آغاز ماه رمضان در سایه محدودیت‌های کرونایی

ماه رمضان، ماه روزه‌داری، عبادت و خیرات و زمانی است که مردم به‌طور معمول برای دعا در کنار یکدیگر جمع می‌شوند، دور سفره‌های افطار جشن می‌گیرند و روزه خود را باز می‌کنند. در حال حاضر و در همه‌گیری کرونا بار دیگر، برخی از کشورها محدودیت‌های جدیدی را اعمال می‌کنند و نگرانی جهش آمار ابتلا به ویروس به دلیل آیین‌های جمعی این ماه افزایش یافته است.

به گزارش اسوشیتدپرس، ماه رمضان امسال از روز سه‌شنبه، در مصر، بحرین، قطر، امارات‌متحده‌عربی، عربستان سعودی و عمان آغاز شد و همچنان بسیاری از نقاط جهان تحت موج ویروس کرونا قرار دارند و در برخی کشورهای مسلمانان محدودیت‌هایی اجرا می‌شوند اگرچه مقررات در کشورهای مختلف متفاوت است اما امیدها برای برگزاری ماه رمضان بهتر از سال گذشته، با افزایش نرخ عفونت از بین رفته است.

احمد المنظری، مدیر منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی گفت: «عدم پایبندی در ماه رمضان گذشته، برداشته شدن سریع مقررات منع رفت‌وآمد در آن زمان و بازگشایی اماکن منجر به عواقب سنگینی شد که ماه‌ها ادامه داشت.»

وی ادامه داد: «ما نگرانی‌های زیادی داریم تا آنچه در ماه رمضان گذشته رخ داده است، تکرار نشود، به‌خصوص از آنجا که ماه رمضان امسال با تعطیلات مهم دیگر، یعنی عید پاک هم‌زمان است (مسیحیان ارتدکس عید پاک را در تاریخ ۲ مه جشن می‌گیرند)».

پاکستان

در پاکستان، ابتدای ماه رمضان سال گذشته، تعداد موارد جدید ابتلا به ویروس کمتر از ۸۰۰ مورد ابتلا بود چند هفته پس از پایان ماه رمضان به بیش از ۶۰۰۰ ابتلا در روز افزایش یافت. مقامات این افزایش را بیشتر ناشی از عدم وضع محدودیت‌های جدی پاکستانی‌ها می‌دانند.

به همین دلیل امسال، مقامات با وضع قوانینی که شامل ممنوعیت ورود نمازگزاران بالای ۵۰ سال به مسجد و استفاده از ماسک است، اجازه می‌دهند مساجد در ماه رمضان باز بمانند. اما با توجه به نادیده گرفتن قوانین سال گذشته، پزشکان از دولت خواسته‌اند مساجد را تعطیل کند.

دکتر قیصر سجاد، دبیرکل انجمن پزشکی پاکستان روز یکشنبه گفت: «ما از تشکیل اجتماعات، بسیار نگران هستیم». وی از دولت و روحانیون پاکستان خواست تا در ماه رمضان برای جلوگیری از شیوع ویروس، برنامه بهتری را تنظیم کنند.

وی گفت: «ما باید از سال قبل درس بگیریم.» سجاد خواستار قرنطینه کامل لاهور است.

لبنان

لبنان تحت بدترین بحران اقتصادی و مالی در تاریخ معاصر خود قرار گرفته است که با شیوع همه‌گیری و یک انفجار مهلک در بیروت (در ماه اگوست) تشدید شده است. مشکلات اقتصادی برای بسیاری از مسلمانان ایجادشده است و یکی از روزه‌داران گفت: نگران افطار است و به نظر وی امسال حتی خوردن فتوش (نوعی سالاد لبنانی)  نیز دشوار خواهد بود.

یک کارگزار بیمه گفت: «ما دوره ای را پشت سر می‌گذاریم که برخی از افراد چه ماه رمضان باشد یا نباشد انگار روزه‌ هستند. حتی با داشتن شغل، وی به‌سختی می‌تواند هزینه‌های غذا را تامین کند. در مورد دیگران که شغل خود را از دست داده‌اند نیز اوضاع مشابه است.»

عربستان سعودی

عربستان سعودی برای جلوگیری از اجتماعات بزرگ در ماه رمضان، افطاری و سحری در مساجد را ممنوع کرده است.

هند

با توجه به اینکه پیک کرونا این بار از پیک‌های قبلی در هند فراتر رفته است، دانشمندان مسلمان از مردم درخواست کرده‌اند که محدودیت‌ها را دقیق اجرا و از اجتماعات بزرگ خودداری کنند، در حالی که از خیرین درخواست رسیدگی به نیازمندان دارند.

افغانستان

افغانستان این امر را به عهده نمازگزاران می‌گذارد تا مراقب یکدیگر باشند، فاصله خود را حفظ کنند و در صورت احساس بیماری از مساجد دور بمانند.

سید محمد شیرزادی، رئیس اداره حج و امور دینی استان کابل گفت: «نجات جان یک انسان یک وظیفه است. شما نمی‌توانید زندگی یک انسان را به خطر بیندازید یا در معرض خطر قرار دهید.»

مالزی

مالزی دارای محدودیت‌های عبور و مرور است و به دنبال افزایش عفونت‌ها، پارلمان را تا ماه آگوست به حالت تعلیق درآورده، طرح ممنوعیت نماز تراویح و بازارهای ماه رمضان که غذا، نوشیدنی و لباس می‌فروشند با اقدامات سختگیرانه‌ای اعمال خواهد شد.

مصر

سال گذشته، ویروس کرونا، عادت ۶۸ ساله مصریان را برای رفتن به مسجد و انجام نماز تراویح در ماه مبارک رمضان که به‌طور سنتی برگزار می‌شد، متوقف کرد؛ نماز تراویح نمازی است که در مساجد اهل سنت در شب‌های ماه رمضان به جماعت خوانده می‌شود و ۲۰ رکعت، هر دو رکعت به یک سلام است و یک جزء قرآن در آن خوانده می‌شود. سال گذشته این بیماری همه‌گیر عبادت اسلامی را در سراسر جهان ازجمله مصر مختل کرده بود.

یکی از نمازگزاران می‌گوید: «من ۴۰ سال است که به مسجد می‌روم و این مساله برای من بسیار بسیار دشوار بود. اما دین به ما دستور می‌دهد که از یکدیگر محافظت کنیم. هنوز هم شیرینی ماه رمضان یک احساس منحصربه‌فرد است و معنویت در ماه رمضان شبیه هیچ چیز دیگری نیست.»

اکنون مصر به بیشتر مساجد اجازه بازگشایی نماز جمعه و اقامه نماز تراویح را با احتیاط ازجمله کوتاه کردن مدت زمان آن داده است.

نوح الساوی، معاون امور مساجد در وزارت اوقاف کشور مصر پیش از آغاز ماه رمضان به مومنان گفت: «اگر می‌خواهید خانه‌های خدا باز بمانند، به دستورالعمل‌ها پایبند باشید.»

ماه رمضان به‌طور معمول از نظر بسیاری طعم فرهنگی و اجتماعی خاصی دارد. در مصر، بیلبوردهای عظیمی که چهره افراد مشهور را نشان می‌دهند، مجموعه‌های تلویزیونی ماه رمضان را تبلیغ می‌کنند که مورد علاقه بسیاری از افراد است. در بازارهای شلوغ اطراف مسجد سیده زینب (س) قاهره، خریداران در جستجوی فانوس‌های تزئینی ماه رمضان هستند.

یکی از رسوم ماه رمضان در مصر که برای دومین سال ممنوع است، «سفره های همدلی» است، افطاری‌هایی که توسط افراد خیر داده می‌شود. سفره‌ها ممکن است جمع شده باشند اما روح بخشندگی این ماه از بین نرفته است.

نوین حسین ۴۸ ساله گفت: همکاران وی «کیسه‌های ماه رمضان» را که مملو از برنج، روغن، شکر و سایر مواد اصلی بود برای او آوردند تا بین خانواده‌های نیازمند توزیع کند. این یک سنت سالانه است که به دلیل شیوع این بیماری که به معیشت بسیاری آسیب رسانده است با شدت بیشتری انجام می‌شود.

رمضان ماه رحمت است. خدا بخشنده است و این ماه، ماه سخاوت است.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۵ فروردین ۱۴۰۰ / ۰۷:۵۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400012514032
  • خبرنگار :