• چهارشنبه / ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ / ۱۳:۲۹
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 93021711810
  • خبرنگار : 71456

رونمایی از میدان مغناطیسی کهکشان راه شیری

رونمایی از میدان مغناطیسی کهکشان راه شیری

برای نخستین بار، میدان مغناطیسی ساطع‌شده توسط کهکشان راه شیری در تصویری فوق‌العاده رونمایی شد.

برای نخستین بار، میدان مغناطیسی ساطع‌شده توسط کهکشان راه شیری در تصویری فوق‌العاده رونمایی شد.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این تصویر که توسط تلسکوپ پلانک آژانس فضایی اروپا گرفته شده، از نخستین مشاهدات نور قطبی‌شده بدست آمده که توسط غبار بین‌ستاره‌ای در کهکشان راه شیری ساطع می‌شود.

نور، شکلی بسیار آشنایی از انرژی است و هنوز بسیاری از ویژگی‌های آن برای تجربه روزانه انسان پنهان است. یکی از این مشخصه‌ها قطبیدگی است که اطلاعاتی را درباره آنچه در طول یک مسیر اشعه نور رخ می‌دهد، حمل می‌کند و منجمان می‌توانند از این اطلاعات در مطالعاتشان بهره ببرند.

به گفته آژانس فضایی اروپا، نور ساطع‌شده توسط ستارگان، گاز و غبار در فضا می‌تواند به شیوه‌های مختلف قطبیده شود و با اندازه‌گیری میزان قطبیدگی نور، منجمان فرآیندهای فیزیکی ناشی از قطبیدگی را مطالعه می‌کنند. این قطبیدگی می‌تواند وجود و ویژگی‌های میدان‌های مغناطیسی را در محیطی که نور از خلال آن عبور کرده، آشکارسازی کند.

افزون بر صدها میلیارد ستاره‌، کهکشان راه شیری مملو از مخلوطی از گاز و غبار است؛ این غبار و گاز ماده خامی است که ستارگان از آن زاده می‌شوند. گرچه این دانه‌های غبار ریز بسیار سرد هستند، نور را در طول‌موج‌های بسیار طولانی (از مادون قرمز گرفته تا حوزه ریزموج) ساطع می‌کنند.

چنانچه دانه‌ها متقارن نباشند، بیشتر این نور به صورت مرتعش و متناسب با طولانی‌ترین محور در دانه غبار بیرون می‌آید و این امر موجب قطبیده‌شدن نور می‌شود.

دانه‌های غبار کیهانی تقریبا همیشه به طور سریع و با سرعت ده‌ها میلیون بار در ثانیه، می‌چرخند و این موضوع به دلیل برخورد با فوتون‌ها و اتم‌های متحرک سریع رخ می‌دهد.

بنابراین چون ابرهای بین‌ستاره‌ای در کهکشان راه شیری توسط میدان‌های مغناطیسی به هم متصل‌اند، این دانه‌های غبار چرخان ترجیحا با محور طولی عمود بر جهت میدان مغناطیسی هم‌راستا می‌شوند. در نتیجه، یک قطبیدگی شبکه‌ای در نور ساطع‌شده به وجود می‌آید که می‌توان آن را اندازه‌گیری کرد. قطبیدگی در واقع، از وجود میدان مغناطیسی حکایت دارد.

نقشه جدید با استفاده از آشکارسازهای نصب‌شده روی تلسکوپ پلانک حاصل شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha