نکات مهم و کلیدی قولنامه با عدل محور

قولنامه یکی از نام آشناترین واژه‌هایی است که در زمینه خرید و فروش ملک مطرح می‌شود اما صرفا به خرید و فروش ملک مربوط نمی‌شود و در برخی از موارد شامل وعده خرید یا فروش سایر اموال نیز می‌گردد. مسئله مهمی که در این زمینه مطرح می‌شود این است که متاسفانه این برگه حقوقی طی یک دهه اخیر تحت تاثیر برخی از پیمان شکنی‌ها قرار گرفت و اعتبار خود را تا حدی از دست داد اما خوشبختانه طی سال‌های اخیر با افزایش برخوردهای قضایی در این زمینه مواجه بوده‌ایم و این امر با افزایش اعتبار قولنامه‌های قانونی همراه بوده است.

به گزارش ایسنا به نقل از عدل محور، در این مطلب قصد داریم علاوه بر تعریف قانونی و حقوقی قولنامه به ذکر نکات مهمی که در خصوص آن وجود دارد بپردازیم. در ادامه با عدل محور همراه باشید.

  به اعتبار اینکه تنظیم قولنامه بیش از هرچیز برای خرید و فروش ملک است بنابراین این نکات نیز بیشتر در همین زمینه نگاشته شده‌اند. در صورتی که قصد تنظیم یک قولنامه را دارید پیشنهاد می‌دهیم با مطالعه این متن ما را همراهی نمایید. قطعا بعد از مطالعه این مطلب دیدگاه واقع بینانه‌تری نسبت به تنظیم قولنامه خواهید داشت.

قولنامه چیست؟

معنا و مفهوم واقعی قولنامه را می‌توان از طریق معنای لغوی آن پیدا کرد. "قول" به معنای وعده و وعید است و "نامه" نیز هر نوع نوشته‌ای است که در کمال عقل و اختیار نوشته شده باشد. در علم حقوق نیز قولنامه به برگه تنظیم شده و سندی گفته می‌شود که وعده خرید یک مال توسط خریدار و وعده فروش همان مال توسط فروشنده در آن تایید شده است.

همان‌طور که پیداست قولنامه به معنای خرید و فروش نمی‌باشد بلکه به معنای تعهد به خرید یا فروش مال است که باید توسط طرفین امضا شده و به امضای شهود نیز رسیده باشد. بنابراین در زمان تنظیم قولنامه هیچ مالی رد و بدل نمی‌شود و انتقال مالکیت از جانب فروشنده برای خریدار صورت نمی‌گیرد بلکه صرفا مشخص می‌شود در یک تاریخ مشخص و با یک مبلغ مشخص، یک مال معین از جانب فردی که مالک مال است به فردی که در مقام خریدار حاضر شده است، انتقال پیدا کند.

متاسفانه بارها مشاهده شده است که طرفین بعد از تنظیم قولنامه حاضر به اجرای تعهدات خود نبوده‌اند و در زمان امضای مبایعه‌نامه حاضر نشده‌اند. هر چند افراد حق دارند در مدت تعیین شده و با توجه به توافقات موجود، نظر خود را تغییر دهند اما نباید این عمل برخلاف مصلحت فرد مقابل باشد به همین علت ممکن است قانون در برخی از موارد مجازات‌های نقدی را برای فرد خاطی در نظر بگیرد. نکات مربوط به این مقوله را توسط وکیل متخصص حقوقی در مبحث نهایی مطرح کرده‌ایم.

نکاتی اساسی در خصوص قولنامه

مهمترین نکاتی که در خصوص تنظیم قولنامه وجود دارند عبارتند از:

  1. هرگز با فردی که در مقام نمایندگی خریدار یا فروشنده حاضر شده است قولنامه را تنظیم نکنید مگر اینکه اسناد نمایندگی را ملاحظه کرده و نسبت به صحت و سقم آن‌ها مطمئن باشید.
  2. موضوع مورد معامله را از نزدیک مشاهده نمایید و یک بازرسی کامل از آن به عمل آورید.
  3. مطمئن شوید که مبیع در رهن بانک یا حتی در دست مستاجر نیست یا اگر تحت این شرایط قرار دارد ارزش ریالی معامله را کاهش دهید.
  4. مشخصات ملک مورد نظر را به صورت دقیق و حساب شده در قولنامه ذکر کنید و از ذکر جزیی‌ترین ویژگی‌های ضروری هم غافل نشوید. به عنوان مثال ویژگی‌هایی همانند پارکینگ مشاع یا آب و برق و گاز مستقل را به صورت دقیق قید نمایید.
  5. به یک بنگاه صلاحیت‌دار و دارای مجوز مراجعه نمایید که ترجیحا آشنای هیچ کدام از شما نباشد و همه امور را بدون دفاع از طرفین انجام دهد.
  6. هرگز قولنامه را به صورت دستی تنظیم نکنید چرا که در قولنامه‌های دستی امکان دریافت کد رهگیری وجود ندارد؛ این کد صرفا توسط بنگاه‌ها و مشاورین املاک صادر می‌گردد و صدور آن به معنای عدم فروش ملک به دیگری بوده است.
  7. نسبت به امضای قولنامه توسط شما، فرد مقابل، شهود و مشاور املاک حساسیت بالایی داشته باشید و مشخصات نماینده یا طرف مقابل را به خوبی مطالعه نمایید و در صورت هر گونه تعارض از امضای قولنامه خودداری نمایید.
  8. تمام اسناد قانونی در خصوص ملک مورد نظر بخصوص املاک مشاعی یا املاکی که در نتیجه ارث انتقال یافته‌اند را مطالعه و ملاحظه نمایید.
  9. مقالات مربوط به حق فسخ را مطالعه کرده و در صورت نیاز از حق فسخ مناسب استفاده کنید تا حقوق شما در آینده محفوظ بماند.
  10. برای جلوگیری از عدم انتقال مال توسط مالک یا عدم پرداخت ثمن توسط خریدار یا مطالبه خسارات خود در صورت عدم اجرای تعهدات توسط فرد مقابل، وجه التزام تعیین کنید.
  11. مکان مطالبات قانونی همچون خسارت تاخیر در پرداخت تادیه توسط قانون تعیین شده است.
  12. قولنامه باید در سه نسخه تهیه شود و یکی از نسخه‌ها نیز به شما تحویل داده شود.
  13. بهتر است در این زمینه حتما از یک مشاور حقوقی کارآزموده کمک بگیرید.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • یکشنبه/ ۲ مرداد ۱۴۰۱ / ۱۶:۰۵
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 00062008787
  • خبرنگار : 30188

برچسب‌ها