طبیعت استان کرمانشاه مملو از گیاهان خودروی خوراکی شامل کنگر، جعفری کوهی، ریواس، اسفناج وحشی، شنگ، گیلاخه، قازیاغی، نعنا کوهی، قارچ، موسیر، پونه و پیچک است که این گیاهان خودروی بهاری به شیوه سنتی برداشت و در میادین میوه و تره بار و گاها معابر عمومی شهر عرضه می شوند.
برداشت و فروش این گیاهان خوراکی علاوه بر ایجاد اشتغال فصلی، منبع درآمد مناسبی برای روستاییان است که هرسال در فصل بهار اقدام به چیدن و فروش این گیاهان میکنند.
طبخ گیاهان خوراکی نیز میان مردم کرمانشاه طرفداران بسیاری دارد و بسیاری از خانوادهها ترجیح میدهند در این فصل میهمان سفره طبیعت باشند، به نحوی که کمتر خانه ای در کرمانشاه یافت میشود که وعده ای را به این گیاهان خودروی بهاری اختصاص ندهد.
به گفته مردمان بومی منطقه، این گیاهان بهاری علاوه بر طعم مطبوع، خواص درمانی نیز داشته که این موضوع را اکثر کارشناسان علم تغذیه نیز تایید می کنند.
وحید عزیزی رئیس اداره بهرهبرداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به آغاز برداشت گیاهان خودروی بهاری در استان، گفت: استان کرمانشاه 140 گونه گیاهی خودرو دارد که بعضی از این گونه ها خوراکی بوده و برخی کاربردهای صنعتی، دارویی و... دارند.
وی ادامه داد: 17 گونه از گیاهان خودروی بهاری شامل انواع گونههای خوراکی، صنعتی و دارویی تولیدی در استان مثل کنگر توسط منابع طبیعی در حال احیا هستند، بگونهای که امسال در سطح 540 هکتار برای توسعه این گیاهان خودروی بهاری در سطح استان برنامهریزی شده که با احتساب سطوح کار شده در سنوات گذشته امسال سطح گیاهان خوراکی و دارویی احیاء شده در منابع طبیعی استان به حدود چهار هزار هکتار خواهد رسید.
رئیس اداره بهرهبرداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه ادامه داد: در توسعه کشت گیاهان خوراکی و دارویی در استان تولید اقتصادی مدنظر نیست و حفظ ذخیرهگاهها و جلوگیری از نابودی این گونه های مهم در اولویت است، هرچند اقتصادی کردن مراتع و کمک به معیشت بهره برداران از دیگر اهداف اجرای این برنامهها است.
عزیزی با بیان اینکه برداشت گونه های خودروی بهاری اغلب به شکل دسته جمعی انجام میشود، گفت: سال گذشته برای جلوگیری از انتشار بیماری کرونا و کمک به قطع زنجیره انتقال بیماری برداشت گیاهان خودروی بهاری در منابع طبیعی استان به شکل دسته جمعی ممنوع شده بود، اما امسال تاکنون هیچ دستورالعملی مبنی بر ممنوعیت برداشت نداشته ایم. با این حال از افرادی که برای برداشت راهی عرصه های منابع طبیعی استان می شوند، درخواست رعایت کامل فاصله گذاری فیزیکی و شیوهنامههای بهداشتی را برای مقابله با شیوع بیماری کرونا و کمک به قطع زنجیره انتقال بیماری داریم.
به گفته عزیزی، برداشت گیاهان خودروی بهاری از اوایل فروردین در استان شروع شده و تا اواخر خرداد ماه ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام