باله کوسه‌ها معجزه نمی‌کند!

کارشناسان حیات‌وحش بیش از 150 سال است که می‌دانند کوسه‌ها هم به سرطان مبتلا می‌شوند اما در این زمینه هنوز نظرات ضدونقیضی وجود دارد که یکی از دلایل مهم اختلاف‌نظرها، وجود گروه‌های سودجویی است که از تجارت پرفروش باله‌ کوسه‌ها نفع می‌برند.

کارشناسان حیات‌وحش بیش از 150 سال است که می‌دانند کوسه‌ها هم به سرطان مبتلا می‌شوند اما در این زمینه هنوز نظرات ضدونقیضی وجود دارد که یکی از دلایل مهم اختلاف‌نظرها، وجود گروه‌های سودجویی است که از تجارت پرفروش باله‌ کوسه‌ها نفع می‌برند.

به گزارش سرویس «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بخشی از این تناقض‌ها از سوی افرادی ترویج شده که تجارت آنها از راه فروش باله کوسه‌ها رونق می‌گیرد. آنها مدعی هستند که ترکیبات به دست آمده از باله کوسه‌ها در درمان سرطان موثرند.

«دیوید شیفمن»، محقق کوسه‌ها و دانشجوی مقطع دکتری در دانشگاه میامی، نظر متفاوتی دارد. به گفته وی هیچ‌گونه شواهد علمی مبنی بر تاثیر باله کوسه‌ها در درمان سرطان وجود ندارد و این روزها تقاضای روزافزون برای صید کوسه‌ تنها موجب کاهش جمعیت این آبزیان مهم برای اکوسیستم‌های دریایی شده است. آمار نشان می‌دهد که انسان‌ها سالانه جان 100 میلیون قطعه کوسه را می‌گیرند. علاوه بر این عوامل دیگری نظیر تقاضا برای سوپ باله کوسه که یک سوپ بسیار پرطرفدار در شرق آسیاست نیز به مرگ‌ومیر کوسه‌ها دامن می‌زند.

علاوه بر اینها اخیرا محققان استرالیایی متوجه ابتلای یک کوسه سفید به تومور سرطانی بزرگی شدند که این تومور از دهان کوسه عظیم بیرون زده است. ضمن اینکه در قسمت سر یک کوسه برنزی نیز متوجه بروز تومور سرطانی شدند.

«راشل رابینز» از اعضای این تیم مطالعاتی می‌گوید: مشاهده این علائم بسیار غیرمعمول است چرا که تا پیش از این کوسه سفیدی را که به تومور سرطانی مبتلا شده باشد مشاهده نکرده بودیم.

کارشناسان تاکنون بروز تومور سرطانی را در دست‌کم 23 گونه از کوسه‌ها ثبت کرده‌اند و این شواهد تایید می‌کند که کوسه‌ها هم سرطان می‌گیرند.

«شیفمن» تاکید کرد: کوسه‌ها هم سرطان می‌گیرند. حتی اگر هم به سرطان مبتلا نشوند اما این بدین معنا نیست که خوردن کوسه در درمان سرطان موثر باشد. مثل این است که بگوییم با خوردن «مایکل جردن» تبدیل به یک بسکتبالیست قهار می‌شویم. این استدلال‌ هیچ توجیه علمی ندارند.

«نشریه تحقیقاتی سرطان» در سال 2004 میلادی گزارشی منتشر کرد که بر اساس آن باور اشتباه عمومی درباره تاثیر استفاده از فرآورده‌های تولید شده از کوسه‌ها در درمان سرطان سبب شده که مردم از پیگیری درمان‌های موثر دور شوند. ضمن اینکه تقاضای گسترده برای باله کوسه‌ها، صید این آبزیان را افزایش می‌دهد. یک ششم گونه‌های شناخته شده کوسه‌ها و ماهی‌های غضروفی از سوی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) به عنوان گونه‌های در معرض خطر انقراض شناخته می‌شوند.

نتایج این مطالعه در نشریه آنلاین «بیماری‌های آبزیان» منتشر شده است. علت اصلی بروز تومورهای سطانی در کوسه‌های سفید و برنزی مشخص نشده است اما این گزارش نشان‌دهنده افزایش بروز تومورهای سرطانی در جانوران دریایی به ویژه پستانداران طی 20 سال اخیر است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۹ آذر ۱۳۹۲ / ۱۲:۱۱
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 0000599532
  • خبرنگار :