به گزارش ایسنا، این متخصصان معتقدند که داروی لیتیوم میتواند به سلامت سلولهای بنیادی در دستگاه هاضمه کمک کرده و آنها را در مقابل اثرات سوء جهشهای سلولی که عامل سرطان هستند، مقاوم کند.
این یافته به آغاز یک آزمایش بالینی جدید برای داروی لیتیوم منجر شده که دارویی معمول در درمان چند گونه بیماری روانی است و احتمال میرود که لیتیوم از رشد سرطان روده جلوگیری کند.
این آزمایش روی اشخاصی مطالعه میکند که ژن «پولیپوز آدنوماتوز فامیلی» (اف اِی پی) را دارند.
اف ای پی یک عارضه نسبتا غیرمعمول ژنتیکی است که از هر ۷ تا ۲۲ نفر، یک نفر مبتلا به آن است. این عارضه تقریبا همواره به بروز سرطان روده منجر میشود مگر آن که تمام روده بزرگ جراحی و خارج شود.
تصور میشود بیشتر موارد سرطان روده ناشی از جهشهای ژنتیکی موسوم به «ای پی سی» است.
ثابت شده که سلولهای بنیادی رودهها که به جهشهای «ای پی سی» دچارند، بر همتایان سالمشان برتری داشته و آنها را از میان میبرند.
به گفته متخصصان، این روند به رشد نامحدود سلول جهش یافته و ایجاد تودههای سرطانی منجر میشود. بیماران مبتلا به «اف ای پی» دارای جهشهای ژنتیکی «ای پی سی» بوده و در رودههایشان صدها پولیپ و توده غیرسرطانی تولید میکنند.
پروفسور لوئیس ورمویلن، مولف ارشد مقالهای که در نشریه «نِیچِر» منتشر شده میگوید: ما نخستین مرحله رشد تودههای سرطانی را در رودهها تشخیص دادهایم.
وی افزود: ما کشف کردهایم که پس از بروز جهش در ژنِ مهم تنظیم کننده سلولهای بنیادی رودهها، این سلولها به سلولهای متقلبی تبدیل میشوند که فعالانه سلولهای طبیعی محیط را سرکوب میکنند. این درک کاملا جدید است زیرا پیش تر همواره تصور میشد، سلولهای جهشیافته که میتوانند به سرطان تبدیل شوند، سریعتر زیاد میشوند یا در مقابل مرگ سلولی مقاوم هستند. اما تحقیقات ما نشان میدهد که سلولهایی که در راه بدخیم شدن هستند میتوانند فعالانه سلولهای بنیادی کنار خود را سرکوب کرده و بر آنها برتری یابند. این فرضیهای است که به آن رقابت برتر میگوییم.
دکتر هلن ریپِن، مدیر سازمان بینالمللی پژوهش بیماری سرطان میگوید: نتیجه کشفیات پرفسور ورمویلن و تیمش یک نقطه عطف بزرگ در درک ما از بروز سرطان روده است. ما از دیدن نتایج این آزمایش بالینی و پیامد آتی آن بر افرادی که بیماری سرطان در آنها ارثی است بسیار هیجان زده شدهایم.
به گزارش ایندیپندنت، سرطان روده چهارمین نوع سرطان معمول در بریتانیاست و سالانه بیش از ۴۸ هزار نفر در این کشور به سرطان روده مبتلا میشوند.
همچنین علائم سرطان روده شامل تغییر عادت دفع، درد شکم و خون در مدفوع است.
انتهای پیام