به گزارش ایسنا، خبرگزاری رویترز در خبری اختصاصی گزارش کرده است، برنامه برای انتقال پول نقد برای افغانهای گرفتار در افغانستان تحت دولت طالبان در این کشور در حالی در جریان است که اقتصاد افغانستان به دلیل کمبود پول به سرعت رو به افول است، اگرچه دیپلماتها هنوز در حال بررسی این مساله هستند که آیا قدرتهای غربی میتوانند از طالبان در قبال آن امتیاز بگیرند یا خیر.
این کمکهای اضطراری با هدف جلوگیری از بحران انسانی در مواجهه با خشکسالی و تحولات سیاسی میتواند اسکناسهای دلار آمریکا را برای توزیع از طریق بانکها در کابل و با پرداخت کمتر از ۲۰۰ دلار به طور مستقیم به فقرا ارسال کند و با کمک طالبان اما بدون دخالت آنها توزیع کند.
دو مقام ارشد گفتند که کشورهای اهداکننده علاوه بر این پول نقد برای جلوگیری از بحران فوری میخواهند صندوقی اعتباری به نام "بعلاوه بشردوستانه" ایجاد کنند که حقوق افغانها را پرداخت کند و مدارس و بیمارستانها را باز نگه دارد.
بسیاری از افغانها برای تامین هزینه غذا، داراییهای خود را فروختهاند. به گفته بانک جهانی، خروج نیروهای تحت رهبری ایالات متحده و بسیاری از خیرین بینالمللی، افغانستان را از کمکهای مالی که ۷۵ درصد از هزینههای عمومی را تامین میکرد، بی نصیب کرده است.
استراتژی غیر متعارف غرب نشان دهنده مشکل جدی است که با آن روبروست. غرب اگرچه مشتاق کمک به افغانستان پس از دو دهه جنگ و جلوگیری از مهاجرت گسترده افغانهاست اما از دادن پول به طالبان که در ماه اوت قدرت را به دست گرفتند و هنوز تغییر قابل توجهی را نسبت به شیوه سخت حاکمیتی بر این کشور ایجاد نکردهاند، امتناع میکند.
سازمان ملل متحد هشدار داده است که ۱۴ میلیون افغان با گرسنگی روبرو هستند. "مری الن مکگرورتی"، مدیر برنامه جهانی غذا در سازمان ملل متحد در افغانستان گفت، ممکن است اقتصاد این کشور در مواجهه با بحران نقدینگی سقوط کند. بسیاری از والدین برای تامین غذا به شدت دچار مشکل شدهاند و نمیتوانند غذایی برای فرزندانشان پیدا کنند.
در روزهای اخیر، دیپلماتهای غربی و مقامهای این کشورها تلاشهای خود را برای ایجاد یک خط انتقال پول نقد به افغانهای در مضیقه دو چندان کردهاند.
یکی از افراد آگاه از این وضعیت گفت، برنامه جهانی غذا سازمان ملل متحد حدود ۱۰ میلیون "افغانی" معادل ۱۱۰ هزار دلار از طریق یک بانک محلی به صورت نقدی توزیع کرده است و قصد دارد به زودی مبلغ بیشتری را واریز کند.
بر اساس نخستین طرح، برنامه جهانی غذا پولهای نقد را به صورت هوایی ارسال و مستقیما آن را برای خرید غذا در بین مردم توزیع میکند و در نتیجه کاری که آژانس قبلا در مقیاس کوچکتر انجام داده بود، گسترش مییابد.
در رویکرد دوم، وجوه نقد به بانکها منتقل میشود تا از طرف سازمان ملل متحد نگهداری شود. این دیپلمات گفت که از این مبلغ برای پرداخت حقوق کارکنان آژانسهای سازمان ملل و سازمانهای غیردولتی استفاده میشود.
یک شخص مطلع دیگر از امور نیز گفت که مقامهای سازمان ملل در حال گفتگو با بانکهای افغانستان درباره ایجاد کانالهای توزیع پول نقد هستند.
یکی از مقامهای ارشد اتحادیه اروپا نیز گفته است: اگر افغانستان سقوط کند، ما نیز باید پیامدهای آن را بپردازیم. هیچکس نمیخواهد مجبور شود طالبان را به رسمیت بشناسد اما ما مبجوریم با آنها معامله کنیم.
یکی از سخنگوهای برنامه جهانی غذا گفته که این برنامه در سپتامبر به چهار میلیون نفر کمک کرد که تقریبا سه برابر ماه اوت است و بیشتر در قالب تامین غذا و برخی کمکهای نقدی در کابل انجام شده است.
انتهای پیام