«جورقان» شهری در ۳ کیلومتری شمال شهر همدان و ورودی آن از سمت جاده تهران است. کلمه جورقان در لهجه و زبان محلی «گورکان» تلفظ میشود و هنوز بسیاری از ساکنین با این کلمه این شهر را میشناسند. این کلمه شاید به معنای کمین گاه یا «گومه» گورخران بوده است. این دشت از دیرباز به سبب وجود جانوران شکاری مانند گورخر و آهو و جز اینها اشتهار فراوان یافته است. رودخانهای که از شمال شهر جورقان میگذرد و جنس خاک و شیب زمین در قسمت شمال و شرق این شهر، باعث شده که این منطقه مستعد شکلگیری بیشترین تعداد کورههای آجرپزی هوفمان در کل جهان شود. البته در سالهای اخیر کارخانههای ماسهشویی نیز در این منطقه شکل گرفتهاند.
تاریخ ساخت میلهای جورقان مربوط به سال ۱۳۴۵ است. در ابتدا ۱۲میل وجود داشته که یکی از آنها تخریب و در وضعیت فعلی ۱۱میل موجود است. اکثر اتاقکهای پخت آجر از مصالح آجر ساخته شدهاند اما بعضی از اتاقکها به صورت دستکند هستند و البته بیشتر آنها تخریب شدهاند و آنها که ماندهاند نیز شرایط بسیار نامطلوبی دارند. این تعداد میل و کوره آجرپزی در یک منطقه کاملا منحصر به فرد است و میتواند به یک عنوان یک جاذبه گردشگری مورد توجه فراوان قرار بگیرد.
این نوع کوره در سال ۱۸۵۸ توسط «فردریش هوفمان» آلمانی برای آجرسازی به ثبت رسید. این کورهها متشکل از اتاقکهایی است که پیرامون یک بیضی در کنار هم ساخته شدهاند و در وسط یا مجاور این بیضی دودکش بلندی ساخته شده است که به کلیه اتاقکها راه داشته و هوای آنها را تأمین کرده و دود حاصل از سوخت را به بیرون هدایت میکرده است. کورههای هوفمان در شهرهای بیرجند، میانه، خرمآباد، فردوس و قم وجود دارند که تعدادی از آنها ثبت شده و تعدادی نیز ثبت نشدهاند. اما در جورقان ۱۱ عدد میل کوره آجرپزی در یک منطقه و در کنار هم وجود دارد.
نظرات