگار :