تیمی از دانشمندان، بزرگترین شبیهسازی شبکه عصبی جهان را با استفاده از یکی از قدرتمندترین ابررایانههای حال حاضر، انجام دادند.
تیمی از دانشمندان، بزرگترین شبیهسازی شبکه عصبی جهان را با استفاده از یکی از قدرتمندترین ابررایانههای حال حاضر، انجام دادند.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ابررایانههای امروزی دارای سرعت فوقالعاده و نیروی محاسباتی قابلتوجهی هستند که میتواند با مغز انسان رقابت کند.
با این حال، مغز انسان بسیار پیچیدهتر از این سامانههاست و چنین سیستمهایی قادر به پیشیگرفتن از قدرت این عضو نیستند.
دانشمندان معتقدند مغز، اساس رفتار و فعالیت ذهنی بوده و جایی است که 50 میلیارد عصب با یکدیگر در یک شبکه پیچیده غیرقابلتصور، ارتباط برقرار میکنند.
به تازگی، تیمی از دانشمندان از موسسههای ژاپن و آلمان، شبیهسازی رکوردشکنی را از مغز انسان در بزرگترین پروژه شبیهسازی عصبی جهان انجام دادهاند و با این حال، به مدلی از فقط یک ثانیه فعالیت مغز انسان دست یافتند که انجام همین فعالیت یکثانیهای برای این مدل، بیش از 40 دقیقه طول کشید.
این پروژه مشترک توسط تیم تحقیقاتی ژاپن به نام RIKEN، «موسسه علم و فناوری» اوکیناوا و یک مرکز تحقیقاتی در آلمان انجام شد.
تیم علمی از رایانه K متعلق به تیم ژاپنی، استفاده کرد؛ این سامانه به خاطر قدرت محاسباتی و دقت استثناییاش مشهور است و یکی از قدرتمندترین ابررایانههای جهان برای شبیهسازی فعالیت مغزی انسان به شمار میآید. رایانه K رسما در سپتامبر سال 2012 در دسترس قرار گرفت.
تیم علمی در این پروژه همچنین از ابزار «فناوری شبیهسازی عصبی» (NEST) با منبع باز استفاده کرد. این ابزار شبیهساز ایدهآلی برای شبکه عصبهای شلیککننده با هر اندازهای است.
سامانه NEST با هدف تکثیر شبکهای از 1.73 میلیارد سلول عصبی و 10.4 تریلیون سیناپس به کار برده شد.
این موفقیت به دانشمندان راهکاری برای دستیابی به فناوریهای آتی با استفاده از نسل جدید رایانهها موسوم به سامانههای exascale ارائه میدهد.
مارکوس دیزمان، عضو تیم آلمانی، گفت: چنانچه رایانههایی مانند سامانه K هماکنون قادر به ارائه یک درصد از شبکه مغز انسان باشند، شبیهسازی تمامی مغز در سطح سلولهای عصبی منفرد و سیناپسهای آن با استفاده از رایانههای exascale ظرف یک دهه آینده ممکن خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات