محسن شادمان در گفتوگو با ایسنا در خصوص ضرورت توجه به سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدید پذیر اظهار کرد: این که صنعت برق ما چگونه به وضع کنونی رسیده است، مطلب جدیدی نیست و سالها است که متخصصان و دلسوزان صنعت برق نسبت به این موضوع هشدار دادهاند، ولی متاسفانه گوش شنوایی نبوده است.
وی ادامه داد: ما مقداری ذخیره برق داشتیم که میان تولید برق با میزان مصرف فاصله وجود داشت، با گذشت زمان فاصله بین این دو کاهش یافت و متاسفانه اکنون با کمبود وحشتناک برق مواجه هستیم. اگر کوچکترین اتفاقی در شرایط شبکه تولید و یا دمای هوا پیش بیاید، این کمبود به شدت نمود پیدا خواهد کرد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی مشهد همچنین افزود: خراسان رضوی حدود ۵۴۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق دارد، اما میزان مصرف استان در پیک بار بیشتر از این مقدار است. بخشی از برق مورد نیاز از طریق روشهای خاصی که در صنعت برق به کار برده میشود استفاده شده که البته روشهای فنی و اصولی نیستند اما استفاده از این روشها در کشور مرسوم است. درصد دیگر از برق مورد نیاز را با خاموشیهایی که به صنایع تحمیل میکنند تامین کرده و درصدهای دیگری نیز از طریق خاموشی در سطح شهر تامین میشود.
کمتر از ۴ درصد از تولید برق در خراسان رضوی از طریق انرژیهای تجدید پذیر صورت میگیرد
شادمان با اشاره به عدم تاسیس نیروگاههای جدید در کشور بیان کرد: در طی چند سال اخیر موفق به تاسیس هیچ نیروگاه بزرگی نشدهایم. در سال ۱۳۵۲ نیروگاه مشهد تاسیس و سپس در سال ۱۳۶۲ نیروگاه طوس به عنوان یک نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی ایجاد شد.اگرچه بعد از این نیروگاههای متعدد دیگری را تاسیس کردهایم اما در چند سال اخیر هیچ سرمایهگذاری جدی در این زمینه انجام داده نشده است. تولید برق در خراسان رضوی با آماری کمتر از ۴ درصد از طریق انرژیهای تجدید پذیر و نیروگاههای تولید پراکنده رخ میدهد.
وی افزود : متاسفانه امسال مصرف برق مردم نسبت به سالهای گذشته به شدت افزایش پیدا کرده و از طرفی تولید نیروگاههای آبی نیز کمتر شده است. چنین ظرفیتی برای تولید ایجاد نشده و برای بهبود این وضعیت هیچ روش نوینی درنظر گرفته نشده است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی مشهد با بیان این که ماینرها تنها عامل موثر در پیدایش شرایط کنونی صنعت برق نیستند، گفت: مسئلهای که مطرح است این است که چرا مسئولان در وزارت نیرو، به عدم سرمایه گذاریها در این صنعت و یا بدهیهای فراوان صنعت برق توجه نمیکنند و به جای آن بر مسئلهای که آنقدرها واقعیت ندارد مانور میدهند؟ جریان ماینرها نمیتواند منجر به کمبود ۵۰۰۰ مگاواتی صنعت برق شود. متاسفانه در طی سالهای گذشته تخصیص مناسب برای صنعت برق وجود نداشته است و عدم پرداخت مطالبات این صنعت،پیمانکاران صنعت برق را ضعیف و ورشکسته کرده است. فضای مناسب سرمایهگذاری بخش خصوصی در صنعت برق ایجاد نشده است و هیچ سرمایهگذاری قابل توجهی نیز از جانب دولت در این زمینه رخ نداده است، نتیجه این موارد مواجهه ما با کمبود برق هنگفت در طی دوسال اخیر است. اما در دوسال اخیر با توجه به این که شرایط مناسبتر بود خاموشی نداشتهایم. ولی امسال از اردیبهشت ماه خاموشیها را اعمال کردهاند و تا تیرماه و مردادماه وضع بدتری را نیز خواهیم داشت.
شادمان در ارتباط با عدم رغبت سرمایهگذاران برای فعالیت در زمینه صنعت برق خاطرنشان کرد: در یک شهرک صنعتی افراد زیادی مایل به سرمایهگذاری هستند تا محصولی را تولید و با وجود مشتریهای متغیر و ناشناخته به بازار بفروشند و سود کسب کنند. اما در همان شهرک صنعتی، کسی حاضر نیست برای صنعت برق سرمایهگذاری کرده و آن را به دولت و یا یک مشتری ثابت بفروشد. اگر کمی تامل کنیم قطعا متوجه خواهیم شد که چرا نتوانستهایم جذابیتهای لازم برای سرمایهگذاری در این صنعت با مشتری ثابت را ایجاد کنیم. بحث مهمی که تمامی دلسوزان صنعت برق اظهار کردهاند این است که اقتصاد صنعت برق و انرژی کشور باید اصلاح شود. قیمت واقعی برق و سوخت باید اعمال شود. این که چگونه مردم با این قیمتهای واقعی مواجه شوند بحث دیگری دارد.
وی اضافه کرد: اگر اقتصاد صنعت برق تغییر کرده و با مقادیر واقعی روبهرو شود، قطعا سرمایهگذاری در این زمینه رخ خواهد داد. عدم جذابیت سرمایهگذاری بخش خصوصی در صنعت برق به عواملی همچون عدم پرداختهای تولیدکنندگان برق مرتبط است و این مسئله استقبال سرمایهگذاران را کم کرده است.
انتهای پیام